»

Mozilla pripravlja mobilni OS

Slashdot - Na tržišču mobilnih operacijskih sistemov je očitno še prostor, oz. vsaj tako meni Mozilla, ki je ta mesec začela s prvimi testiranji poleti najavljenega operacijskega sistema B2G oz. Boot-to-Gecko.

Kot gre sklepati iz imena, gre za OS, ki takoj po zagonu naloži Mozillin brskalnik (točneje Gecko, ki je render engine); uporabniški vmesnik in vsi programi pa so izvedeni kot spletne aplikacije po načelu HTML5+CSS3+Javascript. Prve špekulacije so bile, da gre za odgovor na Googlov Chrome OS in na njem temeljujoče poceni študentske laptope, a Mozilla se...

15 komentarjev

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

Mozilla in Wikimedia razvijata odprti video standard

The New York Times - Mozilla Foundation se je lotila še enega zalogaja, kjer bo to pot poskušala razbiti lastniške standarde in javnosti ponuditi odprto rešitev. Gre za standard za video prek spleta, kjer trenutno dominirajo Applov QuickTime, Adobov Flash, Microsoft in Real ter za uporabo svojih formatov tudi pošteno računajo. Za razvoj alternative je na voljo 100.000 dolarjev, ki jih bo skupaj z Wikimedia Foundation porabila za koordinacijo in podporo projekta Theora. Slednja ima trenutno nekoliko slabšo kvaliteto slike od komercialnih formatov in prav to želijo izboljšati. Več o projektu si lahko preberete v prispevkih Christopherja Blizzarda in Mika Shaverja. Pomembno vprašanje pa je, ali bo 100.000 dolarjev zadostovalo in ali bodo projekt podprli tudi založniki.

18 komentarjev

Mozilla odvisna od Googla?

The Register - Mozilla je objavila svoj finančni izkaz za preteklo leto, v katerem izstopa ena postavka. Lani sta namreč neprofitna Mozilla Foundation in profitna Mozilla Corporation skupaj zbrali 75 milijonov dolarjev, od česar jih je 66 milijonov posledica sodelovanja z Googlom. Mozilla Corporation ima z njim do novembra 2011 podpisano pogodbo, po kateri je privzet iskalnik po spletu v Firefoxu Google, za kar profitni organizaciji vsako leto v žep kane zajeten kupček denarja. Če se Google iz kakršnegakoli vzroka odloči, da pogodbe ne bo podaljšal, bi to seveda imelo neugoden vpliv na Mozillo. A tak korak je malo verjeten, Mozilla pa je poleg tega lani porabila "samo" 33 (od 75) milijonov dolarjev in ima skoraj 100 milijonov premoženja. Blog Mitchell Baker.

Za materialno prihodnost Mozille se tako ni bati, četudi se je davčna agencija IRS (ameriški DURS) odločila za rutinski pregled Mozilla Foundation.

66 komentarjev

Mozilla Labs predstavlja Ubiquity

Ubiquity 0.1

vir: Slashdot
Slashdot - Mozilla Labs, ki bdi nad razvojem novih tehnologij za brskalnik Firefox in druge programske izdelke iz Mozillinih logov, je predstavil razširitev Ubiquity 0.1, ki s pomočjo lebdečega okna omogoča brskanje in dodajanje vsebine iz različnih spletnih virov. S kombinacijo tipk ctrl + preslednica (ali posamično določeno) lahko dodajamo zemljevide ali druge spletne vsebine v elektronska sporočila ali bloge, brez da bi morali zapustiti trenutno stran. Ubiquity je povezan z različnimi spletnimi storitvami, ki jih lahko uporabniki dodajajo tudi sami. Le kdo še rabi pospeševalnike (Accelerators, prej Activities) v Internet Explorer 8?

30 komentarjev

Mozilla razvija mobilni Firefox

Slashdot - Iz Mozillinih logov so oznanili razvoj Firefox-a za mobilnike, z mobilno različico bodo poizkusili osvojiti tržišče, katero se jim je do sedaj izmikalo. Napovedujejo popolnoma delujočo mobilno različico Firefox-a, ki bo brez težav poganjala nam dobro znane razširitve za obstoječo ognjeno lisičko.

Minimo, neuspeli poizkus prodora na mobilno tržišče je bil odličen prikaz kako deluje Gecko na mobilnih napravah, ki pa je sedaj na žalost mrtev projekt a bo služil kot osnova za nove projekte na področju.

Končni produkt pričakujemo v sklopu Mozille 2, ki je napovedana po izidu Gecko 1.9 in Firefoxu 3.

