»

Navdušenje nad iPhoni plahni?

X-Bit Labs - Zdi se, da navdušenje nad iPhoni počasi usiha, pravijo analitiki. Apple je v tretjem četrtletju letos prodal 6,9 milijona iPhonov, kar pripisujejo uspešni širitvi v iPhona 3G v 51 držav. Zadnje četrtletje bo očitno prineslo nekoliko slabšo bero, saj so analitiki iz FBR Capital Markets sprva napovedali 10-odstotni upad prodaje, sedaj pa so številko povišali na 40 odstotkov. Trenutno po skladiščih ležita še dva milijona neprodanih naprav, največja ovira pa je visoka cena, saj se Applovi izdelki prodajo z visoko premijo.

Kjer so medvedje, pa so tudi biki. Rethink Research napovedujejo ravno obratno, saj naj bi se prodaja v tem kvartalu zavihtela na osem milijonov. Zaradi recesije napovedujejo slabljenje povpraševanja v ZDA, a naj bi to več kot dobro kompenzirale druge države, kot so Argentina, Brazilija, Poljska, Rusija, Turčije in še nekatere druge. V teh naj bi prodali pet milijonov iPhonov, kar je dvakrat več kot v tretjem kvartalu, poročajo.

Oboji pa se strinjajo, da bo...

44 komentarjev

Appli popularnejši v luksuznem segmentu

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo izsledke zanimive raziskave, ki je dognala, da je v višjem cenovnem razredu Apple bolj priljubljen od PC-jev.

Medtem ko je delež jabolčnikov med vsemi osebnimi računalniki skromnih 14%, znaša ta v prestižnem razredu dražjih od 1000 dolarjev kar neverjetnih 66%. Še pred dvema letoma je znašal borih 18 odstotkov, lanskega septembra pa že 57%.

To lahko seveda pomeni dvoje: bodisi so Appli toliko boljši ali pa so zgolj toliko dražji, saj lahko za manj kot tisoč dolarjev dobimo marsikakšen PC in le peščico Macov, saj ti v glavnem stanejo prek 1000 dolarjev. Še dve povezavi: klik, klik!

62 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev

Z iTunes tudi do filmov

Reuters - Podjetji Apple in Twentieth Century Fox nameravata javnosti razkriti pogodbo, s katero bodo uporabnikom iTunesa omogočili izposojo filmov. Uporabniki bodo ob plačilu skromne pristojbine lahko prenesli filme in jih v določenem času pogledali - nato pa se bo film izbrisal. Podjetji pravita, da bosta tako odrezali posrednike - izposojevalnice in prodajalce - in filme nudili neposredno končnemu potrošniku. Analitiki se strinjajo, da bo uspešnost te strategije v največji meri odvisna od cene in pogojev izposoje, neenotni pa so si o posledicah, ki bodo doletele klasične izposojevalnice. Vlagatelji so bolj pesimistični, saj so delnice Netflixa in Blockbusterja, dveh največjih podjetij, ki se ukvarjata z izposojo filmov v ZDA, zgrmele za slabih pet odstotkov takoj po objavi novice. Reuters.

18 komentarjev

3G iPhone

iPhone

Bloomberg - V intervjuju za medijsko hišo Bloomberg je direktor telekoma AT&T Randall Stephenson, najavil da bodo prihodnje leto ponudili svojim strankam 3G različico iPhona. Uporaba EDGE komunikacije je namreč bila ena od glavnih pripomb saj je občutno počasnejša od 3G tehnologij. Nad EDGE viha nosove prav tako večina evropejcev, kjer nam je 3G že skoraj sam po sebi umeven. Glavni Applov izgovor za ne podporo 3G omrežij pa je prevelika poraba baterije. [via Macrumors]

21 komentarjev

ASUS trdi, da je Apple Tablet PC zelo resničen

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je Applov tablični računalnik zelo resničen. Informacijo naj bi potrdili anonimni viri pri Asusu, ki Applu pomaga pri načrtovanju. Predvideva se, da bo tablica temeljila na Intelovi arhitekturi Core, z uporabnikom se bo pogovarjala predelana različica Lepoarda, seveda pa bo imel vse funkcije, ki jih imata iPhone in iPod Touch, torej t.i. multi-touch in CoverFlow.

Bistveno vprašanje pa se glasi: "Ali lahko Apple uspe...

44 komentarjev

Svoboda govora v EU?

Reuters - Kot poročajo na Reutersu, je evropski komisar za pravosodje Franco Frattini izrazil prepričanje, da bi morala EU sprejeti zakonodajo, ki bi omogočala blokiranje iskanja načrtov za izdelavo bomb na internetu. Prav tako je Frattini mnenja, da bi morali ponudniki dostopa onemogočati dostop do spornih spletnih strani, ki objavljajo načrte za izdelavo bomb.

Verjetno za začetek. Če bomo namreč blokirali dostop do načrtov za izdelavo bomb, bi lahko blokirali še dostop do načrtov za izvedbo miselnih zločinov, kajne?

37 komentarjev

iPhone odklenjen

engadget - V Ameriki še vedno precej vroč iPhone vnovič razburja javnost. Tokrat je glavna novost dosežek fantov in deklet z iPhoneSIMFree.com, ki so se od dne, ko je Appleov mobilnik izšel, trudili razbiti zaščito, s katero je bil telefon zaklenjen na samo enega mobilnega operaterja, kar jim je končno uspelo.

