»

AMD pridobiva na Intelov račun

So vas težave s čipovji odvrnile od nakupa Intela na račun konkurenčnega AMD-ja?

vir: Hexus
Hexus - AMD je nekoliko pričakovano sporočil, da so Intelove težave z veznimi čipovji za procesorje Sandy Bridge pozitivno vplivale na njihove kratkoročne prodajne rezultate. Ker je Intel načeloma prepovedal prodajati izdelke s problematičnimi čipovji (razen nekaterih izjem) razpošiljanje nadomestnih čipov z oznako B3 (problematični so označeni s steppingom B2) pa se bo začela šele čez dva dni, sprva v manjših količinah. Luknjo v ponudbi tako proizvajalci zaključenih sistemov kot trgovci krpajo z AMD-jevimi izdelki.

Po besedah podpredsednice AMD-ja, Leslie Sobon, je največje povpraševanje predvsem pri trgovcih, ki povprašujejo po konkurenčnih izdelkih AMD-jevih partnerjev. Tudi partnerji so nekoliko povečali proizvodnjo računalnikov z AMD-jevimi procesorji...

3 komentarji

AMD pokazal več testov Barcelone

Daily Tech - AMD je novinarjem poslal rezultate nekaterih benchmarkov, v katerih so primerjali Barcelono pri frekvenci 2,60 GHz z Intelovim Xeonom 5355, ki tiktaka pri 2,66 GHz. Ob enaki frekvenci je AMD-jev štirijedrnik povozil konkurenco z do 21% prednosti pri računanju s celimi števili (SPECint_rate2006) ter do 50% prednosti pri računanju s plavajočo vejico (SPECfp_rate2006).A preden se navdušenci na AMDjem pričnete veseliti uspeha, naj povem, da 2,6-gigaherčna Barcelona sploh ne obstaja. Rezultati testov naj bi bili preračunani v okviru emulacije in prikazujejo predvideno zmogljivost, medtem ko dejanski čipi za zdaj dosegajo zgolj frekvence okrog dveh gigahercev. AMD naj bi procesorje splavil najkasneje do začetka jeseni, takrat je...

44 komentarjev

Avgusta štirijedrni Opteroni

AMD - Kljub govoricam o zamudi bodo AMD-jevi štirijedrni procesorji Opteron, ki jih bolje poznamo pod kodnim imenom Barcelona, kupcem na voljo že avgusta. Hkrati s standardnimi različicami bodo luč sveta zagledale tudi varčne različice z nizko porabo. Frekvenca procesorjev bo po AMD-jevih besedah znašala do 2 GHz, različice z višjimi frekvencami gre pričakovati v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Več v AMD-jevem sporočilu za javnost.

11 komentarjev

Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007)

HubPages - Med brskanjem po spletni strani Tom's Hardware sem na njihovem forumu našel zanimiv članek. Uporabnik po imenu Hal Licino je naredil primerjalni test, v katerem sta se pomerila 21 let stari Macintoh Plus ter sodoben PC z AMD-jevim dvojedrnikom. Prvi je bil opremljen z 8-megaherčnim Motorolinim 68000 in 4 megabajti pomnilnika, poganjal pa je MacOS 6.0.8, medtem ko je v drugem WinXP SP2 tekel na Athlonu X2 4800+ z gigabajtom rama. Diska v obeh računalnikih je Hal na novo formatiral, sistema sta bila čista, brez vsakršne navlake.

Kot sam pravi, ni želel testirati s pomočjo sodobnih programov (recimo Sisoft Sandra) in iger, saj je jasno, da jih Macintosh ni sposoben poganjati....

56 komentarjev

Sempron 2100+ s porabo 9 W

Daily Tech - AMD je najavil prenovljeno različico cenovno ugodnega procesorja Sempron. Tokrat je glavna novost poraba, novinec namreč za delovanje potrebuje samo 9 W električne moči, kar pomeni, da je zelo primeren za majhne računalniške sisteme. Trenutno na tem področju dominira Via s svojimi Micro, Nano in Pico ITX ploščami ter pripadajočimi procesorji.

Gre za prvi tovrsten procesor iz AMD-jevih tovarn, ki ima 64-bitno podporo, a če gre verjeti odgovornim, se jih bo v bližnji prihodnosti kmalu pojavilo še več. Na voljo naj bi bile že nekatere osnovne plošče s podnožjem Socket S1, ki nizkonapetostnega Semprona 2100+ podpirajo.

Izvorna novica.

32 komentarjev

Toshibini prenosniki z AMD procesorji

Daily Mail - V letošnjem letu so novice, povezane z AMD-jem, ponavadi bolj žalostne, ali pa se tičejo izdelkov, ki še niso na trgu. Tokrat je, za osvežitev, malce drugače. Toshiba se je namreč odločila, da bo začela prodajati prenosnike, v katerih bodo tiktatali mobilni procesorji AMD Turion. S tem bodo cene njihovih računalnikov padle za največ 82 dolarjev, na trgu pa jih bomo lahko prvič ugledali to poletje. Vsekakor vzpodbudna poteza s strani četrtega največjega izdelovalca računalniških sistemov na svetu.

Izvorna novica.

39 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Geforce 8800 Ultra razočaranje?

The inquirer - Če je verjeti poročanjem Inquirerja (sicer so pregovorno rumeni, a tokrat pišejo precej prepričljivo in/ali prepričano) bo nVidiina nova kartica, ki naj bi bila najhitrejša do sedaj, dolgočasna. Od obstoječega modela 8800 GTX naj bi se ločila zgolj po spremembah frekvenc, jedro bo tiktakalo pri 612 megahercih (skromnih 37 MHz hitreje), senčilne enote pri 1,5 gigaherca (150 MHz hitreje) in spomin pri 2,16 gigaherca (360 MHz DDR hitreje). V končni fazi to pomeni, da bo Ultra kartico s kakšnim voltmodom in navijalskim znanjem možno dobiti iz marsikatere šibkejše sestrice GTX.

Izvorna novica.

29 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev