»

AMD: cene Phenomov, Radeon HD 2900 GT

več strani - Na spletni strani distributerja ISA Hardware so se pojavile prve informacije o cenah AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov za namizne računalnike Phenom. V kolikor gre za uradne cene, bo po uradni predstavitvi devetnajstega novembra potrebno za najšibkejši model z oznako Phenom X4 9500 in frekvenco predvidoma 2,2, GHz potrebno odšteti 247 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena različic 9600 in 9700, katerih frekvenca naj bi znašala 2,3 oziroma 2,4 GHz, po drugih informacijah pa 2,4 oziroma 2,6 GHz, 278 oziroma 288 ameriških dolarjev. Več o tem na Planet3DNow, oziroma na ISA Hardware.

Poleg tega so se pojavile tudi slike grafične kartice Radeon HD 2900 GT, ki temelji na jedru R600, vendar ima za razliko od različice Radeon HD 2900 XT 256-bitno pomnilniško vodilo, 256 MB pomnilnika in 240 Shader enot, poleg tega pa se razlikujeta tudi PCB-ja obeh kartic. Frekvenca jedra naj bi znašala 600 MHz, pomnilnika pa 1600 MHz. Več o tem na forumu ExtremeSistems

11 komentarjev

Dvojedrni Celeroni?

X-Bit Labs - Kot vse kaže se bodo dvojedrni procesorji pojavili tudi v najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu. Intel naj bi namreč v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrnega Celerona z oznako E1200. Njegova frekvenca bo znašala 1,6 GHz, obe jedri pa bosta imeli na razpolago skupen drugonivojski predpomnilnik v velikosti 512 kB. Kasneje namerava Intel kupcem ponuditi še več različic dvojedrnih Celeronov, kar ob upoštevanju njihove dosedanje cene, ki se giblje med 35 in 50 ameriškimi dolarji, pomeni, da si bomo kupci lahko dvojedrnike privoščili za precej majhne denarce. Vsekakor bo Intelova poteza vplivala tudi na konkurenčno podjetje AMD, ki bo prisiljeno v drastično znižanje cen svojih Sempronov in Athlonov LE oziroma predstavitev primernih dvojedrnikov.

Izvorna novica.

26 komentarjev

AMD za december obljublja 2,5 gigaherčne štirijedrnike

X-Bit Labs - Čeprav trenutno razpoložljivi štirjedrni Barcelona Opteroni delujejo le z delovnim taktom do dveh GHz, je predstavnik AMDja na uradni predstavitvi novih procesorjev napovedal, da bomo decembra 2007 priča splavitvi 2,5 gigaherčnih čipov, ki bi naj prinesli 15 % povečanje zmoglljivosti. Za december nam poleg povečanja hitrosti pri AMDju obljubljajo tudi dostopnost prvih Phenom procesorjev, pri čemer natančne informacije o njihovi hitrosti in ostalih specifikacijah ostajajo skrivnost.

Po predhodnih napovedih bi naj AMD pred novim letom izdal le Phenom FX-80, ki je namenjen enoprocesorskim sistemom in bo najverjetneje deloval pri 2,2 do 2,4 GHz. FX-90 in FX-91 (z delovnim taktom med 2,2 in 2,6 GHz), namenjena dvoprocesorskim sistemom, pa bosta na voljo šele enkrat v prvem četrtletju 2008. Te informacije so skladne z napovedano zamudo dvoprocesorske platforme FASN8, kar ob hitro bližajočem se prihodu 45 nm Penryn procesorjev ponovno postavlja AMD v nezavidljivo situacijo.

Izvorna...

