»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri postopkih naročanja programske opreme Microsoft za potrebe državne uprave

Dnevnik - Kot poročajo na Dnevnik.si in COKS sta Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije v petek prejela pobudo za revizijo skladnosti postopkov naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2003 - 2010.

Po mnenju avtorjev pobude država namreč predpostavlja, da obstaja le en ponudnik pisarniške programske opreme, ni pa preverila obstoja morebitnih drugih konkurenčnih ponudnikov (z javnim pozivom ali razpisom). Prav tako naj bi pri postopkih priprave strokovnih izhodišč in mnenj, ki so osnova za odločitev o nakupu obstajal utemeljen sum o konfliktu interesov zadolženih uradnikov, strokovna mnenja pa pripravljajo uradniki v katerih strokovnost avtorji pobude dvomijo, saj naj bi smotrnost nakupa Microsoft pisarniških orodij utemeljili s študijami in analizami, ki jim del strokovne javnosti ugovarja.

Mimogrede, avtorji se v pobudi sklicujejo tudi na dejstvo, da naj bi bila vsebina pogodb z Microsoftom tajna - ta podatek ne drži povsem, saj je...

96 komentarjev

Evropska komisija Microsoft kaznovala še z dodatnimi 899 milijoni EUR

Delo - Kot poroča DELO, je Evropska komisija Microsoftu danes izrekla novo kazen, ker do oktobra 2007 ni spoštoval protimonopolnih zahtev Komisije. Tokrat bodo Microsoft olajšali za 899 milijonov EUR.

Kot je znano, je Microsoft šele 22. oktobra 2007 pristal na zahteve Evropske komisije glede zagotavljanja odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitve enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanju licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Komisija je Microsoft pred tem že kaznovala s 497 milijoni EUR kazni, Microsoft se je pritožil, vendar je sodišče EU v Luxembourgu je 17. septembra 2007 dalo prav Evropski komisiji.

29 komentarjev

Danes: Potrditev odločitve v zadevi Komisije EU proti Microsoftu

The Economist - Sodišče prve stopnje Evropskih skupnosti je v pretežnem delu potrdilo odločitev Komisije EU v konkurenčni zadevi Komisije proti Microsoftu.

Sodišče je tako pritrdilo mnenju Komisije glede uporabe tržnega prava skupnosti (predvsem 86. člena Amsterdamske pogodbe, ki je v slovensko zakonodajo prevzet v 10. členu Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence), ki prepoveduje zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Tako je potrjena (že plačana) globa v višini skoraj pol milijarde evrov (proti $50 milijardam letnih prihodkov) ter obveznost razkritja določenih strežniških protokolov. Načel konkurence tako ne prebije niti varstvo intelektualne lastnine.

V skladu s temeljno pravico do pravnega sredstva ima tudi Microsoft možnost pritožbe v dveh mesecih.

Ne glede na sodbo in želje evropske komisarke za konkurenco - čeprav morebiti potrjeno tudi na najvišji stopnji - pa Microsoft tudi jutri in vsaj kratkoročno ostaja tržni udeleženec s prevladujočim položajem.

22 komentarjev

Jutri: Razsodba o omejevanju svobodne gospodarske pobude v EU

več strani - Sodišče prve stopnje bo jutri razglasilo svojo sodbo v primeru zadeve Komisije EU proti Microsoft Corporation. Microsoftu je Komisija leta 2004 naložila denarno kazen 497 milijonov evrov, razkritje določenih program(er)skih vmesnikov ter izdajo različice Windows brez vgrajenega predvajalnika multimedijskih vsebin; ta se je na odločitev pritožil.

Če bo sodišče pritožbi ugodilo, bo s tem Komisiji poslalo jasno sporočilo, da omejevanje svobodne gospodarske pobude ni v skladu z načeli Evropske unije ter idealom svobodne in proste konkurence, ki naj bo neodvisna od vmešavanja izvršne oblasti.

32 komentarjev

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor...

49 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

Microsoft kaznovan z globo v višini 497,2 milijonov EUR

CNN.com - Potem ko so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, je bil ta danes s strani Evropske unije kaznovan s kaznijo v znesku 497,2 milijonov EUR oz., preračunano v Microsoftu bolj domačo valuto, 611,8 milijonov USD. EU je Microsoftu naložila tudi 120-dnevni rok, v katerem mora konkurentom na področju strežnikov v delovnih okoljih razkriti dovolj informacij, da bodo njihovi izdelki lahko popolnoma kompatibilni z Okni.

Očitno Microsoftovi izgovori, da je početje, zaradi katerega je kaznovan v EU, v ZDA povsem dovoljeno, niso pomagali.

23 komentarjev

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih...

57 komentarjev

(US)Politiki vs (US)Akademiki

Vnunet - Kakor politiki po vsem svetu dobro izkoriščajo ljudske pravljice za nabiranje glasov pri najmnožičnejših populacijah (beri: ostareli), pa se jim 'akademiki' (beri: koristniki raznih 'arnesov') vse premalokrat postavijo po robu. Klik!

Tokrat pa se slednji zavzemajo za nas, iger (posplošeno :]) željno populacijo. 33 raznovrstnih učiteljev, ki si kruh služijo na samih uglednih (ameriških) ustanovah (MIT...), namreč predlagajo umik zakona, ki mladim omejuje dostop do nasilnih vsebin. Ta naj bi bil namreč postavljen na podlagi zelo plehkih (beri: spolitiziranih?) raziskav.

Kaj, za _tega_ da bi volil? Ne bo šlo, zaradi njegovega zakona pred 40 leti nisem smel igrati redalerta 5... Owce ne pozabimo.

1 komentar