»

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin?

Guardian - Če ste mislili, da z uporabo odprtokodnega programja ne kršite zakona, je morda čas za ponoven premislek. Kot je namreč ugotovil predavatelj na University of Edinburgh Andres Guadamuz, je International Intellectual Property Alliance (članici združenja so tudi MPAA, RIAA in BSA) pri ameriškem trgovinskem predstavniku pričela z lobiranjem, katerega cilj je, da bi uporabo odprtokodnega programja obravnavali enako kot piratstvo.

Predlagajo namreč, naj ZDA zaradi uporabe oziroma spodbujanja uporabe odprtokodnega programja Indonezijo, Brazilijo in Indijo uvrstijo na posebno poročilo z imenom "Special 301 watchlist" Gre za posebno poročilo, katerega cilj je preučiti "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu. V poročilu se pogosto znajdejo države, kjer proizvajajo ponarejena zdravila ali druge izdelke (ponarejena v smislu da pri proizvodnji ne upoštevajo pravic intelektualne lastnine) - nekakšen seznam tim. sovražnikov kapitalizma - ZDA pa nato na te države...

113 komentarjev

Spletna stran s pregledom prostega programja

Ubuntu.si - Pri iskanju prostega programja, predvsem alternativ obstoječemu zaprtokodnemu programju se številni uporabniki soočajo s premajhno informiranostjo. A to se počasi spreminja.

K večji informiranosti uporabnikov bo tako gotovo pripomogla tudi spletna stran FOSSForUs (Free Open Source Software for Us), ki je namenjena vsem, ki bi na svojih računalnikih želeli brezplačno, a legalno uporabljati prosto programsko opremo.

Spletna stran ponuja brskanje med programjem glede na funkcionalnost programja ali pa iskanje alternativ zaprtokodnemu programju, vsak odprtokodni program pa vsebuje opis z zaslonskimi posnetki ter oceno uporabnikov.

Seveda pa je marsikateri odprtokodni program brez konkurence...

43 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Konec programskih patentov v ZDA?

Groklaw - Programski patenti so najverjetneje dobili hud udarec. Zgodilo se je sicer že pred tremi meseci, a je bila novica nekako prezrta.

30. oktobra 2008 je bil v ZDA zaključen sodni proces In re Bilski, kjer je Zvezno prizivno sodišče (ki rešuje vse pritožbe v patentnih zadevah v ZDA) odločilo, da metode in druge neoprijemljive stvari ne morejo biti več kar tako patentirane, temveč da morajo patenti njuno izpolnjevati t.i. kriterij naprave ali transformacije, torej da mora biti ključen del patenta dejanska namenska naprava in/ali fizična transformacija. Čeprav patentna vloga, ki je bila predmet procesa, nima neposredne zveze s programsko opremo (gre za vlogo za patentiranje poslovne metode), proces predstavlja precedens, ki bo imel po pričakovanjih močan vpliv tudi na področje programskih patentov - ker računalnik pač ni namenska, ampak splošna naprava.

Znano je, da je bila ravno patentna zakonodaja v ZDA do nedavnega tista, ki je dovoljevala patentiranje praktično vsega, kar si lahko...

67 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Microsoft prodaja Linux

EETimes - Kot poročajo na EETimes, je podjetje Microsoft pred kratkim s francoskim izdelovalcem avtomobilov sklenilo servisno in vzdrževalno pogodbo za - da, prav berete - SUSE Linux, ki ga distribuira Novell.

Microsoft bo Renaultu prodal 1000 certifikatov za SUSE Linux Enterprise strežnik, Microsoft pa bo - spet berete prav - Renaultu pomagal integrirati računalnike z operacijskim sistemom Linux s tistimi, na katerih teče operacijski sistem Windows.

Dogovor med Microsoftom in Renaultom vključuje tudi tim. zagotovila o intelektualni lastnini, v okviru katerega Microsoft kupcem Novellovih Linux distribucij zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi domnevnih kršitev njihovih patentov. Microsoft je tak dogovor z Novellom sklenil leta 2006.

S tem Microsoft vsaj nekaterim uporabnikom Linuxa zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi kršitve domnevnih patentov, vprašanje pa je, če bi s svojimi zahtevki lahko sploh uspel, saj odprtokodni razvijalci Linuxa trdijo, da njihova koda ne krši Microsoftovih...

