»

Pomanjkanje pomnilnika v 2010

X-Bit Labs - Pri DRAMeXchange napovedujejo, da bo v drugi polovici leta 2010 prišlo do pomanjkanja pomnilnika na trgu, kar bo seveda pomenilo dvig cen. Do tega za potrošnike neljubega pojava bo prišlo zaradi zapoznelih učinkov recesije. Med recesijo se je prodalo mnogo manj računalnikov, z nekaj zaloge pa so proizvajalci pomnilnika morali spustiti cene, da so le-tega še vedno prodajali, ter so obenem jasno upočasnili proizvodnjo. To jih bo zdaj seveda udarilo po prstih (oz. nas, potrošnike zaradi višjih cen), saj bodo proizvodne zmogljivosti nekoliko manjše, poleg večjega povpraševanja.

Po napovedih DRAMeXchange bo trg za namizne računalnike sicer zrasel za le 0,6% in bo znašal 120 milijonov enot, medtem ko bo trg prenosnikov z 22,5% rastjo v primerjavi z letošnjim letom narasel na 160 milijonov prodanih računalnikov. Za 22% se bo dvignila tudi prodaja netbookov (zrasla bo na 35 milijonov enot), a le-ti ne bodo imeli tolikšnega vpliva na pomnilnik, tako zaradi nekoliko manjših številk kot...

31 komentarjev

OCZ z novo tipkovnico

OCZ Sabre

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje OCZ, ki ga sicer poznamo predvsem po računalniškem pomnilniku, je predstavilo zanimivo tipkovnico, ki je namenja prvenstno igralcem iger. Od običajnih se razlikuje po programljivih tipkah, ki imajo OLED prikazovalnik simbola. OCZ Sabre ima devet takih posebnih tipk, kamor lahko uporabnik postavi poljubno bližnjico (hotkey), medtem ko 128 MB notranjega pomnilnika skrbi za slikovni simbol. Proizvajalec poudarja še ergonomičnost in dolgoživost, saj naj bi zdražala več kot pet milijonov pritiskov na tipke. Čeprav jo prodaja OCZ, so jo bržkone razvili v sodelovanju z United Keys in Foxconn Electronics, ki podobne naprave prodaja za 259 dolarjev. OCZ svoje...

28 komentarjev

OCZ z novimi pomnilniškimi moduli

X-Bit Labs - OCZ je napovedal izid novih navijalskih pomnilniških modulov za prenosne računalnike, ki bodo iz njih pomagali iztisniti še zadnje hertze moči. Posebej so ponosni na podporo Intelovi tehnologiji Extreme Memory Profiles (XMP), ki je v svetu namiznikov nekaj vsakdanjega, v prenosnem svetu pa je redkejša. Predstavljeni moduli OCZ DDR3 PC3-8500 bodo na voljo kot posamezni 2 GB ali v štirigigabajtnem paketu. Za delovanje potrebujejo 1,6 V napetosti, njihove latence pa pri hitrosti 1066 MHz znašajo CL6 6-6-16. Podatkov o ceni še ni, garancija pa je kot običajno doživljenjska. Klik, klik!

0 komentarjev

Nižja napetost za DDR3

X-Bit Labs - JEDEC se je odločil znižati osnovno napetost DDR3 pomnilnika z 1,5 na 1,35 V, s tem pa bomo dobili nov, DDR3L standard. Novi kompleti pomnilnikov bodo označeni s PC3L (torej PC3L-8500 za 1066 MHz kit), razveseljiv pa je podatek, da bodo popolnoma kompatibilni z obstoječimi sistemi. V SPD EEPROM čipu bodo na novih modulih dodane le zakasnitve oz. frekvence, pri katerih bo pomnilnik deloval z 1,35 volti, nato pa je naloga proizvajalcev matičnih plošč le, da dodajo podporo v BIOS, če je omejitev napetosti zgolj stvar software-a. Če podpore na plošči ne bo, bo pomnilnik enostavno deloval pri 1,5 V.

Nižja napetost naj bi prihranila do 20 % električne energije, Joe Macri, član JC-42.3 pomnilniškega komiteja, pa pravi, da želijo napetost v prihodnosti znižati na vsaj 1,25 V oz. še manj, če bo tehnologija to dopuščala.

