»

Resnična Resničnost!

RTV Slovenija - Oddaja Resnična resničnost z novim letom stopa v nov termin, in sicer bo odslej na sporedu vsak 1. in 3. ponedeljek v mesecu ob 22:20 na drugem programu TV Slovenija.

Prvo letošnjo oddajo si lahko ogledate že nocoj!

Tokrat se bomo ukvarjali z razsežnostjo zvoka. Maruša bo obiskala profesionalni glasbeni studio in odkrivala lastnosti dobrih zvočnih kartic, Gašper pa vam bo predstavil Mserv. V studiu bomo gostili Primoža Oberžana in Braneta Zormana. Izvedeli boste tudi, kdo je pri nas zaenkrat edina režiserka in oblikovalka zvoka, ki je kot izjemna umetnica priznana tudi v mednarodnem prostoru.

Napnite oči in ušesa ...

22 komentarjev

Resničnost: Igre

Slo-Tech - Že čez slabe pol ure bo na sporedu TV Slovenija 1 Resnična Resničnost!

Tokrat bodo na tapeti spet računalniške igre.
Tapeto bomo prilepili s poročilom z Games Conventiona v Leipzigu in reportažo z WCG Slovenija 2007.
Sergej bo razlagal o konzolah, pa ne tistih za police, Kaja bo predstavila nekaj strani na katerih lahko ugotovite kaj boste čakali naslednje leto, naprimer tako kot Wii Fit, ki bo tudi dobil svojih nekaj minut.

Vse to in še več že čez minute v Resnični Resničnosti.
Za tiste, ki to berete po sedmi uri, bo ponovitev skoraj dve uri čez polnoč (1:50), kot vedno pa bo na portalu RTV slovenija v kratkem na voljo tudi posnetek oddaje.

33 komentarjev

Resnična resničnost: Avtomobili in računalniki

Slo-Tech - V torek (danes) 8. maja ob 18.00 na prvem programu TV Slovenija nikar ne prezrite Resnične resničnosti. Tokrat bo beseda tekla o povezavi sveta bitov in bajtov s svetom motornega olja.

Gost v oddaji bo Žiga Colja, ki v Tistega lepega popoldneva pripravlja rubriko o štirikolesnikih Osmi potnik. Govorili bomo o navigaciji v avtomobilih, pa o svetu zabave, ki ni več rezerviran zgolj za zadnje sedeže in še čem.

Prikazali bomo tudi malce nekonvencionalne načine zaščite proti kraji in se namerno izgubili nekje v naši deželi. Manjkala ne bo niti Kaja s spletnimi stranmi, seveda na temo navigacije in avtoakustike. V kolikor ste katero od prejšnjih oddaj zamudili ali pa nameravate kakšno od prihodnjih pa vam je na voljo video arhiv.

Pridirkajte pred televizorje, danes ob 18.00!

19 komentarjev

Resničnost: Tehnologije seksa

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.00 vas vabimo na prvi program TV Slovenija k ogledu oddaje Resnična resničnost. Tokrat se bomo ukvarjali s prepletanjem tehnologij in spolnosti. Gost v studiu bo znani publicist Max Modic.

"Sex" je najbolj iskana beseda na spletnih iskalnikih, a le malokrat se razpravlja o tem kako zelo je prepleten z digitalnimi tehnologijami. Pokazali bomo igrače (za odrasle), ki jih je mogoče krmiliti preko interneta kadar sta partnerja daleč drug od drugega. Ker pa se jih ne dobi v naših trgovinah smo dodali še kotiček "naredi si sam".

Pa o seksu v virtualnih svetovih, o problemih z...

32 komentarjev

Resničnost: radio, televizija, internet

Slo-Tech - Vabimo vas k ogledu Resnične resničnosti, ki bo na sporedu danes ob 18.00 na prvem programu nacionalke.

Poglobili smo se v gledanje radia in poslušanje televizije prek interneta. Zakaj ni športnih prenosov? Zakaj je kvaliteta slike slaba? Bomo plačevali RTV-prispevek tudi za računalnike? Vse to smo povprašali vodjo multimedijskega centra Zvezdana Martiča (ki je nekoč vodil tudi Resničnost). Pogledali pa smo si tudi najnovejše tehnologije, ki jih preizkušajo v tujini.

Gašper bo pokazal, kako si na disk posneti tiste pretočne vsebine, ki naj bi to onemogočale. Izvedeli pa smo tudi, da RTV Slovenija že ponuja P2P-streaming prvega programa.

Na sliki: Pretočne vsebine à la Gašper. Vidite...

