»

Bo Intel odklenil množilnike poceni procesorjev?

X-Bit Labs - Intel namerava izdati poceni procesorje z odklenjenimi množilniki, s katerimi se želijo približati entuziastom, ki pa za svoj mlinček ne želijo odšteti gore denarja, piše ruska stran X-Bit Labs. Praksa odklepanja množilnikov je že stari navijaški trik, ki smo ga na prelomu tisočletja na konkurenčnih procesorjih izvajali sprva kar s svinčniki, kasneje pa s srebrnimi prevodnimi pastami.

Čeprav niti Intel niti AMD uradno ne podpirata navijanja, sta se bržkone že zdavnaj sprijaznila, da se kakovostnejši primerki pač poganjajo pri višjih taktih od tovarniških. Že več let so njuni najdražji modeli (Extreme Edition, Black Edition, FX) odklenjeni. Toda Steve Peterson, vodja marketinga čipov pri Intelu, je v intervjuju za Tweakers.net dejal, da se z odklenjenim množilnikom spogledujejo tudi pri cenenih inačicah. Šlo naj bi procesorje s podnožjem LGA1156 iz serij Lynnfield oziroma Clarkdale.

Od lanskega avgusta sicer Intel na Kitajskem prodaja odklenjeni Pentium 6500K v okviru...

15 komentarjev

Intel z novim označevanjem procesorjev

X-Bit Labs - Intel je potihoma uvedel nov način označevanja procesorjev, ki naj bi neukim uporabnikom povedal več kot na primer I7-940. Zato so se odločili uporabiti način, ki ga poznamo že iz hotelov in apartmajev - z zvezdicami. Vsak procesor ima med eno in petimi zvezdicami, odvisno od funkcij, števila jeder, hitrosti, količine predpomnilnika in drugih karakteristik. Točno razvrstitev si lahko ogledate na njihovih straneh. Nekoliko bolje podkovanim kupcev kaj prida ne bo pomagala, saj s štirimi zvezdicami najdemo dvojedrne Intel Core 2 Duo E8000, medtem ko imajo štirijedrni Intel Core 2 Quad Q8000 zgolj tri. Prav tako so med najbolje označenimi (pet zvezdic) ultra varčni procesorji za prenosnike, kot je Intel Core 2 Duo SU9000, ki s svojo hitrostjo ne blestijo ravno. Kaj točno hoče Intel s tem doseči in poenostaviti, ni najbolj jasno.

29 komentarjev

Intel najavil mobilne štirijedrnike

MacRumors.com - Vsem dobro poznani proizvajalec procesorjev je najavil mobilne štirijedrne procesorje, ki naj bi na tržišče prišli v tretji četrtini letošnjega leta pod oznako Core 2 Extreme QX9300. Novinci bodo pri naročilu nad 1000 kosov na voljo po distribucijski ceni 1038 dolarjev na kos, pri Intelu pa masovnih naročil še ne pričakujejo pred drugo polovico naslednjega leta. Za to je bržkone zaslužna tudi velika energetska požrešnost, saj bodo novi procesorji za svoje delovanje potrebovali kar 45 W energije. Kljub temu, da so preostale specifikacije enake kot pri namizni različici, kar pomeni 2,53 GHz, 1066 MHz FSB ter 12 MB L2 predpomnilnika, pa bosta visoka cena in požrešnost zaenkrat zagotovo omejevali osvajalni pohod prvega štirijedrnika nad prenosne računalnike.

23 komentarjev

Intel Skulltrail tudi uradno

Intel D5400XS

Intel - Intel je na Gamers developers conference, ki se odvija te dni v San Franciscu ,tudi uradno predstavil platformo Skulltrail. Le-ta vključuje Intelovo matično ploščo D5400XS z dvema podnožjema, na katerem ležita dva procesorja Core 2 Extreme QX9775 s frekvenco 3,2 GHz. Matična plošča podpira do štiri grafične kartice, omogoča pa tako SLI kot CrossFire.

Cena posameznega procesorja znaša 1500 ameriških dolarjev, za matično ploščo pa je potrebno odšteti 650 ameriških dolarjev, z čimer znaša cena celotne platforme vrtoglavih 3650 ameriških dolarjev. Če temu prištejemo ceno FB-DIMM DDR2 pomnilnika, ki ga edinega podpira...