96 komentarjev

Microsoftov patent za nadzor delavcev na delovnem mestu

Times Online - Microsoft je pred letom in pol vložil zahtevo za patent, v katerem opisujejo delovanje sistema za nadzorovanje delavcev na njihovem delovnem mestu. A tu ne gre za običajno nadzorovanje njihove spletne zgodovine in pošte, česar so preko Luže že navajeni, njihov sistem bi v pravem Orwellovskem stilu nadzoroval delavca z vrsto brezžičnih senzorjev, ki bi med drugim nadzorovali srčni utrip, obrazno mimiko, telesno temperaturo, možganske signale, krvni pritisk, telesne gibe, itd. Na podlagi teh meritev bi nato sistem lahko določil kdaj je delavec pod stresom ali nezadovoljen in vodstvu dal vedeti da potrebuje pomoč ter kakšno vzpodbudno besedo.

Sindikati in organizacije za zaščito delavskih pravic in zasebnosti seveda nad to idejo niso preveč navdušeni. Če je takšen sistem morda upravičen za gasilce, pilote in nekatere ostale tvegane poklice, pa vsekakor ni primeren za pisarniške delavce, pri katerih metabolizem in življenski znaki niti slučajno niso šefova stvar. Patent sicer še ni...

23 komentarjev

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov?

Slashdot - Microsoft trdi, da prosto programje, kot je Linux, krši vsaj 235 njihovih patentov. Zato želijo avtorske honorarje od distributerjev in programerjev, morda celo uporabnikov kot smo mi sami.

Odprtokodno programje se zadnje čase na določenih področjih predvsem zaradi svoje kakovosti precej širi, ampak Microsoft trdi drugače, saj pravijo, da je razlog za uspeh OSS njihova obsežna kršitev patentov.

Steve Ballmer trdi, da pri Microsoftu častijo in podpirajo spoštovanje intelektualne lastnine. FOSS (Free and Open-Source Software) patroni pa bodo po njegovo morali igrati po istih pravilih kot ostali.

Eben Molgen, zagovornik in pravni zastopnik FOSS-a, meni, da je programska oprema kot matematični algoritem in je tako ni možno patentirati. Dodaja, da ni vse v številu patentov, od katerih jih je v zadnjih letih ogromno nastalo pri Microsoftu. Ravno to dejstvo dviga njegovo samozavest, saj sodišče meni, da je večina novih Microsoftovih patentov nepravilnih.

Med drugim imajo fantje iz...

58 komentarjev

IE brez podpore za vsadke

ZDNet - Poleg nevgrajene podpore za Javo pa to ni edina dobrota, ki manjka Internet Explorerju, priloženemu Oknom XP. Microsoft je namreč že z IE 5.5 onemogočil podporo pluginom, še vedno (beri: še bolj) pa so podprti Microsoftovi vsadki ActiveX.

v Wall Street Journal-u je bil celo objavljen članek, kjer Microsoft trdi, da je to storil zaradi 'večje varnosti', vendar pa nikjer ni bila omenjena kakršnakoli težava oz. luknja.

Moje skromno mnenje je precej nevtralno. Namreč, le malokrat se strinjam z onimi anti-Microsoftovci, in deloma tudi tukaj. Namreč, Internet Explorer je Microsoftov izdelek, in zatorej se mi ne zdi prav nič sporno, če nekatere '3rd party dodatke' (beri: Javo in podobno) podprejo le posredno. Ne vem - ko je Netscape 6 opustil del podpore za sloje (layerje), se ljudje niso preveč kregali... Morda zato, ker ga nihče ne uporablja? :]] Klik!

7 komentarjev

Open source debata

CNet - Microsoft in Red Hat sta se odločila, da odpreta debato o open sourcu, ki bo potekala 26. julija v San Diegu. Microsoft bo poizkušal razložiti svojo vizijo "shared sourca", ki naj bi bil (za Microsoft) boljši od open sourca. Red Hat pa bo zastopal open source. Bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo. Click za novico.
Da pa novica ne bo prekratka in da ji boste namenili vsaj nekaj pozornosti, sem pripravil še krajše razmišljanje, zakaj je Microsoftu open source tak trn v peti. Prvi razlog je Linux, ki se razvija na open source osnovi. Linux je Microsoftu huda konkurenca (predvsem, kar se tiče strežnikov in zmogljive delovne postaje) in če bi Microsoftu uspelo open source projektu postriči peruti, bi se pohod Linuxa gotovo precej ustavil (vendar bati se nič, Microsoftu tega ne bo uspelo narediti). O drugem razlogu se precej bolj redko govori: Microsoft je včasih imel še celo koristi od open sourca, saj je veselo kradel kodo in jo vključeval v svoje proizvode. Potem pa je prišlo...

5 komentarjev