»

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Phoronix - Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.

Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma...

87 komentarjev

nVidiini gonilniki težavni

Pazljivo z najnovejšimi gonilniki

vir: engadget
engadget - Uporabniki nVidiinih grafičnih kartic, pozor! Najnovejša izdaja nVidiinih gonilnikov za grafične kartice (ki že ni več na voljo za prenos), 196.75 z WHQL potrditvijo, lahko poškoduje vašo grafično kartico. V primeru obremenitve s 3D aplikacijo namreč zataji avtomatsko prilagajanje hitrosti ventilatorja, ki se tako še vedno vrti pri nižjem (in posledično tišjem) številu obratov na minuto. Grafični čip seveda dela s polno paro, kar je v večini primerov povzročilo le upad števila sličic na sekundo (zaradi vgrajene zaščite proti pregrevanju), a v nekaterih primerih celo umrle...

75 komentarjev

PhysX ponovno tudi z ATI grafičnimi karticami

X-Bit Labs - nVidia je sprva napovedovala, da bo uporaba PhysXa na njihovih grafičnih karticah in namenski Aegiinih PPUjih neodvisna od izdelovalca primarne kartice, ki bo skrbela za izrisovanje slike. A zeleni so svojo besedo pojedli, saj so od konca julija, z izidom gonilnikov ForceWare 186.x, onemogočili uporabo PhysXa, če slike ne izrisuje nVidiina grafična kartica. Širša javnost je za to potezo izvedela šele pred dobrim tednom, prišlo pa je do množičnega neodobravanja v skupnosti. Uporaba ATI grafične kartice za izrisovanje slike ter nVidiine grafične kartice za računanje fizike je bila sicer vse prej kot trivialna, saj je bilo težko pripraviti dva različna grafična gonilnika do stabilnega delovanja. nVidiin uradni razlogi za ukinitev podpore so med drugim prav težave, s katerimi so se soočali pri zagotavljanju uporabe dveh različnih gonilnikov, zagotavljanju dovoljšne kakovosti delovanja, a so našteti tudi poslovni razlogi.

A brez skrbi, uporaba nVidiine in ATIjeve grafične kartice, kjer...

53 komentarjev

nVidia proti NGOHQ.com

Slo-Tech - Proizvajalcu grafičnih kartic je očitno spletna stran NGOHQ.com trn v peti, saj le-ta ponuja modificirano različico nVidiinih gonilnikov za grafične kartice, ki omogočajo podporo tudi starejših grafičnih kartic. Sklicujoč se na DMCA zahteva nVidia odstranitev omenjenih gonilnikov s spletne strani, v primeru, da NGOHQ.com tega ne stori, grozijo s tožbo. Slednji so v odgovor na nVidiine grožnje med drugim zapisali, da se nahajajo njihovi strežniki v Izraelu, kjer nVidia nima pravne podlage za zahtevo po odstranitvi gonilnikov. Več o tem si preberite na NGOHQ.com.

40 komentarjev

Radeon X1950 PRO za AGP

Slo-Tech - Visok predstavnik Powercolorja, Raymen Wu je vintervjuju za NGOHQ dejal, da bo Powercolor v kratkem predstavil AGP različici grafičnih kartic Radeon X1950 PRO in X1650 PRO. S slednjo bi tako GeForce 7800 GS AGP dobil dostojnega konkurenta, saj je le-ta bila dolgo časa edina AGP grafična kartica svojega zmogljivostnega razreda. Točne specifikacije, datum uradne predstavitve in cena novih grafičnih kartic še nizo znane.

Več na NGOHQ.

11 komentarjev

X1300 XT za AGP

Slo-Tech - Sapphire naj bi v kratkem predstavil grafično kartico Radeon X1300 XT za AGP vodilo, poroča NGOHQ. Omenjena grafična kartica bo tako ena redkih novih grafičnih kartic za AGP vodilo, namenjena pa je kot konkurent nVidiinemu GeForce 7300 GT, od katere naj bi bila zmogljivejša, dodaja NGOHQ. Jedro nove grafične kartice bo tiktakalo pri 500 MHz, medtem ko bo do 512 MB 128 bitnega DDR2, oziroma DDR3 pomnilnika, imelo frekvenco 800 MHz. Cena Radeona X1300 XT za AGP vodilo naj bi bila pod sto evri.

Več o tem v izvorni novici na NGOHQ.

