»

Igra za geeke: bodi operacijski sistem

Slo-Tech - Internet je obnorela igra You're the OS, ki je namenjena največjim geekom ali pa vsem, ki želijo od daleč spoznati delovanje operacijskega sistema. V osnovi gre za preprosto igro, ki jo igramo v brskalniku in sestoji iz besnega klikanja z miško. Kot pravi ime, smo v igri operacijski sistem. Avtor Pier-Luc Brault je pojasnil, da igra sicer ni nastala z mislijo na pedagoške cilje, a lahko ljudem predstavi koncepte upravljanja procesov in uporabe pomnilnika. Brault je - lahko bi uganili - učitelj računalništva in dodaja, da je igra namenoma poenostavljena in ni realističen opis dogajanja, so pa koncepti podobni.

Pravila igre so preprosta. Uporabnik mora poskrbeti, da se na omejenem številu jeder, z omejeno količino pomnilnika in dogodki I/O procesi izvajajo čim hitreje in čim bolj nemoteno. Če jim zmanjka sredstev, se ustavijo in ko stojijo predolgo časa, jih nestrpni uporabnik predčasno konča. Sčasoma ga to ujezi dovolj, da računalnik ponovno zažene - in igro smo izgubili.

Igra...

3 komentarji

Hrošč pohrustal personalizirane strani na Googlu

The Register - Google Personalized Homepage je storitev, ki jo marsikdo s pridom izkorišča. Kopica relevantnih podatkov na uvodni strani, ki se naloži, ko odpremo naš brskalnik, je vsekakor popularna zadeva in Googlova izvedba je ena boljših. A pred kratkim so bili mnogi njeni uporabniki malce razočarani, saj so izgubili vse podatke in nastavitve, ki se je tičejo (vključno z različnimi zaznamki, TODO seznami, itd.). Programerji softverskega giganta zaenkrat ne vedo, kaj je krivo za težave, so pa povedali, da se pospešeno trudijo odkriti napako in svetujejo uporabnikom, naj ne spreminjajo nastavitev, saj bi to znalo zgolj poslabšati zadeve.

Izvorna novica.

10 komentarjev

Nizozemci ponujajo prostitutke za nedolžne geeke

The inquirer - Popularen trend odhajanja v Amsterdam na kak džoint bodo v prihodnjih mesecih gotovo zasenčili številni prestrašeni računalniški navdušenci, ki kljub letom še niso uspeli zlesti v posteljo s pripadnico nasprotnega spola. Nizozemsko podjetje Society Service, ki se ukvarja s tisoč in enim načinom nudenja najstarejše obrti, namreč po novem ponuja posebno uslugo za prestrašene računalnikarje.

Zanje so pripravili ekipo posebno natreniranih deklet, ki strankam posvetijo dosti časa in poskrbijo za to, da je njihov prvič toliko lepši spomin. Na nategni-pobegni variante lahko kar pozabite, saj bližnje srečanje tretje vrste traja najmanj 3 ure in vključuje kopel ter masažo. Izvorna novica.

28 komentarjev

Google dobil svežo preobleko

Primer aktualne preobleke.

Neowin - Poleg tistih strani, ki jih avtorji brskalnikov ter ISP-ji nastavijo za domače, je med najpopularnejšimi vsekakor Google, stran, ki je pravzaprav najbolj znana ravno po svoji preprostosti. Pred približno dvema letoma so obiskovalcem omogočili, da se prijavijo in si Google uredijo po lastnih merah, s čemer so naleteli na precej dober odziv. Zato so se odločili, da potezo nadaljujejo in tako po novem ponujajo preobleke za omenjeni Google Home Page, ki se bojda odzivajo tudi na trenutno obdobje dneva. Novica izvira z Neowin-a.

24 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

Oznake na jedrih AMDjevih procesorjev

AthlonOC - Zelo pomembna stvar, ki pa je večina ljudi ne razume, kaj šele uporablja. No ja, oznaka ni pomembna, če procesorja ne mislite navijati. Ja, zanima vas kakšne so razlike. Razlika v oznaki lahko pomeni tudi do 250 MHz razliko v navitju procesorja. Na splošno se pri Thunderbirdih najbolje izkažejo oznake, katerih prvi štirje znaki v drugi vrsti so AXIA in prvi znak v tretji vrsti črka. Na Duronih z največjim overklokerskim potencialom pa je v začetku druge vrste napisano AKCA in v tretji vrsti prvi znak črka pri 700 in 800 MHz verziji, pri 600 MHz verziji, pa se najbolje obnesejo procesroji z oznako AKBA v začetku druge vrste in črko na prvem mestu v tretji vrsti. Seveda pa je stopnja navitja procesorja odvisna tudi od drugih dejavnikov, kot so hlajenje, matična plošča, moč napajalnika in nastavitve v biosu. Celoten članek ter tabelo z vsemi oznakamo najdete tukaj.

3 komentarji

Klima za računalnik

vir: GotApex
GotApex - V nenehnem teženju za čim nižjimi temperaturami so overclockerji v svoj računalnik pripravljeni vgraditi marsikaj. Tudi mini klima naprave... Yup, ravno to vam po novem ponuja GlobalWin, znan izdelovalec aftermarket hladilnikov. V bistvu gre za sistemski hladilnik, ki ga namestite v prosto 5.25" režo in potem stvarca piha mrzel zrak v računalnik ter znižuje temperature. IStorm, ko je zadevi ime, so testirali na GotApex in njihove izsledke lahko preberete tukaj. Zadeva jih ni ravno impresionirala, še posebej glede na ceno, ki se giblje okoli $40....

5 komentarjev