»

Avstralska obveščevalna služba dosegla pomembno povečanje pooblastil

Nova stavba v elitnem delu Canberre.

Slo-Tech - Avstralska varnostno-obveščevalna služba ASIO (domača ustreznica je SOVA) si je z v naglici sprejetim zakonom uspela izboriti bistveno povečanje pooblastil. Poleg nadzora tujih vladnih in gverilskih groženj državni varnosti jim bo zdaj dovoljen še nadzor nad tujci in tujimi podjetji v državi; nekaj, kar je praviloma pridržano policijskim in carinskim organom in s tem podvrženo sodnemu nadzoru.

Vlada je spremembo zakona brez prave obrazložitve na hitro potisnila skozi parlament. Junijsko zasedanje pred pristojno komisijo parlamenta je bilo sklicano nenadoma in 3 mesece pred načrti, omejeno na 90 minut in brez prisotnosti predstavnikov ASIO, državno tožilstvo pa je pri tem povedalo le, "da se ne morejo spustiti v...

7 komentarjev

Nemčija sprejela nov zakon o cenzuri

Stop

Slashdot - Včeraj je nemški zvezni parlament s 389 glasovi za in 128 proti sprejel osnutek zakona o preprečevanju dostopa do otroške pornografije na spletu, o katerem smo že obširno pisali. Nova zakonodaja od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnike interneta ustavijo z znaki stop vsakokrat, ko bi ti poskušali dostopati do strani s prepovedano vsebino. Strani bo sicer še vedno moč odpreti, le da potrebno prej klikniti gumb OK na stop strani, kjer vas bodo obvestili, da kršite zakon. Ves čas razpravljanja o zakonu je sicer potekalo zbiranje podpisov za umik zakona, kjer so nasprotniki...

10 komentarjev

Odzivi na zahtevo za oceno ustavnosti zakona o SOVI

Slo-Tech - Potem, ko je bila prejšnji teden na Ustavno sodišče vložena zahteva za oceno ustavnosti Zakona o SOVI, smo te dni že doživeli prve politične odzive.

Poslanec SDS Miro Petek je tako mnenja, je potrebno biti pri obravnavanju dela tajnih služb "tenkočuten in previden", ter dodal, da se "ne more znebiti občutka, da nekateri skušajo onesposobiti Sovo" s posegi v 21. člen SOVE.

Glede na izjavo se zdi, da nekaterim politikom vladajoče stranke nenadoma ni več v interesu zakonito in ustavno delovanje SOVE - torej tisto delovanje, ki ga je lansko leto s sprožitvijo ti. "afere SOVA" skušala zagotoviti prav vlada.

Dejstvo namreč je, da je bilo v okviru inšpekcijskega nadzora ugotovljeno, da SOVA v okviru nadzora mednarodnih sistemov zvez nadzoruje konkretne in fizično določljive posameznike, nadzor pa poteka na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije. Prav tako je Ustavno sodišče decembra leta 2005 ugotovilo, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala...

0 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o SOVI

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA).

Vloga je bila vložena na podlagi inšpekcijskega nadzora, ki ga je pooblaščenec opravil na SOVI. V okviru nadzora je bilo ugotovljeno, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da direktor SOVE odobri nadzor nad konkretno telefonsko številko, SOVA pa v svojih bazah podatkov vodi tudi imena in priimke nadzorovanih oseb (torej osebne podatke). Hkrati je pooblaščenec ugotovil, da se ukrep izvaja na ozemlju Slovenije, s strani uradnih oseb Republike Slovenije in na komunikacijah, ki fizično potekajo preko Slovenije. Poleg tega ukrepi tudi niso časovno omejeni. Z drugimi besedami - nadzor mednarodnih sistemov zvez SOVA izvaja na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije.

Spremljanje mednarodnih sistemov zvez po 21. členu Zakona o SOVI je po mnenju Informacijskega pooblaščenca v neskladju s 37. členom...

