»

Beta premagala Microsoftove strežnike

Microsoft - Kaj drugega bi sploh lahko pričakovali, se bodo sarkastično nasmehnili nekateri. Drugi bodo bentili, zakaj si je niso mogli prenesti takoj. Tretji bodo zavili z očmi, da zakaj jih še vedno poskušamo indoktrinirati. Četrti so tako ali tako že po naslovu izpustili cel sestavek.

Microsoft je, kot je obljubil, včeraj pozno zvečer po našem času na svojih spletnih straneh vsej svetovni javnosti ponudil legalen in brezplačen prenos bete operacijskega sistema Windows 7. Pričakovali bi, da zelo množičnega odziva ne bo, saj je ta že pred nekaj dnevi ušla na plano, a bi se zmotili. Ljudstvo je očitno tako lačno novosti, četudi nedokončanih, da je Microsoftovo spletno stran tako množično obleglo že včeraj zgodaj zjutraj, še preden so beto sploh postavili na strežnike, da so slednji pokleknili pod obiskom. Podobno usodo je delila tudi Microsoftova stran TechNet za IT-strokovnjake, kjer je bila beta dostopna nekaj ur prej. Microsoft bo razdelil poltretji milijon aktivacijskih ključev za...

141 komentarjev

Windows XP noče umreti

PC World - Zdi se, kakor da bi Microsoft z Windows XP presegel samega sebe in spisal tako dober operacijski sistem, da se ga sedaj kar ne more znebiti. Kljub izidu Viste, s katero želi Microsoft počasi zamenjati stare instalacije XP-je, se uporabniki še vedno dovolj dobro počutijo s starim sistemom. Dell je tako prejšnji teden objavil, da bo za doplačilo 150 dolarjev na prenosnikih Inspiron 1525 in namiznikih serije 530 še vedno moč dobiti prednaložen Windows XP. To je trikrat več od zneska, ki so ga za isto uslugo zahtevali na začetku leta. Tako potezo jim omogočajo licence za Visto Business ali Ultimate, ki jih je moč podgraditi (downgrade) na XP Professional. Microsoft je datum, do katerega bo takšno početje odobraval, že večkrat premaknil, trenutno pa je to 31. julij 2009. Raziskave Net Applications še vedno kažejo, da XP-ji obvladujejo dve tretjini trga.

Glavno vprašanje, s katerim si Microsoft beli glavo, je kako priljubiti Visto pri uporabnikih. Analitiki so si enotni, da kaznovanje...

123 komentarjev

Neutrudni Windows XP

C|NET News - Microsoft je največjim izdelovalcem računalnikov tokrat pa res zadnjič ponovno podaljšal rok za prodajo Windows XP, in sicer iz 31. januarja 2009 do 31. julija 2009. Razlog za to potezo so v Redmondu skoraj ustrezno pojasnili. Čeprav operacijskega sistema z izjemo namestitev na ultra-poceni naprave že nekaj časa ne smejo prodajati več, lahko izdelkom še vedno prilagajo namestitvene plošče Windows XP ali naprave z Visto "podgradijo" na Windows XP. To bodo tako lahko počeli nekoliko dlje, kot nazadnje dogovorjeno, seveda pa ni izključeno še kakšno podaljšanje. Marsikaj je namreč odvisno od datuma izida Windows 7, ki bo za večino uporabnikov najverjetneje naslednji operacijski sistem po XP.

Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

397 komentarjev

Windows Home Server preizkušen

Gizmodo - Pri Gizmodu so dobili v roke Microsoftov novi strežniški OS za domačo uporabo ter z nami delili izkušnje in novosti. Kot že ime pove, je Windows Home Server namenjen praktično izključno domači uporabi, na kar kaže tudi nabor njegovih funkcij. Podobno kot Vista zna delati avtomatske varnostne kopije datotek na vseh računalnikih v omrežju - sistem je zasnovan tako, da ne shranjuje podvojenih kopij datotek, četudi so le-te shranjene na večih računalnikih, prav tako pa v naslednjih operacijah shrani samo spremembe, kar v praksi pomeni opazno manjšo porabo diskovnega prostora.
Naslednja na seznamu funkcij je spremljanje zdravja vseh računalnikov na omrežju, kjer strežnik spremlja stanje požarnih zidov ter...

53 komentarjev

XP-jem dodatnih šest mesecev

Slashdot - Microsoft se je uklonil pritiskom uporabnikov, ki Viste nekako niso hoteli sprejeti za svoje in še vedno vztrajajo pri Windows XP, tako da je podaljšal življenjsko dobo slednjih še za šest mesecev. XP-je bo tako v okviru programa OEM (tj. z novim računalnikom po diskontni ceni) moč kupiti do konca junija 2008, medtem ko bodo škatlaste (retail) ploščke prodajali še dlje - v deželah v razvoju celo do sredine 2010.