Zaenkrat odklep omogoča delovanje vseh standardnih funkcij, po nekaj minutah nastavljanja brez težav uporabljate tudi ekskluzivno prirejen YouTube in surfate pod okriljem kateregakoli ponudnika, edina izjema je t.i. Visual Voicemail, kar pa je razmljivo, saj je to posebna storitev, zaenkrat razvita le za iPhone, ki jo ponuja samo AT&T.

Postopek odklepanja naj ne bi bil zahteven, predelani telefoni se po besedah avtorjev programske opreme nadgrajujejo brez težav, softver in navodila za izvedbo pa zaenkrat še niso na voljo, saj bodo pionirski ključavničarji s prisrčnim monopolom zaenkrat poskušali čimveč zaslužiti.

Izvorna novica.

18 komentarjev

iPhoni spravili na kolena brezžično omrežje

Slashdot - Na Univerzi Duke poročajo o nepojasnjenih težavah s svojim brezžičnim omrežjem, za katere sumijo iPhone. Brezžični usmerjevalniki in dostopne točke, ki nudijo omrežje, so iz neznanih razlogov začasno nedosegljivi za 10 ali 15 minut, nakar se zgodba čez nekaj časa ponovi. Okrivili so iPhone, ki naj bi omrežno opremo zasuli z več kot 18.000 zahtevki na sekundo in jo tako preobremenili. Ciscova oprema po besedah upravljavcev ni kriva -- za zdaj se nagibajo k razlagi, da omrežje poplavi iPhone, ki se preseli iz dometa ene postaje v drugega. Več o tem.

14 komentarjev

Apple načrtuje cenejši iPhone

Slashdot - Na internetu se pojavljajo govorice, da Apple načtruje cenejšo verzijo svojega mobilnika z imenom iPhone. Novi mobilnik naj bi bil zgrajen na podlagi iPod Nano predvajalnika, stal pa naj bi okoli 300$. Sam telefon naj bi zaradi znižanja stroškov imel tudi manj funkcij. Apple zaenkrat teh govoric noče komentirati. Več o tem preberite v novici na reuters.com ali v novici na slashdot.org.

17 komentarjev

Pogled v Microsoftov laboratorij za Mace

Jabolko pri jabolku

Slashdot - Slashdot poroča o zanimivi reportaži po Microsoftovem oddelku za Mace, ki jo je pripravil tam zaposleni David Weiss. Microsoft's Macintosh Business Unit, na kratko MacBU, je eden izmed največjih macovskih laboratorijev izven Appla, kjer razpolagajo z več kot 150 MacMiniji, tako da imajo za testiranje na voljo praktično vse najpogostejše konfiguracije, ki jih je Apple izdal. Zanimivo branje!

24 komentarjev

Windows XP na novih iMacih z Intelovimi procesorji: potrjeno

Slashdot - Avtor strani www.winxponmac.com je organiziral tekmovanje z nagrado za tistega, ki mu bo uspelo na novih iMacih z Intelovimi procesorji uspešno pognati Windows XP. Navodila so bila sledeča: (i) Pognati je potrebno Windows XP in ne Viste ali katerekoli druge različice Windowsov; (ii) rešitev mora omogočati klasični dual boot med OS X in Win XP; (iii) uporaba virtualizacijske programske opreme (npr. Xen ali VMware) je prepovedana; (iv) prvi udeleženec, ki bo poslal rešitev (podprto s slikami) je zmagovalec.

Danes se je tekmovanje zaključilo. Zmagovalca sta programerja narf2006 in Blanka. Uspešno sta zaobšla EFI omejitve ( novica o EFI), poslala navodila in filmček, ki prikazuje...

30 komentarjev

Petinpetdeset operacijskih sistemov na enem računalniku

Slashdot - Če velika večina uporabnikov uporablja en sam operacijski sistem (najpogosteje so to Windows) in manjša skupina dva ali tri (običajno Windows, Linux in morebiti še DOS za kakšno predpotopno programje), pa je zelo malo ljudi na svoj mlinček namestilo več sistemov. Na KernelThread lahko preberete dogodivščine nekoga, ki je na svojega PowerBooka 17 uspel spraviti petinpetdeset različnih sistemov in trdi, da potrebuje in uporablja prav vse izmed njih. Slashdot.

16 komentarjev

Tri gigaherčni procesorji novembra

OC Workbench - Na internetu se pojavljajo govorice, da namerava Intel 14. novembra letos izdati tri gigaherčno izvedenko Penituma 4. Njihov tiskovni predstavnik govoric ni niti potrdil, niti zanikal, je pa potrdil, da bo Intel dotični procesor izdal še pred koncem koledarskega leta. Prav tako naj bi se z izdajo 3 GHz procesorja, šibkejši 2.6 ter 2.8 GHz različici tega procesorja, premaknili iz t.i. high-tech sistemov, v računalnike domačih uporabnikov. Prav tako je potrdil namero Intela, da namerava znižati cene že obstoječim procesorjem. Klik!

3 komentarji

Govorice o SMP sposobnosti cC0 Celeronov2

Overclockers Australia - Vsi se še zelo dobro spomnimo kakšno SMP revolucijo so povzročili prvi Celeroni in ustrezne matične plošče (ABIT BP6...). No, zadnjih nekaj dni se po svetovnem spletu pojavljajo govorice, da so SMPja sposobni tudi novi, cC0 stepping Celeroni2. Ali je to res ali ne se zaenkrat še ne ve, toda vsi "uradni viri" zatrjujejo, da zadeva ne deluje. Po moje je zadeva malo verjetna, toda kdo ve... mogoče bo kakšen manijak pogruntal potrebno modifikacijo! Če vas zanima več, so pravi naslovi za raziskovanje ta, ta in ta v Overclockers.com.au forumu!

3 komentarji