11 komentarjev

Novosti iz Intela

Daily Tech - Intel bo v prihodnjih dneh na procesorsko bojno polje odposlal nove različice Core 2 Duo in Quad procesorjev ( G0 stepping). Nova četica procesorjev vključuje tri dvojedrne (Core 2 Duo E6550, E6750 in E6850) in en štirijedrni procesor (Core 2 Extreme QX6850), pri čemer se vsi ponašajo s 1333 MHz zunanjim vodilom in zmanjšano porabo energije. Novi dvojedrniki bodo poleg Intelove SpeedStep in virtualizacijske tehnologije obogateni tudi s TXT tehnologijo ( Trusted Execution Technology). Splavitev novih različic procesorjev bo, kot običajno, spremljalo tudi znižanje cen večine starejših modelov na Core 2 arhitekturi (npr. Q6600 naj bi z 22. julijem olajšal naše denarnice zgolj za 266 $, kar ga cenovno postavlja ob bok novemu E6850).

Če koga zanima, kako se je v testih odrezal Core 2 Extreme QX6850 - zbirka testov na DailyTech in test na X-bit labs.



Poleg predstavite novih...

12 komentarjev

Posodobljeni modeli Core 2 Duo

X-Bit Labs - Ena od bolj izpostavljenih funkcij Intelovega novega veznega čipovja P35 je poleg podpore prihajajočih procesorjev na jedru Penryn tudi možnost višje frekvence zunanjega vodila. To bodo izkoristili v kratkem dobavljivi posodobljeni procesorji Core 2 Duo. Novi modeli imajo kar 1333-megaherčen FSB in različne spletne strani jih testirajo po tekočem traku. Pri X-Bit-Labs so se dokopali do E6850, E6750 in E6550 ter ugotovili, da gre za bolj minimalne izboljšave.

Izvorni test.

1 komentar

Intel: novi procesorji za prenosnike

Daily Tech - Intel naj bi v tretjem četrtletju letošnjega leta predstavil nov high-end procesor za prenosne računalnike, Core 2 Extreme X7800. Temeljil bo na jedru Merom, njegova frekvenca pa bo znašala 2,6 GHz, imel pa bo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika. Na prestolu najzmogljivejšega procesorja za prenosnike naj bi ga v četrtem četrtletju zamenjal njegov večji brat z oznako Core 2 Extreme X7900, s frekvenco 2,8 GHz. Od ostalih članov družine Core 2 Duo za prenosnike se bosta omenjena modela razlikovala le po tem, da nimata podpore za Intel Dynamic Acceleration.

Slednjo pa bo podpiral model Core 2 Duo T7800, ki bo v osnovi enak X7800, luč sveta pa bo zagledal v četrtem četrtletju tega leta, istočasno z različico T7250 s frekvenco 2 GHz ter le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

1 komentar

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Nova anketa: uporaba tehnologij za zmanjševanje porabe na namiznih računalnikih

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali si na takšen ali drugačen način lastite prenosni računalnik. Da ga ne potrebujete in ga tudi v prihodnje ne boste kupili (in ne uporabljate npr. službenega), se je odločilo 45% glasujočih. V tem trenutku pa si ga že lasti oziroma uporablja 31% glasujočih. Zavidljiv odstotek pa namerava prenosni računalnik kupiti v prihodnosti, teh je slaba petina.

Prenosni računalnik:
ne bom ga kupil, ker ga ne potrebujem27%
(272)
sem ga že kupil/dobil sem ga kot darilo25%
(251)
kupil ga bom v bližnji prihodnosti23%
(237)
ne bom ga kupil, ker so še vedno predragi18%
(184)
ne bom ga kupil, ker uporabljam službenega7%
(67)
Skupaj glasov: 1011


Tokrat vas sprašujemo, ali uporabljate tehnologijo, ki zmanjšuje porabo računalnika in prispeva k njegovemu tišjemu delovanju. Gre za tehnologijo, ki je bila na namizne računalnike prenesena iz prenosnih. AMD jo imenuje Cool'n'Quiet, Intel pa E.I.S.T.

V primeru (relativne) neobremenjenosti procesorja, npr. ko pišemo v...

19 komentarjev

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

CNN - Navajeni smo na stara škripajoča in sopihajoča dvigala, ki imajo zaradi svoje zasnove tudi višinsko omejitev. Tako se v marsikaterem pravem nebotičniku, t.j. ne Ljubljanskem, za dosego najvišjega nadstropja uporablja več različnih dvigal. Toshiba Elevator and Building Systems Corp je najavila prvo magnetno dvigalo, ki deluje na principu magnetne levitacije. Gledano teoretično bi bilo moč s takšnim dvigalom direktno povezati vstopno nadstropje z najvišjim in s tem povečati koristni prostor znotraj nebotičnikov.

Pri Toshibi si lastijo tudi Guinesov rekord za najhitrejše dvigalo na svetu.

30 komentarjev