»

Yahoo kupil aplikacijo za 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Yahoo je sporočil, da so kupili aplikacijo Summly, njenega avtorja in še dva sodelavca pa bodo zaposlili v podjetju. Uradno cena ni znana, a viri blizu podjetja poročajo o 30 milijonih dolarjev. Tovrstnih zgodb je nekaj že bilo, a vseeno velja tokratno posebej izpostaviti. Summly je začel pisati Nick D'Aloisio iz Londona, ki bo kmalu dopolnil 18 let in kani letos opraviti maturo, zato se še ne bo preselil v Silicijevo dolino, ampak bo za Yahoo delal iz angleških pisarn.

Summly je uporabna aplikacija, o tem ni dvoma. D'Aloisio jo je začel pisati leta 2008 pod imenom Trimit, leta 2011 pa je prejel prvih 250.000 dolarjev tveganega kapitala iz Hongkonga. Istega leta je aplikacija dobila ime Summly in izšla za iPhone. Summly, na katerem dela pet ljudi, sestavi...

16 komentarjev

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

IDC letno poročilo

vir: CNET News
CNET News - IDC, podjetje za raziskavo trga je v torek podalo poročilo o rekordnih prodajah pametnih telefonov v zadnjem četrtletju leta 2009, ko so proizvajalci telefonov prodali 54.4 milijonov naprav.
Kot navajajo je rast 39% glede na prodajo naprav v istem obdobju leta prej.

Proizvajalec z največjo rastjo prodaje v letu 2009 je Apple.
Apple je v letu 2009 prodal 25.1 milijonov telefonskih naprav in le leto prej 13.8 milijonov naprav. Tržni delež iz leta 2008, je 9.1%, in je v letu 2009 narasel na 14.4%, kar pomeni, da je imel Apple 81.9% letno rast.

Po poročanju IDC, je imel Apple največji letni prirastek med proizvajalci mobilne tehnologije.
Zadnje četrtletje v letu 2009 je bila prodaja in tržni delež še bolj ugodna za Apple. Podjetje je prodalo 8.7 milijonov iPhonov v zadnjem četrtletju, za razliko od leta poprej z le 4.4 milijonov. Tako se je...

9 komentarjev

Orange in T-Mobile UK se združujeta

Tržni deleži britanskih mobilnih operaterjev leta 2008

ZDNet - France Télécom je na britanskem trgu mobilne telefonije od leta 2000 prisoten s podružnico Orange, nemški Deutsche Telekom pa je leta 1999 prevzel britanski One 2 One in ga tri leta pozneje preimenoval v T-Mobile UK. Sedaj kanita združiti moči in se spojiti v boju za večji tržni delež. Orange in T-Mobile se bosta do novembra združila v še neimenovano podjetje, ki bo imelo 28,4 milijona naročnikov oz. 37-odstotni tržni delež. Izvršni direktor iz Orangea Tom Alexander bo imel isto funkcijo tudi v novoustanovljenem podjetju, medtem ko bo šef T-Mobila UK Richard Moat postal operativni direktor (Chief operating officer).

Združitev naj bi stala med 400 in 600 milijoni funtov, do leta...

2 komentarja

Applovi poslovni rezultati dobri

Gibanje delnic Appla v zadnjem letu

vir: Yahoo News
The Register - Apple je prejšnji teden objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje leta 2009, ki se je izteklo 30. junija. Ti so zelo vzpodbudni, saj so se prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zvišali s 7,46 na 8,34 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa z 1,07 na 1,23 milijarde dolarjev, torej za 15 odstotkov. V tem času so prodali 2,6 milijona Macov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, in 5,2 milijona iPhonov, kar je sedemkrat več kot lani. Številka je še posebej presenetljiva, če se spomnimo, da je novi iPhone 3GS izšel manj kot dva tedna pred koncem četrtletja. V zadnjem fiskalnem kvartalu letošnjega leta Apple pričakuje prihodke v višini 8,7 do 8,9 milijarde dolarjev.

3 komentarji

Najuspešnejše četrtletje v zgodovini Appla

Razčlenitev prihodkov

vir: MacWorld UK
MacWorld UK - Podobno kot IBM se lahko tudi Apple presenetljivo pohvali z rekordnim poslovnim izidom v zadnjem četrtletju koledarskega leta 2008. Prvič v zgodovini so prihodki podjetja presegli 10 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal rekordnih 1,61 milijarde. V tem obdobju je Apple prodal 2,52 milijona Macintoshev, 22,7 milijona iPodov in 4,36 milijona iPhonov. S tem je na vseh treh področjih dosegel najboljše rezultate doslej, število prodanih iPhonov v celem letu pa je močno preseglo zastavljeni cilj 10 milijonov kosov, saj se je števec ustavil pri 13,7 milijona.

73 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Navdušenje nad iPhoni plahni?

X-Bit Labs - Zdi se, da navdušenje nad iPhoni počasi usiha, pravijo analitiki. Apple je v tretjem četrtletju letos prodal 6,9 milijona iPhonov, kar pripisujejo uspešni širitvi v iPhona 3G v 51 držav. Zadnje četrtletje bo očitno prineslo nekoliko slabšo bero, saj so analitiki iz FBR Capital Markets sprva napovedali 10-odstotni upad prodaje, sedaj pa so številko povišali na 40 odstotkov. Trenutno po skladiščih ležita še dva milijona neprodanih naprav, največja ovira pa je visoka cena, saj se Applovi izdelki prodajo z visoko premijo.

