»

Izšel Moonlight 2

Slo-Tech - Kot poročajo na Silverlight blogu, je te dni izšla odprtokodna implementacija Moonlight 2, ki omogoča ogled Silverlight vsebin pod Linuxom. Moonlinght 2 je kompatibilen z Microsoft Silverlight 2, vključuje pa tudi nekaj funkcij Silverlight 3.

V primeru razvoja Moonlighta, Microsoft zgledno sodeluje z odprto-kodno skupnostjo. Tako so se zaradi informacij, ki so jih dobili od skupnosti odločili, da patentni dogovor (oz. dovoljenje za uporabo njihovih multimedijskih kodekov), ki so ga pred tem sklenili z Novellom, prenesejo na končne uporabnike, kar bo omogočilo, da bodo Linux distribucije lahko distribuirale Moonlight. Skozi Microsoft Media Pack bodo tudi omogočali dostop do kodekov za MP3 in VC1, v prihodnosti pa tudi do H.264 in AAC.

Bo to dovolj svobodna rešitev za odprto-kodnike?

32 komentarjev

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

Microsoft bo razpolavljal računalniške zaslone

Slashdot - Microsoft razvija programsko opremo, ki bo zaslon razdelila na dva dela, vsak od njiju bo imel svoj operacijski sistem, aplikacije, tipkovnico ter kurzor. Po potrebi bo možno preiti tudi na drugo polovico ekrana, s čimer se bo odprla pot do deljenja datotek. Seveda si oba uporabnika še vedno delita isti računalnik, s čemer Microsoftovci želijo ponuditi poceni rešitev malim podjetjem, šolam in drugim ustanovam v revnejših državah. Trenutni prototipi delujejo na 19-palčnih zaslonih, vendar naj ne bi bilo težav tudi na 15- in 17-palčnih modelih.Več v izvorni novici.

43 komentarjev

Bo Microsoft kupil Yahoo?

OSNews - Po poročanjih mnogih novičarskih strani je Microsoft z Yahoojem pričel pogajanja o morebitnem prevzemu. Softverskega giganta zelo skrbi uspeh konkurence, natančneje Googla, in ker se jim z dosedanjimi potezami (MSN) niso uspeli preveč približati, bodo pristopili k problemu na drug način. Vse skupaj postaja zanje vedno bolj zaskrbljujoče, saj se Google širi na mnoga področja informacijske tehnologije, trenutno velika grožnja naj bi bil tudi razvoj spletnih pisarniških aplikacij. Če bo do prevzema prišlo, bi Microsoft znal izkašljati okrog 50 milijard dolarjev.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Microsoftova alternativa Flashu - Silverlight

Ars Technica - Skupaj z Visto smo, marsikdo nevede, dobili Windows Presentation Foundation, programski vmesnik za prikaz različnih multimedijskih vsebin, ki, podobno kot vsem dobro znan Flash, ponuja prikaz/predvajanje glasbe, videa, vektorskih grafik, ipd. WPF naj bi sprva zgolj znotraj samih Windowsov skrbel za lažje neodvisno razvijanje okostja programa in njegovega uporabniškega vmesnika, a po novem so pricurljale na dan novice, da ima Microsoft višje cilje.

Prenosljivo (in rahlo oskubljeno) različico tehnologije so preimenovali v Silverlight in jo usmerili v točno določen cilj - splet. Prva uradna predstavitev se bo zgodila na konferenci Mix07, ki se bo začela konec tega meseca v Las Vegasu, več informacij najdete v izvorni novici.

27 komentarjev

Microsoft ne dopušča brezplačne dodatne vsebine

The inquirer - Ustvarjalci igre, ki trenutno prodaja Xbox 360, Gears of War, so znani po svojem pozitivnem odnosu do skupnosti. Epic games so v preteklosti izdali obilico dodatkov za svoje uspešnice (recimo paketi map za predstavnike serije Unreal Tournament), pa tudi svoj odličen grafični pogon so pripravljeni z ostalimi razvijalci deliti pod občutno blažjimi pogoji, kot to počne večina ostalih studiev. A tokrat jim je njihove dobronamerne poteze preprečil Microsoft.

