»

Nekaj je gnilega v deželi x86

SemiAccurate - poroča, da je Intel objavil pomembno varnostno posodobitev za svoj slaboumno integrirani upravljalski koprocesor zaradi kritične varnostne ranljivosti, ki omogoča oddaljen dostop do vsakega sodobnega Intel x86 računalnika, mimo vseh mehanizmov operacijskega sistema.

Trenutno vse kaže na to, da se ranljivost aktivno zelo verjetno zlorablja že nekaj časa, zaradi česar je dovolj pomembna stranka Intelu bržkone zopet direktno naročila odpravo napake.

A ne skrbite, ni vse tako črno: Tudi AMDjev TrustZone je bil že večkrat tarča uspešnih napadov in AMD se trenutno ne more odločiti, kako obvezen del njegove platforme bo v prihodnosti njegov PSP koprocesor s podobnimi sposobnostmi kot Intelove AMT, SME in SBT tehnologije, ki jih je od Skylake arhitekture dalje skoraj nemogoče izključiti.

140 komentarjev

Computex 2010: zunanje grafične kartice za prenosnike

Heise - Danes je zadnji dan tajvanskega sejma Computex in še zadnja priložnost, da si pogledamo nekaj novosti. Videti je, da so vnovič oživele ideje o zunanjih grafičnih karticah za prenosnike, s čimer je leta 2007 poizkusil MSI. To pot so poizkusili še enkrat.

Predstavili so tako imenovan vmesnik Graphics Upgrade Solution, ki se z računalnikom poveže prek priključka ExpressCard/34, zunanja kartica pa sede v ležišče PCI-Express-x16 (ki sicer prepusti zgolj PCIe-x1). Omejitev porabe električne energije vgrajene kartice znaša 90 W, kar je za povprečne kartice dovolj, za najpožrešnejše zverine pa niti ne, ki pa spričo bornega PCIe-x1 tako ali tako ne bi zaživele v polnem...

19 komentarjev

MSI z V-Kitom, EVGA z X58 mATX ploščo

bit-tech.net - MicroATX plošče višjega cenovnega razreda očitno postajajo vedno bolj popularne. Inženirskemu primerku MSIja in uradnima ponudbama ASUSa in DFIja se tako pridružuje še EVGA s svojo X58 SLI Micro matično ploščo, namenjeno Core i7 procesorjem. Na zunaj se sklada z najnovejšimi ploščami iz vrst EVGA, saj ima črne in rdeče reže na črni tiskanini. Prek X58 in ICH10R veznega čipovja plošča podpira 2 PCIe x16 reži, na katerih je mogoče spariti 2 grafični kartici v CorssfireX oz. SLI, 6 SATA priključkov in 6 DDR3 rež. Slednje podpirajo do 1600 MHz pomnilnik v do treh kanalih. Manjkati seveda ne smejo tudi gumbi za vklop in ponovni zagon ter dvojni 7-segmentni LED prikazovalnik, s katerimi bo lažje razbrati, kje se zatakne preveč navit...

8 komentarjev

Intel pocenil 1,2 GHz-Celeron

Heise - Intel nas je ponovno razveselil z znižanjem cen, tokrat v segmentu za majhne prenosnike. Cenejši bo zgolj en procesor, a še vedno bolje to kot nič. Enojedrni procesor Celeron M 723 Ultra Low Voltage z 1,2 GHz (CULV) bo tretjino cenejši in bo namesto 161 dolarjev stal 107 dolarjev, medtem ko se cene ostalih ne bodo spremenile. S to pocenitvijo želi Intel zapolniti vrzel, ki trenutno zeva med netbooki z Atomi in najcenejšimi prenosniki. V to kategorijo bodo sodili prenosniki, kot je denimo MSI-jev X-Slim X320 s 13,4-palčnim zaslonom, v katerem bo Intelov Core 2 Solo z 1,4 GHz, ki ga trenutno še ni na trgu. Po drugi strani pa je seveda to odgovor na AMD-jeve procesorje Athlon Neo, ki so namenjeni istemu segmentu in se že pojavljajo v modelih, kot je HP-jev dv2, ki stane 600 evrov.

