»

Kako je stran J. C. Penney goljufala v Googlovem iskanju

The New York Times - V lanski božično-novoletni nakupovalni sezoni in dobršen del začetka tega leta je bila eden izmed glavnih zadetkov v Googlovem iskanju veleblagovnica J. C. Penney. To ne bi bilo za to obdobje nič nenavadnega, če ne bi bila J. C. Penney na prvem mestu tudi pri iskanju zelo generičnih terminov. Pri iskanju na primer posteljnine ali oblačil je bil to prvi zadetek. Pri iskanju po ogromno ključnih besedah je bila veleblagovnica prvi zadetek ali pa vsaj na prvi strani. Rezultati so bili tako izkrivljeni, da je The New York Times preveril, kdo je goljufal.

Položaj strani v iskalnih rezultatih je odvisen od več dejavnikov, ki jih vseh Google niti noče razkriti. Eden izmed najpomembnejših je število tretjih strani, ki vsebujejo povezave na iskano...

18 komentarjev

Google razvršča strani tudi po hitrosti

Google - Točna formula Googlovega rangirnega algoritma za prikazovanje zadetkov pri iskanju je velika skrivnost, a v grobih obrisih je znano, kaj vsebuje. Te dni je dobila novo sestavino, ki se imenuje hitrost strani.

Amit Singhal in Matt Cutts sta na Googlovem blogu pojasnila, zakaj je hitrost pomembna. Spremenjeni algoritem je v uporabi že nekaj tednov, a so ga uradno predstavili šele včeraj. Odslej se pri rangiranju strani hitrejše strani uvrščajo više, čeprav je ponder za hitrost med dvesto različnimi dejavniki majhen. Google še vedno daje prednost relevantnosti, tako da naj bi novo sortiranje vplivalo na manj kot odstotek strani, pojasnjujeta. Kljub temu pa pošiljajo jasno sporočilo skrbnikom spletnih strani - hitrost je važna!

12 komentarjev

Microsoft kaznovan z 9 milijoni evrov

Heise - Nemški Bundeskartellamt je Microsoftu naložil plačilo devetih milijonov evrov kazni, ker se je s prodajalci dogovarjal in vplival na končno ceno za Office Home and Student 2007 na nedovoljen način, ki krši pravila za varstvo konkurence. Med drugim so neimenovanemu prodajalcu na zvezni ravni finančno pomagali promovirati izdelek, kar ni dovoljeno. Še pred sporno kampanijo naj bi se Microsoft in ta prodajalec srečala vsaj dvakrat in dogovorila o ceni. Microsoft pravi, da se z odločitvijo ne strinjajo, vendar se ji bodo uklonili, saj se želijo izogniti dolgotrajnim tožbam. Prav tako bodo poskrbeli, da v prihodnosti do takih nevšečnosti ne bo več prihajalo, so zapisali.

8 komentarjev

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev

Zaradi googlebombinga v zapor

Slo-Tech - Nadebuden mladenič iz Poljske je napisal software za Google bombing, ki je pretental Google, da je dal za prvi zadetek pri iskanju besede "kutas" (penis po poljsko) povezavo do internetne strani urada poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. To nekomu ni bilo všeč, zato so tega mladeniča aretirali in spravili na hladno. To je verjetno tudi eden od zadnjih večjih poskusov Google bombinga, ker so pri Googlu spremenili algoritme za rangiranje strani, da do tega ne bo več prihajalo. Še povezava do izvorne novice: klik

Zadnje čase je bolj tvegano biti internetni grafitar, kot pravi..

26 komentarjev

Grožnje zaradi nasprotovanja direktivi o programskih patentih?

Slo-Tech - Po poročanju nosoftwarepatents.com je poljski časopis Gazeta Wyborcza objavil članek v katerem pravi, da naj bi poljske podružnice podjetij Siemens, Nokia, Philips, Ericsson in Alcatel poljskemu ministerskemu predsedniku Mareku Belki napisale pismo glede programskih patentov.

Točna vsebina pisma ni bila razkrita, časopis pa poroča, da pismo nakazuje na premislek podjetij o investiranju v Poljsko, če se bo vlada upirala legalizaciji programskih patentov v EU.

So vlade zavezane volilcem ali korporacijam?

70 komentarjev