»

Microsoft Surface in Windows 8 izideta 26. oktobra

The Verge - Microsoft je razkril datum, ko bo izšel težko pričakovani Surface. To se bo zgodilo v petek, 26. oktobra. Kakšnih drugih novih informacij o Surfaceu v Redmondu niso razkrili, saj se je tudi datum izida razvedel le zato, ker so ga zapisali v poročilu za SEC (ameriški ATVP). Že od prej vemo, da bosta na voljo dve verziji tablice Surface.

Cenejša bo temeljila na arhitekturi ARM, torej jo bo poganjal Windows 8 RT. Zaslon bo meril 10,6 palca (ločljivost 1366 x 768), debela pa bo 9,3 milimetra. Njena kapaciteta bo 32 ali 64 GB. Dražja verzija bo tekla na PC-jevski arhitekturi, torej z Windows 8 Pro. Zaslon bo enako velik, a bo podpiral resolucijo HD. Kapaciteta bo dvakrat višja. Verzija ARM bo...

32 komentarjev

NanoTouch - touchscreen z razliko

engadget - Pa kakšna razlika neki??? Precejšna, zgodila se je namreč prava mala revolucija v uporabi zaslonov na dotik. Pri NanoTouchu se, podobno kot pri njegovemu precej večjem in posledično bolj nerodnem staršu, LucidTouchu, zaslona ne dotika na običajen način, temveč od zadaj. Napravica, kamor je nov na dotik občutljiv zaslon vgrajen, ima namreč na zadnji strani za dotik odgovorno površino, podobno ploščici za upravljanje z miško na prenosnikih. Glavna prednost te spremembe je, da je zaslon kljub dotikanju vedno v celoti viden, z čimer se olajša natančnost izbire zelo majhnih predmetov na zaslonu - po besedah proizvajalcev je namreč mogoče konstantno, brez težav, zadeti le 1,8 mm velik predmet, kar je...

11 komentarjev

Naredite multitouch "škatlo"

engadget - Verjetno vsi bralci Slo-techa dobro poznajo multitouch tehnologijo, saj smo jo že predstavili. Zato le nekaj besed o njej: Tehnologija multitouch nam omogoča, kot že samo ime pove, da napravo krmilimo z dotikom, vendar za razliko od navadnih na dotik občutljivih zaslonov, tukaj lahko uporabimo več prstov hkrati za krmiljenje. Izvedbo te tehnologije so že velikokrat prikazali v produktih, kot je Microsoft Surface in Apple iPhone. Sedaj si lahko za praktično nič denarja izdelate svojo lastno multitouch površino. Potrebujete le spletno kamero, steklo, papir in kartonasto škatlo. Navodila za izdelavo in pregled delovanja pa najdete v tem videu.

Če ste zainteresirani, kliknite na to povezavo ter si prenesite vse potrebne programčke za delovanje take mize.

32 komentarjev

Ponovni pogled na Microsoftov Surface

Ars Technica - O Microsoftovi Površini smo že pisali, ko so pri Microsoftu potrdili obstoj zadeve. Tokrat so mizo dobili v roke pri Arstechnici ter jo malo bolj podrobno pregledali.

Kot smo že pisali, gre za v mizo vgrajen računalnik z velikim na dotik občutljivim prikazovalnikom. Poleg dotika je naprava sposobna zaznavati tudi predmete označene s posebnimi domino stickerji. V prihodnosti bo še dobila sposobnost prepoznavanja preko RFID oznak. V ozadju teče dokaj tipičen računalnik s Core 2 Duo, 2 GB glavnega pomnilnika, grafično kartico od podjetja AMD ali nVidia ter Windows Visto. Vmesnik na Visti je zasnovan podobno kot Media Center ter ga brez uporabe tipkovnice in miške ni možno izključiti....

17 komentarjev

Microsoft Surface

Powerlabs - Microsoft je včeraj predstavil svoj (dosedaj tajni) projekt Surface. Gre za popolnoma nov uporabniški vmesnik, ki bi naj po besedah odgovornih iz Redmonda povzročil revolucijo na tem področju. Osnova cele zadeve je velik, na dotik občutljiv zaslon, ki ima možnost zaznavanja na več različnih mestih (multitouch). Vgrajen naj bi bil v različne delovne površine (predvsem mize vseh vrst), omogoča pa zelo intuitivno dvoročno manipuliranje z datotekami.

Kot primer so Microsoftovci pokazali delo s fotografijami, ki jih je mogoče premetavati, obračati, povečevati in pomanjševati, zelo zanimiva je tudi povezava s prenosnimi napravami. Le-te je namreč mogoče enostavno odložiti na Površino ter s starim znancem povleci-in-spusti nanje in z njih prenašati datoteke.

Podobne koncepte smo v preteklosti sicer že videli, recimo iz podjetja PerceptivePixel, ki trenutno že trži svoje izdelke, a se Microsoftov bistveno razlikuje v tem, da ga nameravajo pripeljati v domove povprečnih uporabnikov. Sprva...

82 komentarjev

Obnavljanje zabrisanih slik

dheera.net - Včasih je na spletu objavljeno slikovno gradivo, ki ga avtorji delno zabrišejo z uporabo blur efekta. S tem naj bi bila vsebina zakritega dela slike neprepoznavna in zavarovana. Pa je res tako?

Kot ugotavljajo na dheera.net, temu ni tako. Na zabrisanih slikah je namreč mogoče uporabiti modificirani napd s slovarjem (dictionary attack) in zabrisane podatke rekonstruirati.

Ideja je v bistvu povsem preprosta. Najprej je potrebno generirati vse možne različice manjkajočega dela slike, jih zabrisati, nato pa primerjati z originalom, ujemanje pa pokaže na možno rešitev. Podobno kot poteka napad s slovarjem na kontrolne vsote gesel.

Zanimivo.

16 komentarjev