15 komentarjev

MSI: uporabniki nočejo Linuxa na netbookih

Slashdot - Andy Tung je direktor prodaje podjetja MSI za območje ZDA. Njegovega imena si sicer ni potrebno zapomniti, pomenljiva pa je izjava, ki jo je podal v nedavnem intervjuju za LAPTOP Magazine: po notranjih raziskavah podjetja MSI je pogostost vračil lahkih prenosnikov (netbooks) večja kot pri običajnih, in sicer po zaslugi 4-krat večjega števila vračil modelov z nameščenim Linuxom v primerjavi z modeli, ki imajo nameščen Windows XP. Tung še dodaja, da se uporabniki veselijo prenosnikov za 299 ali 399 dolarev, "vendar se ne zavedajo, kaj bodo dobili, dokler jih ne odprejo."

140 komentarjev

MSI vrača Turbo

Daily Tech - Verjetno se večina izmed vas spominja gumba "Turbo" na starih x86 računalnikih. Omenjen Turbo se je tekom razvoja računalnikov opustil, vendar je MSI na letošnjem Computexu predstavil prenosnik GX600, na katerem poleg gumba za vklop računalnika najdemo tudi omenjeni Turbo. S pritiskom na gumb se poveča FSB procesorja in dvigne frekvenco procesorja za dvajset odstotkov, vendar pod pogojem, da je prenosnik priključen v električno omrežje. Srce prenosnika predstavlja Intelov Core 2 Duo procesor, za prikaz slike na zaslonu pa skrbi grafična kartica GeForce 8600M GT s 512 MB pomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

47 komentarjev

Computex se je pričel

X-Bit Labs - Po tem, ko so zaradi SARS-a letošnji Computex, tradiconalni računalniški sejem, ki vsako leto v Taipei privabi množice ljudi, prestavili, se je ta s petmesečno zamudo le pričel. Na letošnjem Computexu bodo kot vsakokrat predstavili mnoge nove izdelke, ki jih v naši Kokoški sicer še nekaj časa ne bomo videli, največ pozornosti pa gre tokrat Athlonom 64, Prescottom in prenosnikom s Centrino procesorji. Omeniti velja še nove matične plošče, opremo za brezžične komunikacije in novo programsko opremo. Več o tem.

1 komentar

Nov GeForce iz MSI-ja

X-Bit Labs - MX400-VIVO 32 je ime kartice, ki jo bo MSI izdal v prihodnjem mesecu. Bazirala bo na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Imela bo 128-bit-no pomnilniško vodilo, frekvenco delovanja 175MHz in 32MB SDRAM-a. Imela bo še TV-Out priključek in posebno MSI-jevo funkcijo VGA Live BIOS. To je funkcija, ki sama zazna verzijo BIOS-ov na grafični kartici in, če je ta ni najnovejša, sama poišče "update" na MSI-jevi domači strani. V paketu bodo tudi MSI DVD (standardni softwere DVD predvajalec) MSI 3D!Turbo (za določanje nastavitev zaslona, navijanje in vrsto drugih nastavitev).

0 komentarjev

Posebna izdaja

X-Bit Labs - MSI bo v kratkem izdal posebno serijo K7T Turbo matičnih plošč. K7T Turbo je bazirana na VIA KT133A čipovju. Posebnost te extra serije bo živo rdeča barva in pozlačen (!!!) MSI hladilnik na čipu. Imela bo tri DIMM reže, ki bodo podpirale do 1.5GB SDRAM-a, 6 PCI rež, AGP 4x režo, in eno CNR režo. Posebna izdaja bo opremljena še z Promise Ultra ATA 100 kontrolerjem (po želji) in dvema USB vhodoma. Seveda bo tudi možnost priklopa dodatnih USB vhodov.
Kot vse MSI-jeve plošče, bo tudi ta imela vgrajeno MSI Fuzzy Logic 3 tehnologijo in Live BIOS. Še ena posebnost: posebna izdaja bo že serijsko podpirala povezavo dveh računalnikov skozi USB vhod. Zelo priročno za LAN party-je! Kabel za povezavo bo že priložen plošči. Komaj čakam, da zvem še kaj o tej rdeči zapeljivki. Pa vi?

3 komentarji