»

The Pirate Bay se vrača kot Feniks

TorrentFreak - Dva meseca po raciji švedske policije, v kateri so zasegli strežnike spletne strani The Pirate Bay in stran onemogočili najresneje in za najdlje časa doslej, so se pirati vrnili. Spletna stran je ponovno dosegljiva.

Spomnimo, da so na Švedskem v raciji podatkovnega centra Nacka zasegli strojno opremo, na kateri je tekel The Pirate Bay, zaradi česar je bila stran vse do danes nedosegljiva. Na internetu so se sicer pojavile stare kopije, a brez nove vsebine. Prav tako je bilo mogoče postaviti lasten Pirate Bay, a je šlo bolj za kljubovalno gesto kakor za uporabno stran.

Spletna stran se je vrnila na isti švedski domeni. Spletna stran je polno funkcionalna, saj ponuja že najbolj sveže vsebine, prav tako pa delujejo tudi vsi uporabniški računi s...

50 komentarjev

Racija v Stockholmu zaradi The Pirate Baya

TorrentFreak - Včeraj je ugasnila spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila datoteke torrent za prenos ogromne množice avtorsko zaščitenih vsebin. To pot ni šlo za še eno v seriji blokad ali zaplemb domen. Švedska policija je v torek izvedla obsežno racijo v okolici Stockholma, kjer so bili postavljeni strežniki, ter zasegla ogromno računalniške opreme. Policija ni ne potrdila ne zanikala govoric, da so pridržali tudi enega človeka.

Sprva se je špekuliralo, da je stran nedostopna zaradi tehničnih težav, a je kmalu postalo jasno, da so težave povsem drugačne. Švedska policija je potrdila, da so v Stockholmu izvedli racijo na neimenovani lokaciji, kjer so zaplenili opremo, ki je rabila za množično kršenje avtorskih pravic. Hitro smo izvedeli, da gre za podatkovni center Nacka v okolici Stockholma,...

127 komentarjev

Švedska policija opravila preiskavo pri ISP-ju PRQ

Internetni ponudnik PRQ pozna le malo omejitev; med drugim pri njih gostuje švedska skupina za legallizacijo določenih oblik pedofilije; to kljub hudim naporom vlade, da bi jih spravili z obličja spleta.

TorrentFreak - Včeraj dopoldan je švedska policija obiskala podatkovni center internetnega ponudnika in spletnega gostitelja PRQ, ki se specializira za gostovanje spletnih strani, ki pri drugih ponudnikih ne bi bile našle prostora (med ustanovitelji sta dva od fantov z The Pirate Bay). Zanimali naj bi jih štirje strežniki, domnevno povezani z nedavnimi DDOS napadi na več vladnih spletnih strani, vendar naj bi zaradi nekakšne pomote z interneta odklopili celoten omrežni odsek 80.88./19, na katerem je gostovalo več znanih imen iz p2p in torrent scene.

Dani trenutek so še vedno nedosegliji javni torrent trackerji torrenthound.com, linkomanija.net in tankafetast.nu, zasebna FTracker in Bithumen, dobro znani blog RLSLOG.net, ter en kup strani s prenosi športnih dogodkov. Začasne...

4 komentarji

BTjunkie prostovoljno prenehal obratovati

TorrentFreak - Včeraj je prenehal obratovati BTjunkie, ki je bil ena izmed najbolj priljubljenih spletnih strani za izmenjavo datotek torrent. Namesto znane vsebine je na njihovi strani mogoče zaslediti le obvestilo, da so se po sedmih letih delovanja odločili prostovoljno zapreti stran in posvetiti drugim projektom.

Čeprav je BTjunkie omogočal masovno kršenje avtorskih pravic, stran ni bila nikoli tarča v pravnih postopkih. MPAA in RIAA sta jo sicer označili kot kršiteljico (rogue) in nanjo pretkano začeli nalagati lažne datoteke, Google pa jo je cenzuriral v svoji funkciji Samodokončaj, a to je bilo tudi vse, kar se je strani zgodilo. Nadnjo se nikoli niso spravile pravne ekipe cehovskih organizacij založnikov niti je niso po uradni...

202 komentarja

Šved obsojen zaradi objave povezave do plačljivega prenosa tekme

TorrentFreak - Švedsko okrožno sodišče v Hudiksvallu je obsodilo 32-letnega Šveda, ker je kršil avtorske pravice z objavo povezave do avtorsko zaščitene vsebine na svojem forumu. Zlodej se skriva v podrobnostih, ki so dosti bolj bizarne. Zaščitna vsebina je namreč prenos hokejske tekme, ki ga je prek spleta proti plačilu ponujal Canal Plus.

To ni nič neobičajnega, a njihove strani so bile leta 2007 napisane tako zanikrno, da so uporabljali isti spletni naslov za spremljanje vseh tekem. Plačniki so dobili povezavo do naslova, ki je bil enak za vse gledalce in za vse tekme, zato so si jih seveda izmenjevali med seboj. Obtoženi je takrat upravljal forum s hokejsko tematiko, zato je dvakrat oktobra in novembra 2007 na njem objavil povezavo do neposrednega prenosa. Canal Plus ga je zaradi tega tožil in tožbo dobil, nesrečni Šved pa mora plačati 3500 kron (370 evrov) kazni in 11.780 kron (1250 evrov) odškodnine.