1 komentar

Novi člani GeForce 7 serije

Albatron GeForce 7300 GT

Slo-Tech - Po poročanju spletne strani NGOHQ.com, naj bi bili kmalu bogatejši za nove člane sedme generacije nVidiinih GeForce grafičnih kartic. Družina GeForce 7900 bi naj dobila člana z oznako 7900 GS, ki naj bi bil po zmogljivosti najšibkejša kartica omenjene družine. Družina GeForce 7600 bo dobila kar dva nova člana, in sicer najzmogljivejši model z oznako GTX in najšibkejši model z oznako LE. Ve o tem si preberite v izvorni novici.



O najnovejšem članu družine GeForce 7300 smo že poročali. Prve GeForce 7300 GT so že na voljo kupcem, poleg tega Biostar ponuja kupcem izpeljanko s povišanimi frekvencami (jedro 500 MHz, RAM 500 MHz), o kateri lahko več izveste v njihovem v poročilu za javnost. Poleg Biostarja pa...

9 komentarjev

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj

več strani - Za konec te nedelje vam na Slo-Techu ponujamo več testov in novičk nadvse raznoliko obarvane narave. Za začetk je na vrsti Acer-jeva napoved, da bo začel s prodajo novih 20- in 24-inčnih zaslonov s 6 milisekundnim odzivnim časom za 538 oziroma 817 ameriških zelencev. Prvi novinci bodo na voljo v Tajvanu, v Evropi pa si jih lahko obetamo v zadnji četrtini leta (20-inčni modeli so v Evropi sicer že na voljo).

Naslednja na seznamu novic za konec dneva je umik uradnega Google Toolbara za Firefox iz bete. Trenutna verzija je torej 1.0.20050923, najbolj omembe vredna novost pa je Google Suggest.

Če še za trenutek postanemo še pri Googlu - slednji je začel s testiranji svojega Wi-fi omrežja na manjših območjih v okolici San Francisca. V prihodnjosti nameravajo ponuditi svoje Wi-Fi omrežje brezplačno vsem prebivalcem ZDA.

Ameriška vesoljska agencija, NASA, se ogreva za nakup ruskih raket tipa Sojuz z namenom vzdrževanja mednarodne vesoljske agencije. Ameriški kongres je nakup že...

9 komentarjev

Nvidia opušča podporo za starejše grafične kartice

The inquirer - V kolikor si (še) lastite kakšno staro grafično kartico podjetja nVidia, ne pokušajte z nalaganjem gonilnikov, označenih s številko 75 ali višjih. Nvidia je namreč opustila podporo za grafične kartice iz serij Geforce 2, Quadro 2 in nižje. Uraden seznam nepodprtih kartic najdete na tem spletnem naslovu.

Nadaljnja podpora vsekakor ni smiselna, saj ob hitrem razvoju tehnologije na področju grafičnih kartic omenjeni modeli spadajo bolj v muzej kot pa v sodobna računala. Lastniki teh kartic pa se bodo morali v prihodnje zadovoljiti s starejšimi različicami gonilnikov. Ali pa kupiti novo grafično kartico [:D].

32 komentarjev

Problematični AGP

Slashdot - AGP omogoča, da grafične kartice vse potrebne podatke za izrisovanje 2d in 3d slik dobijo kar se le da hitro in neboleče. Super, a na žalost so proizvajalci pozabili, da bi nekateri ljudje radi podatke točili tudi iz kartic nazaj v pomnilnik in potem recimo shranjevali svoje videe. Stvar postane še posebej problematična pri ljudjeh, ki želijo nek 3d zrenderirat v grafični kartici in potem posneti na disk, saj naj bi bil AGP prenos iz kartice tudi pri najbolj čislanih karticah izkoriščen le 1%... Krivi naj bi bili slabo napisani gonilniki. Več lahko preberete tukaj!

1 komentar

nVidiini in ATIjevi gonilniki v W2k in W98

AnandTech - Debate o gonilinkih se najde povsod, ali se razpravlja o različni hitrosti pri inačici gonilnika ali pa o različni hitrosti pod drugim operacijskim sistemom, najpogosteje med Windowsi 98 in Windowsi 2000. Pred časom so bile grafične zmožnosti kartic pod NT in kasneje Winows 2000 sistemi precej okrnjene, sedaj pa se je to ponekod že, ponekod se pa še bo spremenilo. No pa k bistvu ... Pri Anandtechu so napisali dober in informativen članek, v katerem so primerjali Atijeve in nVidiine gonilnike pod Windowsi 98 in 2000.

0 komentarjev