13 komentarjev

Bodo Američani zakonito prisluškovali vsem komunikacijam?

RTV Slovenija - Predstavniški dom ameriškega kongresa je podprl osnutek zakona, ki bi obveščevalnim službam podelil možnost prisluškovanja telefonskim pogovorom in nadzora elektronske pošte brez odredbe sodišča.

Predlog, ki sicer predstavlja nadgradnjo obstoječega zakona o delovanju obveščevalnih služb, bi slednjim omogočil nadzor telekomunikacij tujih državljanov, ki potekajo preko ozemlja ZDA. Kar v praksi pomeni, da bodo ameriški obveščevalci lahko zakonito nadzorovali vso elektronsko pošto tujcev, ki se pretaka preko strežnikov v obljubljeni deželi, pa tudi vsebino VoIP pogovorov, če bodo ti potekali preko infrastrukture, ki se nahaja na ozemlju najbolj demokratične države na svetu.

Mike McConnell, ki je v trenutni administraciji zadolžen za državno varnost je medtem predsedniku Georgu Bushu dejal, da osnutek zakona omogoča tisto, kar je potrebno za varovanje državne varnosti. "Zato bom zakon podpisal takoj, ko ga dobim na mizo," je dodal Bush.

Še izvorna novica na rtvslo.si.

Ker nimam...

62 komentarjev

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Slo-Tech - Pred kratkim smo že poročali o predlaganih spremembah zakona o SOVI, tokrat je na vrsti še policija. MNZ namreč pripravlja novelo zakona o policiji, ki se trenutno še nahaja v medresorskem usklajevanju, osnutek zakona pa je, zaradi posegov v zasebnost, že deležen številnih kritik, med drugim tudi o tem, da se Slovenija spreminja v policijsko državo. Kritiki s(m)o mnenja, da so predlagane zakonske spremembe poskus države, da bi pod krinko "terorizma" in nekaterih kaznivih dejanj, ki so v zadnjem času odmevala v javnosti, široko povečala svoja pooblastila glede posega v informacijsko zasebnost.

V odgovor na kritike je ministrstvo za notranje zadeve v petek sporočilo, da je zakon nujen zaradi zahtev EU. Policija naj bi nova pooblastila nujno potrebovala zaradi vstopa Slovenije v Schengensko območje. Kar pa je bolj kot ne le izgovor, saj Schengenska konvencija v resnici ne zahteva tako nesorazmernih in vseobsežnih posegov v zasebnost, kot jih predvideva predlog omenjene novele zakona.
...

153 komentarjev

Še dobro, da Bush ne bere e-pošte ...

Mladina - Vas je kdaj prijelo, da bi kakšnemu politiku napisali jezno e-pismo? Kar, a naj vas nikar ne zanese. Kot poroča Mladina, so namreč danes na okrožnem sodišču v Murski Soboti 32-letnega T. S. obsodili zaradi ogrožanja varnosti ameriškega predsednika Georga Busha.

T. S. je namreč 20. maja 2001 (pred obiskom Bush-Putin) Georgu Bushu poslal e-sporočilo z vsebino 'Predsednik, rešite Zemljo, vi riti, ubili vas bomo v Ljubljani. Dobrodošli.' Od Bele hiše je nato najprej dobil avtomatsko zahvalno sporočilo, čez nekaj dni pa še obisk policije na domu, saj je sporočilo poslal iz domačega računalnika in ga torej ni bilo težko izslediti.

Kljub temu, da se je obtoženi po lastnih besedah rahlo opit le šalil, da obstaja razlika med grožnjo in ogrožanjem, da grožnja ni bila resna ter da Busheva varnost ni bila ogrožena, saj za grožnjo sploh ni vedel -- je bil obsojen na pogojno kazen štirih mesecev zapora s preskusno dobo dveh let.

So pa kot olajševalno okoliščino na sodišču izpostavili dejstvo,...

72 komentarjev