Vir

Opera bo dobila novega konkurenta na področju mobilnikov...

22 komentarjev

Mozilla ustanovila podjetje za internetni mail in komunikacije

Slashdot - Mozilla je napovedala, da ustanavlja podjetje, ki se bo ukvarjalo z različnimi storitvami, povezanimi z internetno komunikacijo, predvsem s ponudbo računov za elektronsko pošto. Podjetje se bo imenovalo MailCo, vodil pa ga bo David Ascher. Od materinskega podjetja dobijo $3.000.000 začetnega kapitala ter izvorno kodo Mozillinega e-mail odjemalca Thunderbird, s čimer bodo začeli svojo poslovno pot.

Izvorna novica.

2 komentarja

Firefox všeč vsakemu četrtemu

Slashdot - Na Slashdotu poročajo, da je vsak drugi uporabnik, ki je s spleta prenesel Firefox, le-tega tudi dejansko preizkusil, izmed slednjih pa jih je polovica Firefox obdržala. Z drugimi besedami: 25 % ljudi, ki so si prekopirali Firefox, je všeč. Tako pravi uradna statistika, kjer Firefoxovci napovedujejo korenite spremembe na tem področju. Medtem ko na ZDNetu iščejo razloge za tako slab retention rate (pa ste se naučili še eno tujko), bodo Firefoxovci izpeljali program v dvanajstih točkah, ki bo številke popravil.

Mimogrede, Slovenci imamo gotovo boljše povprečje, saj nas kar 47,9 % uporablja ognjeno lisico. Nas bodo zasuli z objemi?

Avtor tega prispevka pa uporablja Opero in žal ne prispeva k tej izvrstni statistki.

83 komentarjev

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

News.com - Od prvega izida Firefoxa 1.0, lanskega novembra, je bilo zabeleženih 106,4 miljonov dolpotegov brskalnika iz Mozilline domače strani. V začetku tega meseca je izšel Firefox 1.5 release candidate 1, ki ga trenutno testira okoli pol miljona uporabnikov in bo v par tednih doživel uradno izdajo. Med glavnimi novostmi tako nova različica prinaša avtomatske posodobitve in hitrejše brskanje po straneh.

Chris Beard, predsednik Mozille, je še dejal, da bodo po izidu različice 1.5 začeli z agresivnejšim razvojem. Tako bi naj Firefox 2 izšel v sredini prihodnjega leta, Firefox 3 pa v prvi četrtini 2007. Prav tako pa bodo pri Mozilli z novim letom začeli z rednimi posodobitvami varnosti in stabilnosti vsakih 6-8 tednov. Nujni varnostni popravki pa bodo izhajali po potrebi tudi med rednimi popravki.

Vse najboljše in kar tako naprej!

39 komentarjev

Mozilla in derivati občutno povečali tržni delež

Mozillazine - 16,1 odstotka obiskovalcev strani, ki uporabljajo števce nemškega podjetja WebHits, se po sletu potepa z brskalniki, zasnovanimi na Mozilli. 9,4 odstotka jih uporablja Firefox, večino preostanka Netscape 7 oz. 6, medtem ko ima Mozilla le še 2,6 odstotka vsega deleža. Delež Explorerja je padel pod 80 odstotkov, saj ima 2,1 odstotka Netscape 4, 1,9 Safari in dober odstotek Opera.

Še precej večji delež uporabnikov Firefoxa je med uporabniki strani W3 Schools, ki pa gotovo ni merodajna. Precej bolj zanimiv je pregled deležev Firefoxa po nekaterih evropskih državah, ki ga je izmerilo francosko podjetje Xiti.

39 komentarjev

Mozilla napada mobilne telefone

Slashdot - Razvijalci pri Mozilla Foundation so se že pred časom odločili, da jim svet namiznih računalnikov niti približno ni dovolj. Zato so odprli novo fronto v boju med brskalniki, tokrat na mobilnih telefonih in podobnih manjših napravah. Minimo, kot se mini Mozilla imenuje, je v razvoju že kar lep čas in deluje kot konkurenca Operi za mobilne telefone.

Na CNET News so pred kratkim objavili intervju z vodilnim pri projektu, Dougom Turnerjem. Ta je povedal nekaj razlogov zakaj bi sploh uporabljali Minimo namesto konkurence in tudi napovedal izdajo nove različice (0.3) tega brskalnika, ki naj bi prišla januarja.

Še eno pomagalo pri krajšanju dolgih ur v šoli ...

5 komentarjev