Kjer so medvedje, pa so tudi biki. Rethink Research napovedujejo ravno obratno, saj naj bi se prodaja v tem kvartalu zavihtela na osem milijonov. Zaradi recesije napovedujejo slabljenje povpraševanja v ZDA, a naj bi to več kot dobro kompenzirale druge države, kot so Argentina, Brazilija, Poljska, Rusija, Turčije in še nekatere druge. V teh naj bi prodali pet milijonov iPhonov, kar je dvakrat več kot v tretjem kvartalu, poročajo.

Oboji pa se strinjajo, da bo...

44 komentarjev

Apple je v oktobru posegel po polovici Japonskega trga

Slashdot - Iz Apple-a prihajajo razne govorice, da je njegov delež operacijskih sistemov na Japonskem velik, vendar tokrat za govoricami stoji tudi nekaj resnice. Leopard je naštel na Japonskem kar 53% prodanih BOX operaciskih sistemov v oktobru, pa čeprav se je ta mačkon prodajal le 6 dni v mesecu.

Izid je bil 26. oktobra ob 6. zjutraj, tako, da so prvi kupci bili Novo Zelandčani in Avstralci, vendar so v Tokiju hkrati odprli tudi novo trgovino, kar je povzročilo, da je kar 200 ljudi stalo v vrsti pred trgovinu, kljub rahlemu dežju, samo da bi kupili Apple-ov OS. Vrste so se pojavile tudi drugod po državi kjer je bila najavljena prodaja. Tako je Apple v oktobru, s prodajo vseh operaciskih sistemov, vključno s Tigrom, zasedel 60,7% tržišča, kar je ogromen skok iz 15,5% v septembru, ki je bil do sedaj največji uspeh v letu 2007.

Po Internetu prav tako krožijo govorice, da je prvi set popravkov za Leoparda - 10.5.1 že pripravljen in da se bo na računalnikih zgodnjih uporabnikov znašel že v...

12 komentarjev

Apple z rekordno prodajo

Apple - Podjetje Apple je v ponedeljek izdalo finančno poročilo 4. kvartala preteklega poslovnega leta. Presegli so vse napovedi Wall-Streeta in dosegli dobrih 6 milijard dolarjev dohodkov (160 milijonov več od napovedi) in neto dobiček v višini 904 milijonov dolarjev. V zadnjem kvartalu so tako prodali 1,2 milijona iPhonov (pričakovanja od 900 tisoč do 1,2 milijona), dobrih 2 milijona Macov in 10,2 milijona iPodov (pričakovanja 10,5 do 11 milijonov).

Apple bo začel s prodajo iPhona v Evropi 9.novembra, in sicer v UK (O2) im Nemčiji (T-mobile), konec istega meseca pa še v Franciji (Orange). Za leto 2008 načrtujejo tudi pohod na Japonsko.

18 komentarjev

Bridgestone razkazuje ultratanek barvni e-papir

engadget - Podjetje Bridgestone, ob katerem velika večina takoj pomisli na pnevmatike, se od marca 2006, ko so sklenili pogodbo s Hitachijem, med drugim ukvarja tudi z razvojem in izdelavo e-papirja. Sodelovanje se je očitno obneslo, saj so lani že izdali dvobarvni e-list, prejšnji petek pa so razkazovali 8 palčno različico, ki je sposobna prikazati 4096 barv pri ločljivosti 80 dpi in se ponaša z izredno tankostjo (0,29 mm). Na predstavitvi so pokazali tudi doslej največji e-list, in sicer velikosti A3 (29,7 x 42 cm), kar ustreza 21,4 palčnemu zaslonu. Slednji bo (sprva) na voljo le oglaševalcem, na trgu pa bi se naj pojavil enkrat v naslednjem letu.



Novice na engadget, Japan Today in

29 komentarjev

Apple ima težave z iskanjem partnerja za prodajo iPhone-a v Evropi

Slashdot - Apple se spopada s težavami pri osvajanju mobilnega trga v Evropi, saj ne najde operaterja, ki bi bil pripravljen sodelovati z njimi. Nekateri operaterji so šli tako daleč, da so izjavili, da nikoli ne bodo prodajali iPhone-a. Njihova edina možnost za prodajo v Evropi je zaenkrat le preko lastnih trgovin, kar pa pomeni, da ne bodo mogli mobilnika zakleniti na operaterja.

Izvorna novica.

44 komentarjev

MSI z 11.5 milijoni kartic

X-Bit Labs - Podjetje MSI je včeraj objavilo, da so v preteklem letu izdelali in prodali prek 11.5 milijonov svojih grafičnih kartic, kar je za skoraj šest milijonov več, kot jih je prodal njihov največji tekmec in konurent, ASUSTeK Computer. Čeprav MSI ni največji proizvajalec grafikulj, pa je nedvomno največi izdelovalec grafikulj z Nvidiinimi procesorji. Če pogledamo še statisko prejšnjih let: leta 2000 so prodali 1.6 milijona grafičnih kartic, leta 2001 4.6, lani pa kot že rečeno 11.5. Vzpon je več kot očiten in upajmo, da se bo še nadaljeval. Celotna novica z ostalimi statistikami!

3 komentarji