51 komentarjev

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Ars Technica - V dokaz temu, da še niso umrli, so pri AMDju pred kratkim predstavili njihov nov nabor ukazov pod imenom SSE5. V dokumentaciji (PDF) je nov 128-bitni nabor ukazov podrobno opisan. Dodanih bo več kot 100 novih ukazov, ki bi naj opazno pospešili račune, saj se zgledujejo po AltiVec naboru, ki omogoča računanje z več kot dvema operandoma. Jasno je, da hoče AMD ponoviti zgodbo z x86-64 naborom, kjer je Intel kasneje prevzel njihovo tehnologijo. Zlobni jeziki pa pravijo, da bo zadeva verjetno bolj podobna 3Dnow!, saj SSE5 ni v celoti kompatibilen s prihajajočim Intelovim naborom SSE4 (Zabavna poimenovanja, kajneda?), kar pomeni da bo eden izmed standardov skoraj gotovo moral prepustiti...

11 komentarjev

Intel in AMD razkazujeta štirijedrnike

Hartware.net - Na Leipziškem Games Convention-u sta oba procesorska giganta razkazovala svoje prihajajoče štirijedrnike. Intel je širši javnosti pokazal 45-nanometrski štirijednik s kodnim imenom Yorkfield, ki so ga predstavili med delovanjem na matični plošči z veznim naborom X38 in dvema grafičnima karticama Radeon HD 2900 XT. Za več informacij o tem odklikajte na Hartware.net. Poleg tega je Intel na omenjeni prireditvi predstavil tudi najnovejši proceosr za prenosnike Core 2 Extreme X7900 s frekvenco 2,8 GHz.

Tekom omenjene prireditve ni počival niti Intelov največji konkurent AMD, ki se je očitno dokončno otresel govoric o nizkih frekvencah svojih prihajajočih K10 procesorjev, saj so prikazali sistem, katerega srce je predstavljal štirijedrni Phenom s frekvenco 3 GHz, ki je v navezi z dvema Radeonoma HD 2900 XT poganjal igro Stranglehold. Več o tem si lahko preberete na Hartware.net, kjer obenem potrjujejo, da bo uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih Opteronov desetega septembra.

32 komentarjev

Intel: novi procesorji za prenosnike

Daily Tech - Intel naj bi v tretjem četrtletju letošnjega leta predstavil nov high-end procesor za prenosne računalnike, Core 2 Extreme X7800. Temeljil bo na jedru Merom, njegova frekvenca pa bo znašala 2,6 GHz, imel pa bo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika. Na prestolu najzmogljivejšega procesorja za prenosnike naj bi ga v četrtem četrtletju zamenjal njegov večji brat z oznako Core 2 Extreme X7900, s frekvenco 2,8 GHz. Od ostalih članov družine Core 2 Duo za prenosnike se bosta omenjena modela razlikovala le po tem, da nimata podpore za Intel Dynamic Acceleration.

Slednjo pa bo podpiral model Core 2 Duo T7800, ki bo v osnovi enak X7800, luč sveta pa bo zagledal v četrtem četrtletju tega leta, istočasno z različico T7250 s frekvenco 2 GHz ter le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

1 komentar

Prihaja ASUS EAX1800XT TOP 512MB

ASUS EAX1800XT TOP 512MB

Hartware.net - Slab mesec po uradni predstavitvi ATI-jeve nove družine grafičnih kartic, je ASUS najavil predstavitev grafične kartice ASUS EAX1800XT TOP 512MB. Kot že samo ime najavlja, sodi ta izvedba v sam vrh glede hitrosti jedra in pomnilnika, saj je že tovarniško navita iz osnovnih 625/750 MHz na 675/800 MHz, kar naj bi glede na X1800XT, prineslo 10% pohitritev.

Poleg tega grafična kartica prinaša še eno novost in sicer priložen 80 W zunanji napajalnik, ki omogoča, da kartica ni priklopljena na sistemski napajalnik. Ta je zaradi tega manj obremenjen.

Po podatkih iz izvirne novice na strani Hartware.de, bo kartica v prodajo prišla konec novembra, cena pa naj bi bila okoli 529 Evrov, s...

38 komentarjev