36 komentarjev

OCZ naznanil 1800 megaherčni DDR3 pomnilnik

Daily Tech - Pred tednom dni smo poročali o preboju na področju zakasnitev DDR3 pomnilnika (tj. Kingston je izdal CL5 DDR3 modul), tokrat pa se rdeča nit novice nanaša na nov preboj na področju frekvence delovanja DDR3 modulov in posledičnega povišanja pomnilniške prepustnosti. Pri podjetju OCZ so včeraj oznanili, da so proizvedli DD3 pomnilnik (PC3-14400 DDR3), ki deluje pri 1800 MHz, kar je 200 MHz več kot predhodno najhitrejši DDR3 moduli. Zakasnitve novega hitrostnega prvaka (CL8-8-8) so kakopak nekoliko višje kot pri manj prepustnih modelih (med CL5 in CL7).



Nove OCZ DD3 pomnilnike s prepustnostjo vse do 14400 MB/s bomo lahko kupili kot 1 GB samostojno...

12 komentarjev

Kingston naznanil DDR3 spominski modul z dosedaj najnižjo CAS zakasnitvijo

Daily Tech - Podjetje Kingston je danes obelodanilo, da so proizvedli DDR3 Hyper X pomnilniški modul, ki se ponaša z ultra nizkimi zakasnitvami. Delovni takt novih HyperX modulov bi naj znašal vse do 1375 MHz, pri čemer bi naj CAS zakasnitev obdržali pri (za DDR3) precej nizki vrednosti 5.



Kingston ponuja nove module v dveh različicah - kot samostojno 1 GB ploščico ali kot 2 x 1 GB dvokanalni paket. Za samostojni modul (KHX11000D3UL/1G) so pri Kingstonu predlagali ceno okoli 400 $, za dvokanalni kit (KHX11000D3ULK2/2G) pa 800 $.

DDR3 je torej neizpodbitno tukaj, le korak od običajnega namiznega računalnika. Ali bo v primerjavi z DDR2 predstavljal revolucijo ali zgolj malenkostni evolucijski premik, pa so poskušali...

25 komentarjev

Testi strojne opreme

Slo-Tech - V teh deževnih dneh vam poleg učenja ne preostane veliko kot posedanje pred računalnikom, tam pa se mnogi hitro zdolgočasijo. Prav takim navdušencem nad strojno opremo je namenjena ta zbirka testov.

Mushkin, znan proizvajalec predvsem navijalskih RAM modulov, je izdelal 2 gigabajtni kit (2x1 GB), zmožen teči pri 250MHz in spodobnih zakasnitvah CAS 3-4-3-8. Pomnilnik so si ogledali ter ga dodobro stestirali na MKVTech.

Na bit-tech.net so si ogledali novo Leadtekovo 7800 GT grafično kartico, ki se ponaša z nazivom Extreme. Kaj prinesejo dodatni megahertzi, si poglejte v testu, ekipa pa zaradi cene ni bila najbolj navdušena (le-ta bo kar visoka).

Zdaj že dobor poznane OCZ VX module so testirali na XtremeSystems. Pod drobnogled so vzeli VX 4000, dvo-kanalni komplet, namenjen visokim napetostim. Nad pomnilnikom so bili navdušeni, saj so dosegli višjo grekvenco od deklarirane.

Pod drobnogledom je bil še en OCZjev proizvod. Na Hardware Secrets so si ogledali napajalec iz...

2 komentarja

OCZ naznanil PC4200 Premier Series

OCZ Technology - OCZ, priznani proizvajalec odličnih pomnilniških modulov, je najavil novo serijo. Poimenoval jo je PC4200 Premier Series, saj lahko tiktaka pri 533 MHz z zakasnitvami 3-4-4-8 in za to potrebuje 2,8 V napetosti. Proizvajalec bo izdelek ponudil v velikostih 256 MB in 512 MB, ponudba pa bo zajemala tudi dva parna modula za dvokanalno uporabo, podobno kot pri Corsairju TwinX. Ploščic z naslovom "HyperSpeed" so bile preizkušene na Asusovi plošči P4C800 in seveda delovale brez težav. Informacije o izdelku in izvirna novica.

1 komentar