»

Apple ne more registrirati blagovne znamke Multi-Touch

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil iPhone so hkrati 9. januarja 2007 vložili tudi zahtevek za registracijo blagovne znamke Multi-Touch pri ameriškem Uradu za patente in blagovne znamke (USPTO). Na prvi stopnji je bila vloga zavrnjena, zato se je Apple pritožil prizivnemu svetu, ki je v petek po skoraj petih letih odločil, da Apple znamke Multi-Touch ne more registrirati.

Kot je USPTO zapisal v utemeljitvi zavrnitve, so ugotovili, da beseda multi-touch ne označuje le specifične tehnologije, ampak tudi opisuje, kako uporabnik rokuje z napravo. Hkrati se izraz uporablja povsem generično tudi za enak način rokovanja z ostalimi napravami, recimo androidnimi, zato Apple ne more dobiti blagovne znamke. Res je, da se je to zgodilo šele v zadnjih letih, torej ko je postopek pri...

40 komentarjev

Prihaja Dell Latitude XT2 Tablet PC

Daily Tech - Tiste, ki se navdušujete nad tabličnimi prenosniki (in imate hkrati debelo denarnico), bodo zagotovo zanimale informacije o prihajajočem Dellovem tabličnem PCju, poimenovanem Latitude XT2. Na spletni strani Engadget so uspeli izbrskati slike in specifikacije naslednika trenutno dostopnega Latitude XT tabličnega prenosnika. XT2 bo osnovan na Intelovi Centrino 2 platformi, ki bo podpirala januarja splavljene Penryn (45 nm) Core 2 procesorje. Prenosnik bo seveda naphan s standardnimi vmesniki za prenos podatkov, med katerimi bomo poleg Firewire vmesnika našli tudi zunanji SATA vmesnik ( eSATA). Opremljen bo tudi z ExpressCard režo (naslednik PCMCIA kartic) in čitalcem SDHC pomnilniških kartic.


12,1 palčni in okoli 1,6 kg težki prenosnik bo na voljo predvidoma novembra. Glede na to, da cena razpoložljivega modela...

8 komentarjev

ThinkSecret se poslavlja

MacRumors.com - Nekoč ena najuspešnejših spletnih strani o vseh jabolčno povezanih govoricah bo v okviru svoje sodne poravnave z Apple-om prenehala s svojim obstojem. Tako se zaklučuje skoraj tri letna saga, ki se je začela ko je januarja 2005 Apple proti ThinkSecret-u vložil tožbo zaradi objavljanja poslovnih skrivnosti in spodbujanju k razkritju le-teh. V tajnem dogovoru je med drugim je zapisano da ThinkSecret-u ne bo potrebno razkriti virov informacij, v zameno za le-to pa bo ThinkSecret prenehal z vsakršnim objavljanjem novic.

Nick Ciarelli, ki je leta 1999 začel s pisanjem ThinkSecreta in objavljanjem govoric o Apple-u, je v okviru izjave zapisal da je zadovoljen z razpletom tožbe in dejstvom, da se bo končno lahko ponovno posvetil svojemu študiju in novinarski karieri.

Očitno včasih niti prvi amandma ne pomaga.

5 komentarjev

Nove reklame za Apple Macintosh

MacRumors.com - Za popestritev ponedeljkovega popoldneva pa še novička, da je Apple objavil serijo novih oglasov za njihovo kampanijo "Get-A-Mac", ki se trudi prepričat obstoječe PC uporabnike, da je njihova Alternativa še kako zanimiva. Tokrat se zabavamo ob PC-ju v boksarskem ringu, PC-jevem nagovoru občinstva ob nadgrajevanju Viste na XP in PC-ju s predstavnico medijev. Ogled na: Get A Mac spletni strani

46 komentarjev

ASUS trdi, da je Apple Tablet PC zelo resničen

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je Applov tablični računalnik zelo resničen. Informacijo naj bi potrdili anonimni viri pri Asusu, ki Applu pomaga pri načrtovanju. Predvideva se, da bo tablica temeljila na Intelovi arhitekturi Core, z uporabnikom se bo pogovarjala predelana različica Lepoarda, seveda pa bo imel vse funkcije, ki jih imata iPhone in iPod Touch, torej t.i. multi-touch in CoverFlow.

Bistveno vprašanje pa se glasi: "Ali lahko Apple uspe...

44 komentarjev

Apple načrtuje cenejši iPhone

Slashdot - Na internetu se pojavljajo govorice, da Apple načtruje cenejšo verzijo svojega mobilnika z imenom iPhone. Novi mobilnik naj bi bil zgrajen na podlagi iPod Nano predvajalnika, stal pa naj bi okoli 300$. Sam telefon naj bi zaradi znižanja stroškov imel tudi manj funkcij. Apple zaenkrat teh govoric noče komentirati. Več o tem preberite v novici na reuters.com ali v novici na slashdot.org.

17 komentarjev

Safari za Windows prenešen že milijonkrat

Slashdot - Apple je sporočil, da je v samo dveh dneh od objave Safarija za Windows platformo ta dosegel milijon prenosov. Kljub resnim varnostnim težavam v prvi izdaji, so prepričani, da bo Safari osvojil vsaj 10% delež trga spletnih brskalnikov, s čimer bo pripomogel, da bodo izdelovalci spletnih vsebin začeli prilagajati vsebine tudi za Safari ter s tem posledično za iPhone.

Povezava do izvorne novice.

Oznaka najboljši brskalnik mu na Windows platformi zaenkrat še ne pristoji najbolje.

46 komentarjev

Pogled v Microsoftov laboratorij za Mace

Jabolko pri jabolku

Slashdot - Slashdot poroča o zanimivi reportaži po Microsoftovem oddelku za Mace, ki jo je pripravil tam zaposleni David Weiss. Microsoft's Macintosh Business Unit, na kratko MacBU, je eden izmed največjih macovskih laboratorijev izven Appla, kjer razpolagajo z več kot 150 MacMiniji, tako da imajo za testiranje na voljo praktično vse najpogostejše konfiguracije, ki jih je Apple izdal. Zanimivo branje!

24 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Petinpetdeset operacijskih sistemov na enem računalniku

Slashdot - Če velika večina uporabnikov uporablja en sam operacijski sistem (najpogosteje so to Windows) in manjša skupina dva ali tri (običajno Windows, Linux in morebiti še DOS za kakšno predpotopno programje), pa je zelo malo ljudi na svoj mlinček namestilo več sistemov. Na KernelThread lahko preberete dogodivščine nekoga, ki je na svojega PowerBooka 17 uspel spraviti petinpetdeset različnih sistemov in trdi, da potrebuje in uporablja prav vse izmed njih. Slashdot.

16 komentarjev