»

AMD odprtokodni linux gonilnik dobil podporo za varčevanje z energijo

Phoronix - AMD je včeraj prijetno presenetil z izdajo kompleta 165 obližev za svoj odprtokodni gonilnik za grafične kartice za operacijski sistem Linux . Spremembe prinašajo podporo za varčevanje s porabo pri manjši obremenitvi grafične kartice (APM in ASPM), ki je v zaprtem gonilniku Catalyst sicer na voljo že nekaj časa. Skupaj z aprila dodano podporo za strojno dekodiranje videa (UVD) bi to znalo opazno zvišati avtonomijo prenosnikov z AMD-jevimi grafičnimi čipi.

Oboje je na voljo za vse modele od R600 (Radeon HD 2000 ali več, cca 2008) naprej. Obenem so izboljšali gonilnik za sveže Sea Islands (HD 8000) čipe, o čemer smo prvič pisali letos februarja. To je nasploh dobra novica, ker kaže, da si želi AMD v prihodnje bolj ažurno...

6 komentarjev

ATI prizadeli sivi zasloni

Če zagledate tole, imate težave

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Nekaj uporabnikov ATI-jevih DirectX 11 grafičnih kartic se je že nekaj časa pritoževalo, da se jim je ekran občasno napolnil s sivimi oz. barvnimi črtami, ki tam ne bi smele biti. Težavo je ATI zdaj tudi uradno priznal, sicer sprva le za Windows 7 (kjer naj bi Microsoft že izdal popravek), medtem ko so hrošč napisali tudi na seznam nepopravljenih pri izidu gonilnikov Catalyst 10.1. Na seznamu so težavo, pravilno, povezali tudi z ostalimi operacijskimi sistemi Windows, ne le z Windows 7.

Ekipa, ki razvija gonilnike za ATI-jeve Radeone, že pripravlja popravljeno različico gonilnika, ki naj bi težavo odpravil. Datum izida še ni znan, zgodil naj bi se kmalu, AMD-jeva oseba za odnose z javnostjo, Dave Erskine, pa je povedal,...

54 komentarjev

AMD GPU kot pospeševalnik za obdelavo videa in slike

Tom's Hardware - Naslednja različica AMD Catalyst gonilnikov za Radeone 48xx bo omogočala pospeševanje operacij, kot sta obdelava videa in slike. Testirali so MPEG4 pretvorbo z najmočnejšim Intelovim Core 2 CPU-jem (QX9650). Če mu z novimi gonilniki pomaga še HD4870, je pospešek več kot 15-kraten!

Več o noro hitrih pretvorbah si preberite tu.

Izgleda bomo že v bližnji prihodnosti vse pogosteje namesto nadgrajevanja CPU-jev raje (do)kupovali grafične kartice. Tudi če ne igramo igric.

10 komentarjev

Linux dobil podporo za CrossFire in OverDrive

Slashdot - Pri AMDju se že nekaj časa opazno trudijo z Linux podporo za svoje Radeon grafične kartice. Tako so izdali natančne specifikacije svojih kartic in s tem omogočili razvoj popolnoma opensource gonilnika, sproti pa so tudi razvijali lastne zaprte Catalyst gonilnike.
Sedaj so naredili še dodaten korak: pred dnevi so izšli Catalyst 8.8 gonlniki, ki prvič na Linuxu podpirajo tehnologiji CrossFire in OverDrive. Tako lahko sedaj tudi uporabniki Linuxa povežejo skupaj več grafičnih kartic in s tem opazno pospešijo delovanje 3D aplikacij. Za to poskrbi CrossFire, medtem ko OverDrive avtomatsko navija grafične kartice in s tem z njih stisne še malo več hitrosti. Pri Phoronixu so obe novosti že dali pod drobnogled (OverDrive, CrossFire).

Poleg tega pa novi gonilniki prinašajo tudi Adaptive Anti-Aliasing ter podporo jedru 2.6.26.

91 komentarjev

AMD izdal dodatno dokumentacijo za grafične kartice

OSNews - Pri OSNews poročajo, da so se pri AMDju odločili izdati še več dokumentacije za svoje grafične kartice.

