»

Nemčija bo dovolila uporabo Huaweijeve tehnologije v 5G omrežjih

Slo-Tech - Odločitev je potrdil tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva, kot je povedal, želijo na ta način izenačiti vse ponudnike. Bo pa Nemška poteza verjetno vznejevoljila Washington, od koder že ves čas prihajajo pritiski na partnerske države, s katerimi želijo doseči bojkot opreme tega kitajskega proizvajalca. Razlog je domnevno tesna povezanost podjetja s kitajskimi oblastmi, zaradi česar se ZDA bojijo, da bi lahko strojna oprema omogočala vohunjenje. ZDA sta se v tem pogledu že pridružili Avstralija in Nova Zelandija, medtem ko Velika Britanija in Francija svoji odločitvi napovedujeta v kratkem.

Huawei je sicer v preteklosti svojo 5G opremo že preizkušal na nemških tleh, prav tako jo je v preteklosti že dobavljal tamkajšnim telekomom. Ti so nedavno opozorili, da bi taka prepoved zamaknila uvedbo 5G omrežij v državi, telekomunikacijska podjetja pa bi zaradi nje utrpela milijardno škodo.

Predstavniki Huaweia so nemško odločitev pozdravili, saj da temelji na dejstvih in...

30 komentarjev

NSA ponuja nagrado za rešitev, ki bi omogočila prisluškovanje Skype pogovorom

Slo-Tech - Kot poroča The Register naj bi - glede na anonimne vire iz industrije - ameriška tajna služba NSA ponujala visoko nagrado za podjetje ali posameznika, ki bi uspel ponuditi učinkovito rešitev za prisluškovanje Skype pogovorom in prestrezanje Skype sporočil.

Skype naj bi namreč bil eden trših orehov za policije in tajne službe, saj deluje po P2P principu, poleg tega pa pri prenosu podatkov uporablja tudi šifriranje. Po nekaterih podatkih ga zato kriminalci čedalje pogosteje uporabljajo za medsebojno komuniciranje.

Kljub temu so leta 2006 v ZDA že uspeli izslediti prvi Skype klic, lansko leto pa je nemška policija pričela razvijati načrte za prisluškovanje Skypu s pomočjo zlonamerne programske opreme. Konec leta 2008 je tudi prišlo na dan, da Skype skupaj s kitajskim partnerjem TOM Online pregleduje vsebino Skype sporočil.

Po poročanju The Registra naj bi NSA že znala razbiti Skype šifrirane pogovore, vendar naj bi bilo dešifriranje preveč zapleteno in drago, zato ponujajo nagrado...

31 komentarjev

Bo britanska policija lahko vdirala v računalnike uporabnikov interneta?

Times Online - Kot poročajo na Times Online, se je britansko notranje ministrstvo odločilo, da je britanskim policistom potrebno podeliti pooblastila za oddaljeno pregledovanje računalnikov britanskih uporabnikov interneta.

V ta namen pripravljajo načrt spremembe zakonodaje, ki bo britanski policiji in tajnim službam dovoljeval pregledovanje vsebine (ranljivih) računalnikov kar preko interneta. Preiskovalci pa za to ne bi potrebovali sodne odredbe, pač pa bi zadostovalo "prepričanje" višjega policijskega uradnika, da je ukrep "sorazmeren" in nujen za preiskovanje resnih kaznivih dejanj z zagroženo zaporno kaznijo več kot tri leta.

Mimogrede, podobno tehnologijo z imenom Bundestrojaner so pred časom razvili v Nemčiji (sodišče pa jo je dovolilo uporabljati samo pod zelo strogimi pogoji), uporabljajo pa jo še v nekaterih drugih državah, recimo v Avstriji, Švici, ZDA in seveda na Kitajskem.

Ko bo preiskovalni postopek uzakonjen pa morda sledi še zakonska prepoved uporabe protivirusnikov in...

12 komentarjev

V Nemčiji je avtomatsko preverjanje registrskih tablic neustavno

International Herald Tribune - Nemško ustavno sodišče je 11. marca razsodilo, da avtomatsko preverjanje in prepoznavanje registrskih tablic (s čitalcem) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti in je zato neustavno. Po mnenju sodišča takšna praksa policiji omogoča nadzorovanje gibanja posameznikov.

Nemško ustavno sodišče je odločitev sprejelo na podlagi pobude treh nemških voznikov, nemška policija pa je ukrep avtomatskega preverjanja registrskih tablic izvajala v osmih od 16 nemških zveznih dežel. Z avtomatskim preverjanjem registrskih tablic je nemška policija lovila večinoma tiste lastnike avtomobilov, ki niso plačali zavarovanja za svoje motorno vozilo.

