»

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Nvidia novembra z G92

X-Bit Labs - Paleta grafičnih čipov iz zelenega tabora bo (predvidoma 12.) novembra razširjena z novim čipom, zaenkrat kodno poimenovanim G92 in izdelanim v 65 nm proizvodnem procesu. Poslanstvo novinca ne bo poseganje po kroni najhitrejšega, saj bi ga naj nVidia umestila v srednji zmogljivostni razred (performance-mainstream).

G92 se bo ponašal z izboljšanim PureVideo HD video pogonom in PCI Express 2.0 vmesnikom, podatke pa bo zmogel pošiljati v jeziku treh različnih standardov - DVI, DisplayPort in HDMI. Trenutno še ni znano, ali bo čip nudil podporo prihajajoči Microsoftovi grafični knjižnici DX 10.1, ki bo vključena v prvi paket popravkov za Visto.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Bitka ATi-ju?

Slo-Tech - Ko je težko pričakovana AMD-jeva grafična kartica Radeon HD 2900 XT končno zagledala luč sveta, je bila sprejeta z mešanimi občutki, saj kljub velikim pričakovanjem ni prevzela krone najzmogljivejše grafične kartice. Večinoma so jo postavljali ob bok šibkejši različici nVidiine serije GeForce 8800. Vendar se je na spletu pojavil zanimiv test, v katerem so primerjali dve konfiguraciji proizvajalca računalnikov Falcon Northwest, prvo z dvema GeForcema 8800 GTX v SLI, drugo z dvema Radeonoma HD 2900 XT v Cross-Fire, test pa je bil izveden v operacijskem sistemu Windows Vista. rezultati testa so presenetljivi:

Sodeč po tem testu sta AMD-jevi grafični kartici pometli z GeForcema. Zakaj je temu tako? Je morda test pristranski? Falcon Northwestov CEO, Kelt Reeves se je na svojem blogu na široko razpisal o tem: obvezno branje!

64 komentarjev

Microsoft še vedno v sporu z EU

Ars Technica - Trenutno so na tapeti Microsoft-ovi strežniški protokoli, za katere bi Redmondovci želeli od ostalih proizvajalcev programske opreme, ki jih bodo uporabljali, odstotke od prodaje, Evropska komisija pa se s tem ne strinja. Skoraj šest procentov, ki jih zahteva Microsoft, je po njihovem mnenju preveč, seveda pa se strinja tudi konkurenca (med drugim Sun, IBM in Oracle), ki komentira, da pri takšnih cenah ne bi bilo možno razvijati profitabilnih aplikacij. Kot vemo iz preteklih izkušenj, je Microsoft ponavadi v tovrstnih pravnih bitkah potegnil krajšo, tako da bo končna številka najbrž nižja, ali pa bodo morali celo zadevo ponuditi brezplačno. Več na Ars Technici.

12 komentarjev

Microsoft zavaja s prodajnimi številkami

PC Magazine - Če lahko verjamemo članku PC Magazine-a, so navedbe Microsofta, po katerih naj bi v zadnjem mesecu prodali 20 milijonov kopij Viste, lažne. Pisec pravi, da se številke ne ujemajo s številom prodanih PC-jev v februarju in da so licence naprodaj že 4 mesece, zato je sumljivo, da bi se jih velika količina prodala ravno v zadnjih 30 dneh. Vse skupaj naj bi bila spretna marketinška taktika, v okviru katere bi prikazali prodajne številke, precej višje od XP-jevih, realno gledano pa je po avtorjevem mnenju uspeh Viste malce za uspehom starejših Oken. Preberite.

20 komentarjev

Distribuirano razbijanje gesel za Adobe PDF

Slo-Tech - Na PDFZone poročajo, da je kontroverzni Dmitry Sklyarov, avtor programa The Advanced eBook Processor software, ki je bil namenjen odstranjevanju "zaščite" PDF dokumentov ponovno udaril.

Sklyarov, oz. njegovo podjetje ElcomSoft (ki je medtem pridobilo naziv Microsoft Gold Certified Partner) je namreč pričelo ponujati storitev ElcomSoft Distributed Password Recovery. Gre za distribuirano razbijanje kriptografske zaščite. Prejšnji mesec so namreč dodali podporo za razbijanje zaščitenih PDF dokumentov.

Sklyarov je bil leta 2001 zaradi svojega programa za razbijanje PDF zaščite v ZDA aretiran zaradi domnevne kršitve DMCA, vendar je bil kasneje spoznan za nedolžnega. Sklyarov tokrat trdi, da je njegova storitev namenjena razbijanju korporacijskih dokumentov, pri katerih so zaposleni pozabili gesla oz. gesel svojemu podjetju nočejo povedati.

Morda pa Sklyarov računa tudi na kakšno stranko iz vladnih krogov...

15 komentarjev

Borland oznanil vrnitev Turbo orodij!

Slo-Tech - Podjetje Borland je na svoji spletni strani turboexplorer.com oznanilo, da bo v kratkem (čez 26 dni) dalo na voljo štiri nova razvojna orodja: Turbo Delphi, Turbo C++, Turbo Delphi for .Net in Turbo C#. Cena še ni dokončna. Po nekaterih virih, naj bi bila med 100 in 500 ameriškimi dolarji. Nekateri viri navajajo, da bi lahko bil eden paket brezplačen (Explorer), drugi (Professional) pa plačljiv.

Preden bodo orodja na voljo, so pri Borlandu pripravili krajši animirani film, imenovan Adventures of Turboman, ki so ga naložili na YouTube.com.
Kar je seveda čudno, da so se šele sedaj pri Borlandu odločil, za takšno potezo in za takšno preprosto promocijsko akcijo. Mogoče, pa želijo...

14 komentarjev

Sony in internetna telefonija

PC Magazine - Podjetji GlowPoint in Sony sta združili moči in se pridružili izdelovalcem programske opreme, ki ponujajo aplikacije za internetno telefonijo. Brezplačno storitev so poimenovali Instant Video Everywhere, poleg glasovne komunikacije pa omogoča tudi videokonference. Sony bo najnovejši izum dodajal k prenosnikom Vaio BX, ki bodo opremljeni s spletnimi kamerami. Vsak uporabnik programa bo imel tudi lasten poštni predal za sporočila in unikatno številko, na kateri bo dosegljiv, kar bo približalo koncept klasičnemu telefoniranju in posledično olajšalo delo uporabnikom, neveščim sodobnih tehnologij.

6 komentarjev