Fantje iz Epica so pripravili 6 novih večigralskih map za Gears Of War, a ko so jih želeli distribuirati igralcem preko spletne storitve Xbox Live, so naleteli na rdečo luč iz Redmonda. Microsoft je namreč postavil stroge pogoje glede tovrstnega početja, in ti določajo, da se večina dodatne vsebine ponuja v zameno za plačilo. Več o zlobnih kapitalistih v izvorni novici.

25 komentarjev

Microsoft po novem ne mara DRM-ja

The inquirer - Na Inquirerju so objavili zanimivo novico, v kateri pravijo, da Microsoft svojega prihajajočega MP3 predvajalnika, naslednika Zune-a, ne bo iznakazil s sistemom za digitalno obvladovanje avtorskih pravic. Dodajajo še, da so potezo pripravljali že dolgo, saj se zavedajo potreb kupcev in poskušajo doseči dogovore z založbami, po mnenju piscev izvirne novice pa vse skupaj smrdi po ponavljanju za Apple-om, ki je v navezi z založbo EMI (glej povezane novice) pred nekaj dnevi storil podobno potezo. Sam ne nameravam obsojati nikogar, saj je zadeva v končni fazi lahko le pozitivna za nas, kupce.

1 komentar

Microsoft še vedno v sporu z EU

Ars Technica - Trenutno so na tapeti Microsoft-ovi strežniški protokoli, za katere bi Redmondovci želeli od ostalih proizvajalcev programske opreme, ki jih bodo uporabljali, odstotke od prodaje, Evropska komisija pa se s tem ne strinja. Skoraj šest procentov, ki jih zahteva Microsoft, je po njihovem mnenju preveč, seveda pa se strinja tudi konkurenca (med drugim Sun, IBM in Oracle), ki komentira, da pri takšnih cenah ne bi bilo možno razvijati profitabilnih aplikacij. Kot vemo iz preteklih izkušenj, je Microsoft ponavadi v tovrstnih pravnih bitkah potegnil krajšo, tako da bo končna številka najbrž nižja, ali pa bodo morali celo zadevo ponuditi brezplačno. Več na Ars Technici.

12 komentarjev

Microsoftov Študent je car

Kodirnica - Vabljeni ste na prvi letošnji Študent je Car dogodek. Na njem bodo že uveljavljeni predavatelji predstavili najnovejše tehnologije, kot so WPF/E, platforma za izdelavo bogate uporabniške izkušnje v kateremkoli spletnem brskalniku in operacijskem sistemu, ter predstavitev prihajajočega Visual Studia s kodnim imenom “Orcas”. Poleg tega boste lahko slišali kakšne varnostne izboljšave v resnici prinaša Windows Vista in kako razvijamo majhne, vgradne naprave s pomočjo tehnologij Windows Embedded.

Dogodek bo potekal v Mariboru, dne 5. aprila, v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in v Ljubljani, 12. aprila, na Fakulteti za računalništvo in informatiko oziroma na Fakulteti za elektrotehniko, v predavalnici P1.
Prijavite se lahko preko portala Kodirnica.net, kjer lahko najdete tudi več informacij o dogodku. Prijava ni obvezna, je pa zaželjena (za prijavo morate biti registrirani na Kodirnici).

11 komentarjev

Preizkusite Visto v brskalniku

Microsoft - Pri Microsoft Slovenija so, med drugim, za promocijo Windows Viste izdelali stran, na kateri lahko preizkusite Windows Vista namizje kar znotraj svojega najljubšega brskalnika. Vse kar rabite je WPF/E vtičnik za vaš brskalnik, kar pa ni prevelika težava, saj zadeva deluje na najpopularnejših platformah. Bolj kot sama predstavitev Viste, je stran zanimiva kot predstavitev zmožnosti Microsoftovega Windows Presentation Foundation/Everywhere vtičnika, s katerim nameravajo resno mešati štrene Adobejevemu Flashu. Sicer plugin trenutno deluje samo še v Internet Explorerju in Firefoxu na Windowsih in Safariju v MacOSu, verjetno pa bomo v bližji prihodnosti opazili še podporo za katere druge brskalnike in morda celo operacijske sisteme.

...

43 komentarjev