68 komentarjev

Nemško zvezno ustavno sodišče razsodilo, da uporaba policijskega spywarea predstavlja poseg v zasebnost

Slo-Tech - Nemško zvezno ustavno sodišče je razsodilo, da kibervohunjenje oz. uporaba tim. policijskega spywarea (policeware) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, zato se ga lahko uporablja le v izjemnih primerih.

S tem je ustavno sodišče zavrnilo določbe zvezne države Severno Porenje - Vestfalija, ki so preiskovalcem omogočale tajno on-line preiskovanje osebnih računalnikov brez odredbe sodišča.

Ustavno sodišče je tako pravico do zasebnosti "razširilo" tudi na informacije in podatke shranjene v informacijskih sistemih. Pravica seveda ni absolutna, vendar je po mnenju nemškega zveznega ustavnega sodišča mogoče vanjo poseči zgolj na podlagi odredbe sodišča.

3 komentarji

Ameriško podjetje razvilo dve napravi za lažji zaseg računalnikov

Schneier.com - Ameriško podjetje WiebeTech je razvilo dve zanimivi napravi, ki bosta preiskovalcem olajšali zasege računalnikov osumljencev. Če namreč osumljenci na svojih računalnikih uporabljajo kakšen šifrirni program, se lahko zgodi, da podatki po tem, ko bodo preiskovalci računalnik ugasnili, ne bodo več dosegljivi.



Rešitev za ta problem predstavljata dve napravi. Prva, z imenom MouseJiggler, poskrbi, da se na računalniku ne vključi ohranjevalnik zaslona. Gre za USB napravico, ki simulira premikanje miške. Druga naprava, imenovana Hotplug pa omogoča priklop računalnika na neprekinjeno napajanje med tem, ko je priključen v klasično električno omrežje.



Delovanje obeh naprav si lahko ogledate na video demonstraciji.



Bodo "teroristi" po novem potrebovali dodaten gumb za hiter izklop računalnika?

49 komentarjev

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Slashdot - Leta 1999 je FBI vodil preiskavo proti domnevnemu mafijcu Nicodemu S. Scarfu iz New Jerseyja, ki je bil osumljen nelegalnih igralniških poslov in oderuškega posojanja denarja. Agenti FBI so sumili, da ima v računalniku v svojem uradu shranjene podatke o svojih nezakonitih poslih, zato so mu podatke januarja 1999 tajno zasegli, vendar so odkrili, da so datoteke s podatki zašifrirane s programom PGP. Agentje FBI so poizkušali razbiti kriptogram, a neuspešno.

7. maja 1999 so zato v FBI zaprosili za sodno odredbo za tajni vstop v Scarfove prostore in namestitev posebne programske opreme, s katero bi prestregli njegovo geslo. Sodno odredbno so dobili in 10. maja v njegov računalnik namestili orodje za prestrezanje tipkanja Magic Lantern.

Minilo je nekaj let in pred slabim mesecem je FBI uporabil podobno taktiko. Le da tokrat niso tajno vstopili v prostore osumljenca, pač pa so prestrezno orodje namestili kar preko interneta.

Julija 2007 je namreč FBI zaprosil in tudi pridobil sodno...

20 komentarjev

Nemška policija in tajne službe pripravljajo svoj lasten spyware

The Register - Novembra lani je nemško vrhovno sodišče razsodilo, da policijski preiskovalci pri svojem delu nimajo zakonske podlage za uporabo vohunskih programov (spywarea). Sodnik Ulrich Hebenstreit je namreč zavzel stališče, da morajo biti hišne preiskave opravljene odprto in ne naskrivaj, torej bi morala biti tudi preiskava računalnika opravljena odprto in ne na skrivaj s pomočjo vohunskih programov.

Nemško notranje ministrstvo je takoj po odločitvi sporočilo, da so z on-line preiskavami prenehali, hkrati pa so sporočili, da se poseben oddelek znotraj ministrstva še vedno ukvarja z razvojem tehnoloških rešitev za tovrstne preiskave. Hkrati je nemški notranji minister Wolfgang Schãuble pričel pripravljati spremembe zakonodaje, ki bi tovrstvo prakso legalizirale in sicer z utemeljitvijo, da "internet danes postaja vadbišče in odprta univerza za teroriste".

Po nekaterih podatkih iz nemškega pravosodnega ministrstva naj bi nemški preiskovalci vohunski program, "ljubkovalno" poimenovan...

29 komentarjev