13 komentarjev

Predavanje o intelektualni lastnini

Slo-Tech - ODPRTA KODA - ODPRTA DRUŽBA - ODPRTA EVROPA
(Intelektualna lastnina, copyleft in prosto programje)

Vabimo vas na predavanje o vprašanjih intelektualne lastnine, copylefta in prostega programja, ki bo v sredo, 9.6. 2004, ob 18.00, v prostorih rektorata Univerze v Mariboru, v predavalnici 2.

Predaval bo Andraž Tori, član kolektiva Kiberpipa.
Na predavanju bo razčlenil intelektualno 'lastnino', ter prikazal oblike njenega laščenja in ščitenja. Prikazal bo zgodovinski in praktičen pogled na razmerje med družbo in ustvarjalcem ter izumiteljem. Trenutno problematiko intelektualne 'lastnine' bo narisal v kontekstu informacijske družbe in programske opreme, predvsem znotraj Evropske Zveze.

"Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna?”

2 komentarja

Predavanje v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek 13. novembra ob 18.00 predavanje: Terasa - ustvarjanje skupnosti z vizijo.

Avtor pišev takole: "Skupine, ki želijo učinkovito sodelovati, se morajo organizirati. Pri tem jih lahko z informacijske strani podpre rešitev Terasa, ki smo jo za slovensko področje prilagodili v Društvu Abak. Na predavanju bomo Teraso predstavili, opisali postopek njenega uvajanja in prikazali, kako se ga postavi na nek spletni strežnik. Po predavanju se boste s Teraso lahko poigrali tudi sami.

Društvo Abak je študentsko društvo, ki znanja željnim študentom omogoča nabiranje izkušenj in širjenje obzorij. Trenutno se ukvarjamo predvsem z informacijskimi tehnologijami, odprti pa smo za vse vrste zanimivih idej. Naši najbolj zanimivi projekti so Virtualna univerza,Terasa in Kronos - program za izdelavo urnikov s pomočjo genetskega algoritma."


Predava Drago Bokal, gre pa seveda za odprtokodno rešitev. Mimogrede, ne pozabite tudi na torkovo predavanje o Mozilli.

0 komentarjev

Ciklus predavanj: Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Povsem nepričakovano usklajeno z aktualnimi dogodki v Kiberpipi pripravljamo serijo predavanj o zasebnosti na internetu.

V Maju bo imel Matej Kovačič serijo štirih predavanj o zasebnosti oziroma njeni odsotnosti na internetu. Prvo predavanje bo v četrtek 8. maja ob 18.00 v kinodvorani Kiberpipe.

Sodobna družba po eni strani čedalje bolj poudarja posameznikovo individualnost in zasebnost, po drugi strani pa smo priča čedalje večjemu porastu stopnje nadzorovanja. Prav tako tudi ne moremo mimo dejstva da je nadzor tesno povezan s tehnologijo. Informacijske tehnologije so namenjene zbiranju in obdelavi vseh vrst podatkov in informacij, zato velja, da je informacijska družba, družba nadzora. Ni torej presenetljivo dejstvo, da imajo informacijske tehnologije danes izjemen pomen za nacionalno varnost, z vprašanji zasebnosti pa se čedalje bolj ukvarjajo tako politični aktivisti, kot tudi civilna družba in delavski sindikalisti.

Podrobnejšo vsebino predavanj lahko dobite na tej strani.

1 komentar

Prihodnost filmov?

3delavnica - Med "filmo-freaki" zelo poznan režiser Robert Zemeckis spet podira meje v filmski industriji: do leta 2005 naj bi namreč ustvaril film, ki bo podrl mejo med resničnostjo in (računalniškim) virtualnim svetom.

The Polar Express, kakor se bo film imenoval, naj bi vseboval tisto, kar je (ne)srečnemu Final Fantasy manjkalo -- pravi igralci, ustvarjeni v virtualnem svetu. The Polar Express bo verjetno eden najbolj revolucionarnih filmov v tem stoletju -- naj omenim samo še to, da bo v filmu igral Tom Hanks ter da njegove obrazne mišice ekipa preučuje že skoraj celo leto, potem se splača na film počakati. Več o tem tukaj!

4 komentarji

Animeji v retrovizorju

Animeslovenija - Letošnji april bo klub Retrovizor že tretjič odprl vrata animejskim navdušencem, da si lahko na velikem platnu pogledamo izdelke, ki jih naši kinematografi pač ne mislijo odkupiti.
Spored:
  • nedelja, 14. april - 18.00: Moj sosed Totoro - Tonari no Totoro
  • nedelja, 21. april - 18.00: Slayers - Slayers, the Motion Picture.
  • nedelja, 28. april - 18.00: Blood
Vstop prost. Vljudno vabljeni! Podrobnosti si lahko preberete na domači strani Animeslovenija.

2 komentarja