»

The New York Times ne bo več brezplačno na spletu

The New York Times - Leta 2007 je ugledni ameriški časnik The New York Times končal dveletni eksperiment zaračunavanja dostopa do člankov. V tem času je bilo treba za neomejen dostop do vsebine odšteti 50 dolarjev letno ali 8 dolarjev na mesec, druga možnost pa je bila seveda naročiti papirnato izdajo, ki je prav tako nudila spletni dostop. Septembra 2007 so si izračunali, da oglaševalci bogato plačujejo za oglaševanje na straneh z visokim obiskom, kar lahko dosežejo s popolnim odprtjem arhivov od leta 1987 dalje ter od 1851-1922 in od tedaj je bila njihova vsebina brezplačno dostopna na spletu. Letno jim je naročniški model prinesel okrog 10 milijonov dolarjev.

Časi se spreminjajo, prakse pa zgolj reciklirajo. Včeraj so namreč v The New York Timesu objavili, da bodo ponovno omejili brezplačen spletni dostop. Od leta 2011 naprej bodo uporabniki lahko zastonj prebrali le nekaj člankov mesečno, ostale pa bodo morali plačati. O podrobnostih še niso odločili, tako da cene in število brezplačnih člankov še...

44 komentarjev

CES 2009 se je končal

Slo-Tech - Predvčerajšnjim je potekal zadnji dan vsakoletnega dogodka CES, kjer so razstavljalci predstavili množico naprav, ki nam bodo v bližnji ali daljni prihodnosti lajšale ali oteževale, vsekakor pa pestrile vsakdan. In kot se spodobi, so na mnogo spletnih straneh že potegnili črto pod letošnji CES ter se ozrli tudi v prihodnost.

Na TG Daily razpravljajo, ali bo CES pogoltnil Macworld Expo. Letos se je Apple odločil, da se Macworlda prihodnje leto ne bo udeležil, kar je IDG-u povzročilo nekoliko sivih las, a kljub temu še vedno smelo načrtujejo prihodnji Macworld. Medtem so na CES-u pograbili priložnost in povabili Apple, da se prihodnje leto udeleži prireditve. Kaj bo Apple storil, še ni jasno. Nekateri pričakujejo, da se bo Apple izprsil in s stojnico postavil ob bok velikanom, kot sta Google in Microsoft, drugi pa pravijo, da se podjetje najverjetneje ne bo več udeleževalo podobnih sejmov, saj na njih doseže le majhen delež publike (levji delež namreč opravijo trgovine apple store...

8 komentarjev

Američani vabijo dekleta na IT študije

The New York Times - New York Times piše o zaskrbljujočem trendu, povezanim s številom študentk na področju računalniške znanosti. Od leta 1985, ko je v ZDA bilo kar 38 odstotkov diplomantov iz študijskih smeri, povezanih z računalništvom, ženskega spola, je to število do 2003 padlo za kar deset odstotkov. Ameriška dekleta naj bi prepogosto verjela stereotipom, da jih bodo po koncu tovrstnega študija zaprli v majhne pisarne, kjer bodo osem ur dnevno strmela v zaslon in programirala, kar jih seveda odvrača. Nekatere univerze se bodo tako v prihodnje bolj trudile, da bi na svoje programe privabile več žensk, to bodo med drugim poskušali doseči tudi z zmanjšanjem poudarka na programiranju. Izvorna novica.

Kot študent računalništva se tudi sam pridružujem zaskrbljujočim poročanjem in vabim bodoče študentke v tehnične vode!

102 komentarja

Test Apple TV

AnandTech - Že januarja je Apple na Macworld Expo-tu predstavil svojo izvedenko HTPC-ja, imenovano Apple TV. Po malenkostnih odlaganjih (prvotno naj bi napravica izšla sredi februarja) so izdelek postavili na police trgovin, na splet pa so seveda začeli kapljati prvi testi naprave. Med drugim so si jo ogledali na AnandTechu, kjer so se lotili zgolj razstavljanja in analize vsebovanega hardvera. Pri tem so ugotovili, da v ohišju tiktaka gigaherčni Pentium M ter nVidiin GeForce 7300 Go. Podrobnejše testiranje bodo opravili v naslednjih dneh, do takrat pa se lahko zadovoljite z New York Times-ovim člankom.

17 komentarjev

Apple TV preložen za nekaj tednov

MacRumors.com - Applova HTPC napravica, imenovana Apple TV, o kateri smo že poročali, naj bi po prvotnih napovedih na MacWorldu izšla konec tega meseca, a ker imajo fantje iz Cupertina očitno nekaj problemov, se bo uraden izid zavlekel. V izjavi za tisk so povedali, da bo treba počakati približno do sredine marca, podrobnosti pa niso znane.

Po mnenju nekaterih je kriva predvsem nezmožnost zagotavljanja dovolj velikega števla proizvedenih primerkov, vsi, ki so izdelek že prednaročili, pa pravijo, da bi naj glede na podatke iz Apple Store-a prispel dvajsetega marca. Novica izvira z MacRumors.

22 komentarjev

Bo Microsoft izdeloval procesorje?

Slo-Tech - New York Times poroča, da naj bi Microsoft začel razvijat lasten procesor. V ta namen je ustanovil raziskovalni oddelek, na čelo katerega je postavil Charlesa P. Thackerja. Z razvojem lastnega procesorja želi Microsoft postati neodvisen od drugih dobaviteljev procesorjev. Microsoftovi procesorji naj bi bili namenjeni predvsem za izdelke lastne blagovne znamke, predvsem za Xbox naslednje generacije.

Več v New York Times-u.

39 komentarjev

Applov G5 ali x86?

AnandTech - Še ena novica v zvezi z Apple G5 (IBM PPC970) in x86 (Intel Pentium/Xeon, AMD Athlon/Opteron). Spodnja novica govori o možnosti, da Apple začne uporabljati x86 procesorje v svojih sistemih, toda kakšne so sploh razlike med G5 in sodobnimi x86 procesorji? Tokrat so se na Anandtechu odločili primerjalno testirati G5 v nekaterih testih, poleg tega pa so še mimogrede razložili, kako se G5 in Pentium/Athlon sploh razlikujejo. Rezultati so zanimivi, zaključek pa si poglejte kar sami.

14 komentarjev

Kaj kupiti -- po Anandtechovo

AnandTech - Tako, december je čas nakupov in prodajalci nas z vseh strani prepričujejo, da so njihovi izdelki tísto edino pravo in najcenejše. No, da bi bila odločitev o nakupu malce lažja, so poskrbeli na AnandTech, kjer so spisali božično-novoletni vodič po nakupih procesorjev in grafikulj. Če ste Božičku pisali po novega Athlona, naj si Božiček sestavek le prebere. Klik!

1 komentar