»

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih,...

22 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

Radeon HD 4000 v številkah

VR - Zone - Znane so točne specifikacije nove, zgodaj poleti prihajajoče Radeon HD 4000 serije AMDjevih grafičnih kartic. Na prvi pogled je linija zelo podobna trenutni, HD 3000 liniji. Tako bomo imeli HD 4870 in HD 4850, manjkala pa ne bo niti HD 4870 X2, AMDjeva najzmogljivejša dvoprocesorska kartica. Najpomembnejša novost je zagotovo uporaba GDDR5 pomnilnika na omenjenih karticah. Kot češnja za posladek pa pride še izredno nizka poraba - v ležernem, namiznem načinu bodo, z izjemo X2 verzije (pod 25 W), vse kartice porabile manj kot 10 W. Obremenjene bodo seveda uporabile precej več, do 150 W za običajne in do 250 W za dvoprocesorsko verzijo.

Različice jedra bodo 3 - RV770 (višji razred), RV740 (srednji razred, predvidena uporaba GGDR4), oba bosta uporabljala 256 bitno povezavo s pomnilnikom, ter 128 bitni RV710 (GDDR2 oz. GDDR3). RV770 je, podobno kot že RV670, narejen v 55 nm TSMC proizvodnem procesu in vsebuje 480 stream procesorjev.

Znane so tudi cene (manj kot 500 dolarjev za X2, manj...

39 komentarjev

Pravnica izsiljevala P2P uporabnike

TorrentFreak - Švicarsko podjetje Logistep, ki v boju proti piratstvu zastopa velika podjetja, ima na svoji grbi tako ali tako umazano zgodovino nelegalnega poslovanja in vohunjenja za P2P uporabniki, zdaj pa se sooča s skoraj nepredstavljivim precedensom.



Njihova francoska odvetnica Elizabeth Martin je namreč s strani Pariškega pravnega sveta dobila polletno prepoved opravljanja poklica, ker je od stotisočev uporabnikov P2P omrežij v grozilnih pismih zahtevala po 400 evrov plačila na zasebni račun.

Logistep je številne uporabnike...

21 komentarjev

AMD za december obljublja 2,5 gigaherčne štirijedrnike

X-Bit Labs - Čeprav trenutno razpoložljivi štirjedrni Barcelona Opteroni delujejo le z delovnim taktom do dveh GHz, je predstavnik AMDja na uradni predstavitvi novih procesorjev napovedal, da bomo decembra 2007 priča splavitvi 2,5 gigaherčnih čipov, ki bi naj prinesli 15 % povečanje zmoglljivosti. Za december nam poleg povečanja hitrosti pri AMDju obljubljajo tudi dostopnost prvih Phenom procesorjev, pri čemer natančne informacije o njihovi hitrosti in ostalih specifikacijah ostajajo skrivnost.

Po predhodnih napovedih bi naj AMD pred novim letom izdal le Phenom FX-80, ki je namenjen enoprocesorskim sistemom in bo najverjetneje deloval pri 2,2 do 2,4 GHz. FX-90 in FX-91 (z delovnim taktom med 2,2 in 2,6 GHz), namenjena dvoprocesorskim sistemom, pa bosta na voljo šele enkrat v prvem četrtletju 2008. Te informacije so skladne z napovedano zamudo dvoprocesorske platforme FASN8, kar ob hitro bližajočem se prihodu 45 nm Penryn procesorjev ponovno postavlja AMD v nezavidljivo situacijo.

Izvorna...

51 komentarjev

Nove napovedi iz AMDja

več strani - V zadnjem času smo lahko priča pravemu bombardiranju z obljubami in napovedmi AMDja, ki se bo očitno nadaljevalo z vso srditostjo. Čeprav se je Radeon HD 2000 serija grafičnih kartic komajda znašla na policah trgovin, so AMDjevci na nedavni tiskovni konferenci poudarili, da se znotraj podružnice ATI povsem osredotočajo na splavitev "DirectX10+" grafičnih kartic v letu 2008, prav tako pa bi naj v naslednjem letu okusili sadove izboljševanja multi-GPU tehnologije. Po besedah podpredsednika ATIja bi naj v letu 2008 zagotovo uzrli tudi prve štirijedrne procesorje, izdelane v 45 nm proizvodnem procesu, ter nov vezni nabor za...

