»

Primerjalni test Crossfire na Intel čipovij

Legion Hardware - S HD4800 serijo je Crossfire končno postal zanimiv ne le za ekstremiste, temveč tudi za povprečnega igračarja. Za relativno malo denarja parjenje dveh HD4850 kartic prinese zanimive rezultate, ki konkurirajo dražjim rešitvam. Crossfire pa tudi deluje na vsakem Intelovem Core 2 Duo veznem čipovju. Stvar se zaplete drugje, cenovno ugodnejša, P35 in P45 načeloma podpirata le x16/x4 način PCI Express rež. Nekatere P45 matične plošče sicer ponujajo deljenje ene reže na dve, v x8/x8 načinu, skupaj s PCIe 2.0 standardom, ki med drugim podvoji prepustnost, pa to postane zanimivo za uporabo para ATI Radeon kartic.

Koliko slabše pa se x16/x4 način obnese proti x8/x8, pa so testirali pri Legion Hardware. Izkazalo se je, da v nekaterih primerih x16/x4 način sploh ne prinese pohitritve, v skoraj vseh testih pa je bil x8/x8 na P45 čipovju skorajda enako hiter, kot polni, x16/x16 način na X38 in X48 ploščah. x8/x8 način na P35 plošči, ki ga omogoča Asus Blitz plošča (za deljenje linij na dve...

11 komentarjev

BlackOps končno zagledal luč sveta

Foxconn BlackOps

Slo-Tech - Foxconn je končno predstavil matično ploščo BlackOps, ki temelji na Intelovem veznem naboru X48. Gre za matično ploščo za najbolj zagrizene navijalce saj poleg osemfaznega digitalnega napajalnega sklopa omogoča tudi štiri različne načine hlajenja veznega nabora. Le ta se namreč lahko hladi tako z zračnim oziroma vodnim hlajenjem kot s suhim ledom oziroma tekočim dušikom, kar omogoč posebna izvedba hladilnika veznega nabora. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobrega zvoka, saj za le-tega skrbi na Realtekovem osemkanalnem ALC885 čipu temelječa zvočna kartica, ki so jo pri Foxconnu poimenovali SONAR.

Poleg vsega prej naštetega omogoča omenjena matična plošča tudi hkratno uporabo dveh oziroma več AMD-jevih...

11 komentarjev

X48 izide novembra

X-Bit Labs - Kljub temu, da ravno v teh dneh prebiramo še sveže teste Intelovega veznega nabora X38, ki je namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, bo Intel 4. novembra splavil novo vezje - X48. Sodeč po informacijah na Xbit labs, bo novo vezje podpiralo 1600 MHz hitro sistemsko vodilo, PC3-10600 (DDR3 1333MHz) in PCI Express 2.0. Cena naj bi bila zelo zasoljena, za kos bodo hoteli 70 zelencev.

Intel ima zadnje čase težave z umeščanjem najzmogljivejših veznih naborov na trg. Ne da so ti nabori slabi, samo ponudba iz sredine trga (P35) je že zelo zmogljiva.

11 komentarjev

Testi Intelovega sistema V8

Legit Reviews - Intelova tehnologija, primerljiva z AMD-jevim 4x4, je avtomobilsko zveneči (v ZDA bo gotovo popularen) V8. Legit Reviews poroča o rezultatih določenih testov omenjenega sistema, ki jih je proizvajalec procesorjev predstavil javnosti. Vsak po štiri valje, pardon, jedra, sta prispevala dva trigigaherčna Penryna, testiralo pa se je v programu Cinebench 10. Rezultati so bili precej navdušujoči - en primerek (zaenkrat še downclockanega) procesorja se je obnesel približno 20% boljše od najmočnejšega Core 2 štirijedrnika, parček pa je zbral skoraj 2x toliko točk (slabih 23.000), kar naj bi bilo precej več od dveh Barcelon (pribl. 16.000). Sicer je vse še zavito v meglo, saj gre le za en benchmark, pa tudi podatki za procesorje AMD so popolnoma neuradni, zato bo bolje počakati...