29 komentarjev

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

The Pirate Bay nedosegljiv

TorrentFreak - Zdelo se je, da je stran The Pirate Bay imuna na sodne pritiske, saj je kljub ničkoliko izgubljenim tožbam še vedno kljubovalno vztrajala na internetu. Skrbniki so ves čas skrbeli, da so imeli na zalogi rezervne strežnike in varnostne kopije strani, a jim je sreča pošla. Nekaj hollywoodskih studiev je pridobilo odločbo hamburškega sodišča, ki od nemškega CB3ROB zahteva, da takoj odklopijo stran z interneta. V nasprotnem primeru bi MPAA vložila tožbo zoper CB3ROB.

Direktor podjetja CB3ROB Sven Olaf Kamphuis je potrdil, da so prejeli sodno zahtevo in da so...

29 komentarjev

Piratom težki dnevi na Švedskem

TechCrunch - Švedskim piratom se slabo piše. V državi, ki je spletu dala največje leglo torrentov The Pirate Bay in prvo piratsko stranko, se brezskrbni gusarski dnevi počasi iztekajo. Švedski ponudnik dostopa do interneta Teliasonera je pred kratkim dobil sodni poziv, ki se sklicuje na aprila sprejeti IPRED, da bodisi plača 750.000 kron kazni (72.000 evrov) bodisi posreduje imena in naslove ustanoviteljev strani Swetorrents. Ta zakon namreč predpisuje, da morajo ISP-ji posredovati kontaktne informacije nelegalnih deliteljev datotek lastnikom avtorskih pravic, če ti to zahtevajo.

Zadnjega žeblja v krsto švedskih piratov pa najverjetneje ne bodo zabila sodišča. Spotify in podobni servisi so namreč prepričali veliko množico ne tako ideološko zagretih piratov. Za 10 dolarjev mesečno lahko namreč v zadovoljivi kvaliteti (320 kbps) poslušajo, kar jim srce poželi.

Ustanovitelji The Pirate Baya so medtem uspeli privleči svoj primer do prizivnega sodišča, kjer se bodo ponovno zagovarjali, da s...

36 komentarjev

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Heise - V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni,...

235 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev

The Pirate Bay gostuje slike

Gizmodo - Zloglasni Pirate Bay širi svojo ponudbo, kot je napovedoval v preteklih mesecih. Uvedli so storitev BayImg, v okviru katere svojim uporabnikom omogočajo brezplačno nalaganje slikovnih vsebin na splet. Od ogromne množice, ki podobne usluge že ponuja, se nameravajo ločiti po tem, da v skladu s svojo splošno politiko ne bodo izvajali cenzure, torej bo možno brez skrbi nalagati tudi na najrazličnejše načine manj primerne slike. Omejitev velikosti posamezne datoteke je velikodušna, znaša kar 100 megabajtov, podprtih je obilo formatov, med drugim celo zip in rar, ki se pretvorita v albume fotografij.

Izvorna novica in stran projekta.

33 komentarjev

The Pirate Bay bo konkuriral YouTubeu

Zeropaid - Ustvarjalci The Pirate Baya se lotevajo novega projekta, strani za objavo video datotek v stilu YouTubea. Na The Video Bayu, kot naj bi se zadeva imenovala, bodo uporabniki lahko objavljali posnetke, bistvena razlika pa bo, da se administratorji ne nameravajo vmešavati v vsebino. Pravijo, da bo avtorske pravice sicer treba spoštovati, a so, kot v preteklosti, pripravljeni hoditi po tanki črti med legalnim in nelegalnim, nikakor pa ne bodo igrali moralne policije. Razen svobodnejšega pristopa posebne revolucije najbrž ne bo, prihod storitve pa bi znal biti blizu. V času Eurovizije so gusarji namreč že testirali pipice ter programsko kodo in dobili dobre rezultate.

Izvorna novica in (zaenkrat zaprta) uradna stran.

15 komentarjev

Prve obtožbe zoper upravljavce Pirate Baya

Slashdot - Spomnimo, konec maja lansko leto je švedska policija v raciji izklopila in odpeljale strežnike, na katerih je tekla izjemno priljubljena in obiskana spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila torrente.

Včeraj je, po enoletnem zatišju, švedski tožilec Håkan Roswall javno napovedal, da nameravajo vložiti tožbe zoper upravljavce spletne strani. Poteza je bila pričakovana, saj so mu švedska sodišča naložila, da se do junija izjasni, ali namerava posameznike kazensko preganjati. Roswall ni želel povedati, koga ali kako veliko ljudi namerava preganjati, dejal je le, da potrebuje več časa za pripravo primera.

Medtem je Tobias Andersson s Pirate Baya optimističen v svojih napovedih, da se bo vsa stvar iztekla v njihovo prid. Verjame, da bodo obtožbe zavržene, saj so bile na njihovih straneh le povezave do drugih strani in nikakor niti bita zaščitenih vsebin. V skrajnem primeru, dodaja, bodo svoje poslanstvo nadaljevali v tujini. Več.

21 komentarjev