300 stranski dokument, ki opisuje implementacijo 3D grafike na R500 čipih z nekaj drobci, ki opisujejo tudi določene lastnosti R300 in R400 jeder. Dodatna dokumentacija bo na voljo v kratkem še tudi za R600 jedra. Odveč je omenjati, da bo ta dokumentacija izjemno pomagala razvijalcem odprtokodnih gonilnikov za AMDjeve grafične kartice, ki bodo s tem dejansko lahko počasi začeli podpirati 3D pospeševanje grafike.
Skupaj s tem pa bo AMD še izdal izvorno kodo programa Tcore, ki je v bistvu emulator grafičnega procesorja in so ga do sedaj uporabljali za razvoj gonilnikov prej kot je bil na voljo dejanski čip.

34 komentarjev

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Še en pomemben dan za AMD/ATI in Linux

Slo-Tech - Danes so tudi uradno na voljo novi gonilniki za linux za AMD-jeve grafične kartice. Kot smo že pred dnevi poročali, so novi gonilniki spisani na novo in ponujajo opazno pohitritev glede na stare gonilnike. Izvorna novica: tu.

Za puriste, ki uporabljajo samo odprtokodne gonilnike, pa je AMD tudi pripravil presenečenje. Danes so se namreč na internetu pojavile delne specifikacije za AMD-jeve grafične kartice. Specifikacije so vsem prosto dostopne brez NDA. V naslednjih dneh pa lahko pričakujemo še ostale dokumente. Novell je obljubil, da bo prva verzija odprtokodnega gonilnika na voljo že v prvi polovici naslednjega tedna.

Sedaj pa je treba samo še počakati, kako bo na vse to odgovorila NVIDIA...

26 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev

Bitka ATi-ju?

Slo-Tech - Ko je težko pričakovana AMD-jeva grafična kartica Radeon HD 2900 XT končno zagledala luč sveta, je bila sprejeta z mešanimi občutki, saj kljub velikim pričakovanjem ni prevzela krone najzmogljivejše grafične kartice. Večinoma so jo postavljali ob bok šibkejši različici nVidiine serije GeForce 8800. Vendar se je na spletu pojavil zanimiv test, v katerem so primerjali dve konfiguraciji proizvajalca računalnikov Falcon Northwest, prvo z dvema GeForcema 8800 GTX v SLI, drugo z dvema Radeonoma HD 2900 XT v Cross-Fire, test pa je bil izveden v operacijskem sistemu Windows Vista. rezultati testa so presenetljivi:

Sodeč po tem testu sta AMD-jevi grafični kartici pometli z GeForcema. Zakaj je temu tako? Je morda test pristranski? Falcon Northwestov CEO, Kelt Reeves se je na svojem blogu na široko razpisal o tem: obvezno branje!

64 komentarjev

Zastonj igri za lastnike ATI-jevih grafičnih kartic

Slo-Tech - Lastniki ATI-jevih grafičnih kartic lahko preko Steama na svoj računalnik brezplačno prenesete računalniški igri Half-Life 2: Lost Coast in Half-Life 2: Deathmatch. Poleg ATI-jeve grafične kartice v vašem računalniku je pogoj za prenos iger le uporabniški račun na Steam-u, ki ga je prav tako mogoče ustvariti brezplačno. Zatorej če izpolnjujete vsaj prvi pogoj, brž odklikajte sem in si naložite omenjeni igri.

Več informacij v izvorni novici na Shacknews.

27 komentarjev

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev

Linux hardware database

Slashdot - Čeprav je Linux operacijski sistem pritegnil marsikaterega velikana računalniške industrije, ki je razvijalcem poslal pomoč v obliki programerjev, ostaja programiranje gonilnikov še vedno v domeni navdušencev. Do tukaj vse lepo in prav, vendar so navdušenci raztreseni po celemu svetu, zato je iskanje gonilnikov lahko tudi prava mora... Ali pa tudi ne, če veš kje iskati. Dobre duš'ce na tej strani so se odločile, da uporabnikom Linuxa olajšajo dolgotrajen lov za gonilniki, zato so na svoji strani ponudili gonilnike za praktično vse bolj ali malce manj poznane kose strojne opreme. Kar dobra stran, če iščete gonilnike. Seveda lahko vse skupaj tudi zakomplicirate do nezavesti in se lotite iskanja gonilnikov na svojo pest (beri: z Googlom), vendar mislim, da bo prvotna rešitev zagotovo prevladala med večino uporabnikov .

1 komentar