»

Barcelona zagledala luč sveta

Opteron 2350

vir: AnandTech
AMD - Verjetno nas je velika večina nestrpno pričakovala današnji dan, saj je danes AMD uradno predstavil prve primerke K10 procesorjev. Pri tem gre za štirijedrne Opterone, ki smo jih do zdaj poznali pod imenom Barcelona. Frekvenca novih procesorjev znaša 1,7 GHz za najšibkejši model z oznako Opteron 2344 HE ter 2 GHz za najmočnejšega, ki nosi oznako Opteron 2350. Vsako izmed štirih jeder novih procesorjev premore 128 kb prvonivojskega, 512 kB drugonivojskega in 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Vsega skupaj je kupcem na voljo devet novih procesorjev, od tega jih bo pet namenjenih za dvoprocesorske sisteme, medtem ko bodo procesorji z oznakami Opteron 83xx namenjeni strežnikom s štirimi ali več procesorji....

35 komentarjev

AMD pokazal več testov Barcelone

Daily Tech - AMD je novinarjem poslal rezultate nekaterih benchmarkov, v katerih so primerjali Barcelono pri frekvenci 2,60 GHz z Intelovim Xeonom 5355, ki tiktaka pri 2,66 GHz. Ob enaki frekvenci je AMD-jev štirijedrnik povozil konkurenco z do 21% prednosti pri računanju s celimi števili (SPECint_rate2006) ter do 50% prednosti pri računanju s plavajočo vejico (SPECfp_rate2006).A preden se navdušenci na AMDjem pričnete veseliti uspeha, naj povem, da 2,6-gigaherčna Barcelona sploh ne obstaja. Rezultati testov naj bi bili preračunani v okviru emulacije in prikazujejo predvideno zmogljivost, medtem ko dejanski čipi za zdaj dosegajo zgolj frekvence okrog dveh gigahercev. AMD naj bi procesorje splavil najkasneje do začetka jeseni, takrat je...

44 komentarjev

Avgusta štirijedrni Opteroni

AMD - Kljub govoricam o zamudi bodo AMD-jevi štirijedrni procesorji Opteron, ki jih bolje poznamo pod kodnim imenom Barcelona, kupcem na voljo že avgusta. Hkrati s standardnimi različicami bodo luč sveta zagledale tudi varčne različice z nizko porabo. Frekvenca procesorjev bo po AMD-jevih besedah znašala do 2 GHz, različice z višjimi frekvencami gre pričakovati v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Več v AMD-jevem sporočilu za javnost.

11 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev

DDR500?

X-Bit Labs - Kljub temu, da je enokanalni DDR pomnilnik počasi že v zatonu, izpodriva ga namreč dvokanalni, ki ne potrebuje takšnih blaznih taktov, nekatera podjetja še vedno izdajajo nove in nove module. OCZ Technology Group je tako včeraj objavil dobavljivost 466 ter 500 MHz DDR modulov tipa EL (enhanced latency). O ostalih karakteristikah kot so CAS, RAS in druge, zaenkrat še molčijo, prav tako pa je tudi cena še vedno zavita v skrivnost. Klik!

0 komentarjev