Microsoftova odločitev pravzaprav ni presenetljiva, saj smo bili v zadnjem času priče mnogo uporabnikom, ki so kljub nakupu Viste z računalnikom od prodajalcev zahtevali vrnitev (downgrade) na XP-je. Microsoft pravi, da razume, da nekateri uporabniki potrebujejo več časa za preskok. Več.

233 komentarjev

Prodaja Windows XP ne jenja

Slashdot - Kljub temu da je Windows XP že star operacijski sistem - v tej branži je šest let pač častitljiva starost - njegova privlačnost za kupce preseneča celo Microsoft. V prvih napovedih so prerokovali, da bo razmerje 85/15 med prodanimi kopijami Viste in XP, sedaj pa so ga popravili na 78/22, torej so si XP opomogli kar za 50 %. Ker so se celo nekateri OEM-partnerji odločili poleg Viste ponujati tudi XP, tak primer je Dell, bo Microsoft izdal novo izdajo Windows XP SP2c. V njej ne pričakujemo nobenih varnostnih popravkov ali novih funkcionalnosti, temveč zgolj razširjen nabor aktivacijskih ključev. Res je, spričo izjemne prodaje je redmondskemu gigantu pričelo zmanjkovati famoznih aktivacijskih ključev. Tu.

99 komentarjev

Napovedana astronomska prodaja Gamecubov

The Register - Nintendova konzola Gamecube je na sejmu E3 požela ogromno zanimanje, ki pa se gotovo ne bo usahnilo še dolgo časa. Glede na zanimanje so se pojavile tudi prve napovedi o prodaji same konzole. Samo ob začetku prodaje na Japonskem, ki se bo začela 14. septembra je za pričakovati, da bodo ljudje dobesedno razgrabili prvih 500,000 primerkov. Nintendo pa namerava do konca leta na Japonskem prodati še nadaljnjih 400,000 Gamecubov. Znano je tudi, da bodo prvi serija izključno v vijolični barvi, v drugi seriji pa naj bi se pojavile tudi t.i. "alternativne" barve.
Za ZDA so napovedi povsem drugačne: do novembra, naj bi se na tem trgu prodalo okoli 1.1 milijona Gamecubov, Ameriški oddelek Nintenda pa načrtuje, da bo poleg konzol prodal še 900 000 kosov igre Luigi's Mansion. Do marca 2002 naj bi se število prodanih Gamecubov povečalo na 4 000 000. Ocen za evropsko prodajo še ni.
Tako, počakajmo samo še na uradne podatke, ki bodo potrdili napovedi . ...

0 komentarjev

WinXP zastonj, spet

vir: Guru 3D
Guru 3D - Microsoft je spet, kot pri WinXP Beta verziji, nekaj srečnežem povedal za naslov strežnika, kjer so si lahko zstonj naložili Win XP RC1. Vsi drugi bomo morali plašati od $10 do $20. Jasno ni znan naslov strežnika. Mogoče sčasoma? Ampak takrat bomo v vsakem primeru WinXP imeli že vsi.

09:07 Glede na to, da mi je zadeva postala zanimiva, sem se nadaljno pozanimal. Po drugi verziji, ki je tu, gre za napako in NE lepo potezo Microsofta. Da bi si lahko naložili ta file se morate...

12 komentarjev

Novi MP3

Music IZ - Sodeč po tej novici nas v letošnji pomladi čaka tudi naslednik MP3 standarda z imenom MP3Pro. Razvijata ga Thomas Multimedia in Frauenhoferjev inštitut, ki si že lastita patente in licence za prvotni MP3 standard. Po prvih napovedih naj bi MP3Pro še precej bolje stisnil zvočne datoteke (seveda ob ohranitvi kvalitete), večja novost pa je možnost vključitve anti piratskih zaščit. Z vsem tem naj bi MP3Pro ponovno uspešno konkuriral Windows Media in Real Player standardom, poleg tega pa naj bi bil kompatibilen s sedanjimi predvajalniki. Damn, pa zakaj morajo povsod tlačiti te zaščite .

11 komentarjev

Cyrix 4

VIA Hardware - VIA je nedavno obljubila, da bodo njihovi procesorji do drugega četrtletja dosegli 1.2GHz hitrosti, danes pa so se pojavile prve konkretne informacije o C5X jedru, osnovi za prihajajoči Cyrix 4 čip, ki naj bi te obljubje izpolnil.Če se ob imenu Cyrix takoj začnete zmrdovati in pomislite na neuspeli Cyrix III, potem naj vas pomirim. Novo jedro bo razvito popolnoma na novo in podobnosti s starim procesorjem skoraj ni. Jedro bo razvito v 0.15 mikronski tehnologiji s tradicionalno malim jedrom ( 52 kvadratna mm ) in majhno porabo energije. Cevovod procesorja bo podaljšan na 17 enot, 3D Now! tehnologijo pa bo zamenjal SSE. Tudi velikost L1 predpomnilnika ne razočara, po prvih napovedih naj bi ga bilo zajetnih 128KB. Če vse to združimo z VIAino nizko ceno, dobimo precej privlačen procesor. Bomo videli, medtem pa tukaj najdete več informacij.

4 komentarji