55 komentarjev

AMD razkriva podrobnosti o K10

Daily Tech - Na včerajšnji tiskovni konferenci v Nemčiji je AMD novinarjem zaupal nekaj več detajlov o zmogljivostih njihovega prihajajočega procesorskega jedra K10 (Barcelona). Gre za prvi pravi (monolitni) štirijedrni procesor (in ne samo skupaj zlepljene dvojedrnike, ki smo jih poznali do sedaj), ki se ponaša z mnogimi zanimivimi lastnostmi. Podatke, ki jih potrebujejo vsa jedra, bo procesor shranjeval v skupen predpomnilnik L3, izboljšana bo energijska učinkovitost oz. poraba procesorja, zato se žverca naj ne bi segrevala nič bolj od trenutnih dvojedrnih procesorjev, nekatere novosti pa bodo pritegnile tudi overclockerje.

Barceloni bo namreč možno ločeno nastavljati napetost in frekvenco vsakega od štirih jeder (in s tem iz čipa iztisniti absolutni maksimum), za nameček bo neodvisna tudi frekvenca integriranega pomnilniškega kontrolerja, kar bo v končni fazi omogočalo navijanje brez kakršnegakoli vpliva na delovanje pomnilnika. Več v izvorni novici.

44 komentarjev

Fusion in Torrenza del istega načrta

Daily Tech - Že pred časom je bilo dosti govora o dveh prihajajočih AMD-jevih izdelkih, skritih pod kodnima imenoma Fusion in Torrenza (glejte povezane novice). Če povzamem - pri prvem gre za čip, na katerem sta združena tako centralni kot grafični procesor, drugi pa je AMD-jeva različica uporabe različnih namenskih procesorjev. V okviru Torrenze bi tako lahko v matično ploščo z več podnožji (oz. PCIe režami) vtaknili nekaj specifičnih procesorjev (za fiziko, zvok, itd.), ki bi nato bolj učinkovito obdelovali podatke od splošnih rešitev.

Po novem je znano, da bo že omenjeni Fusion v bistvu eden od možnih modulov za uporabo na matični plošči s podporo za Torrenzo, pravijo na DailyTech-u.

0 komentarjev

Intel napoveduje štirijedrne procesorje

X-Bit Labs - Paul Otellini je za Intel razkril načrte in tako napovedal celo štirijedrne procesorje, ki naj bi jih splavili leta 2007. V začetku bodo na voljo le strežniškim sistemom, kasneje pa tudi namiznim računalnikom. V ta namen so napovedali tudi nov procesor iz družine Xeon, s kodnim imenom Woodcrest. Pri vsem tem pa konkurenca ne počiva, saj AMD tudi dela na področju večjedrnih procesorjev. Klik!

17 komentarjev

Gericomova prenosna zverina

Slo-Tech - Za tole novico se zahvaljujem Francu:

Podjetje Anni je za zahtevne slovenske uporabnike predstavilo prenosnik Gericom SuperSonic II, ki sodi po tehničnih zmogljivostih in opremljenosti v sam vrh ponudbe prenosnikov. Namenjen je uporabnikom, ki ne pristajajo na kompromise v zmogljivosti in opremljenosti na račun prenosljivosti, predvsem pa za svoje zahteve niso pripravljeni plačati gore denarja. Gericomov prenosnik SuperSonic je bil prvi prenosnik v Evropi z vgrajenim 1GHz procesorjem, sedaj pa ga nadomešča model Supersonic II, v katerega so pri Gericomu vgradili procesor Intel Pentium III (Tualatin) z 1.2 GHz, 512 MB delovnega pomnilnika in 30GB trdi disk. Za izris hitre 2D in 3D grafike na 14.1- palčnem LCD zaslonu z aktivno matriko skrbi ATI-jev grafični procesor M6P Radeon 32MB. Poleg disketne enote je vgrajena kombinirana 4x4x6x24 CD-RW enota, ki hkrati tudi bralnik DVD plošč. Za povezavo z omrežjem in internetom sta vgrajena omrežna kartica 10/100 Mbit in 56K V.90 modem. Na...

1 komentar