27 komentarjev

Intel X38 Express prihaja

Daily Tech - Intel bo v kratkem predstavil novo namizno platformo za najvišji del trga, ki bo nadomestila zastareli 975X Express. Glavni novosti, ki ju prinaša novi chipset, sta podpora PCI-Express 2.0 in DDR3, vsebuje pa tudi nekatere zaenkrat še vizionarske funkcije. Z X38 bodo namreč, če se bo proizvajalec tako odločil, delovali prihajajoči procesorji Penryn ter trojčki ATI-jevih nad fiziko navdušenih grafikulj. Izdelke na novi platformi je napovedalo dosti pomembnejših izdelovalcev matičnih plošč (podrobne specifikacije na spodnji povezavi), za overclockerje najbolj zanimiva bo najverjetneje DFI-jeva, saj bo vključevala (kljub Intelovem...

81 komentarjev

ULi dokončno zgodovina

Slo-Tech - Vezni nabor podjetja ULi je bil nekoč precej popularen pri izdelovalcih poceni matičnih plošč. Še posebej pa je nabor navduševal zaradi hkratne podpore tako AGP kot PCIe vodilu, predvsem pa so ULi-jevi južni mostovi, npr. M1575, ATI-ju omogočili, da je prodal vsaj nekaj severnih mostov, saj so bili ATI-jevi lastni (SB450) precej hroščati (nizki I/O prenosi - diski, FW, USB).

Kot veste, je Nvidia pred časom podjetje prevzela in že takrat so napovedali, da bo dobava naborov izdelovalcem matičnih plošč počasi ustavljena. Po poročanju Xbitlabs (via HT4U) so ravno te dni na poti zadnje pošiljke.

Inženirji, ki so snovali te kose silicija, sedaj delajo na Nvidiinih veznih naborih.

7 komentarjev

Intelovi procesorji za elito

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim predstavil nove procesorje, ki so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom. Tako so bili predstavljeni novi Itaniumi 2, kodno imenovani Madison in Deerfield, ki so izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. 1,5 GHz primerek vsebuje 6 MB, 1,4 in 1,3 GHz inačica pa 4 in 3 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Ker se cena predpomnilnika povečuje v skladu s količino le-tega, cene procesorjev ne bodo ravno nizke. Po vrsti bodo znašale $4226, $2247 in $1338 za naročilo od 1000 kosov naprej. Prva dva bosta delovala v večprocesorskih sistemih, medtem ko naj bi bil slednji namenjen enoprocesorskim sistemom.

Večprocesorskim sistemom bodo namenjeni tudi novi Xeoni. 2.80GHz (2 MB L3 predpomnilnika), 2.50GHz (1 MB L3 predpomnilnika) in 2.0 GHz (1 MB L3 predpomnilnika) različice bodo stale $3692, $1980 in $1177 za naročila od 1000 kosov naprej.

Pa jih kupite, če jih morete [>:D].

5 komentarjev

Novi rami

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Samsung je razvil novo različico pomnilnika RAMBUS, ki se ponaša z večjo kapaciteto, hitrostjo, ob vsem tem pa tudi opazno nižjo ceno. Novi RAMBUS čipi so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, strežnikom in delovnim postajam. Na samo enem čipu bo na voljo kapaciteta 567 MB kar je krepko več od sedanjih 256 MB. Delovni takt Samsungovega pomnilnika je presegel gigaherčno oznako in se zaustavil na 1.066 MHz. RAMBUS moduli bodo vsebovali 1Gb pomnilnika, na voljo pa so tudi moduli z večjo kapaciteto. Novost bo naprodaj šele naslednje leto, vsekakor pa se lahko nadejamo novega hitrostnega skoka. Samsungov RAMBUS bo namreč kar 8x hitrejši od PCI 133 RAM-a.

1 komentar