»

Hector Ruiz kritizira Intel

Daily Tech - Vodilni mož AMD-ja je v svojem govoru na American Antitrust Institute National Conference podal zelo ostro mnenje o podjetjih z monopolom, predvsem Intelu. Njihove tržne metode je označil za ilegalne in načrtno usmerjene v oviranje AMD-ja. V ospredje je postavil sumljivo nizke cene, predvsem pa pritisk na prodajalce sistemov, ki lahko zelo vpliva na stanje v podjetju (samo spomnimo se na kup procesorjev, ki jih je AMD letos izdelal z namenom prodaje Dellu). Hector je prisotnim funkcionarjem popihal na dušo in povedal, da upa na čimprejšnjo prevlado pravice ter rešitev situacije.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Štirijedrnik za 266 dolarjev

vir: Hkepc
Hkepc - Intel, ki bo dvaindvajsetega julija predstavil tri nove procesorje iz družine Core 2 Duo 6050, bo na ta dan tudi znižal cene nekaterih svojih izdelkov, med katerimi je verjetno najbolj razveseljivo 50-odstotno znižanje cene štirijedrnega Core 2 Quad Q6600. Zanj bo po novem potrebno odšteti le 266 ameriških dolarjev namesto sedanjih 530, kolikor bo po novem stal model z oznako Q6700. Poleg tega se je pocenil Core 2 Duo E4400, za katerega bo potrebno odšteti 113 ameriških dolarjev, znane so še cene prihajajočih procesorjev E6550, E6750, in E6850, ti bodo stali 163, 183 in 266 ameriških dolarjev.

Več na HKEPC.

62 komentarjev

Znane zmogljivosti Penryn-a

Daily Tech - Intel je dal na dan določene informacije o svojih prihajajočih procesorjih, ki bi znale pritegniti pozornost bralcev, saj gre za številke, ki jih imamo najraje - rezultate testov. Kljub rahlo neprimernim testom (3,3-gigaherčen procesor so primerjali z 2,9-gigaherčnim starejšim modelom) številke kažejo na obetavne performanse Penryn-a, za katere je najbolj odgovoren novi nabor ukazov SSE4 ter višja FSB frekvenca. Več o testih, ki so bili izvedeni na konfiguraciji z dvema gigabajtoma pomnilnika, GeForce-om 8800GTX in 32-bitno Visto, v izvorni novici.

11 komentarjev

Nehalem z vgrajenim pomnilniškim kontrolerjem

TG Daily - Po navedbah TG Daily bodo imeli prihajajoči Intel-ovi čipi, ki bodo izšli nekje v drugi polovici prihodnjega leta, vgrajen memory controller. 45-nanometrski procesorji, zaenkrat imenovani Nehalem, bodo opremljeni z do 8 jedri, kar bo skupaj s HyperThreadingom pomenilo mnogo prenašanja podatkov, zato Intel-ovci pravijo, da bo novost precej izboljšala performanse. Več o nasledniku Core 2 preberite v izvorni novici, pisci pa se tudi sprašujejo, ali Intel ponavlja za AMD-jem, ki pomnilniški kontroler že dolgo časa vgrajuje v svoja procesorska jedra.

18 komentarjev

Cenovna vojna na trgu procesorjev

CRN - Na trgu procesorjev je po poročanju CRN za pričakovati pravo cenovno vojno, saj bosta prihodnji mesec tako Intel kot AMD znižala cene nekaterim procesorjem. O znižanju cen procesorjev slednjega smo že poročali, medtem ko naj bi Intel 22. aprila znižal cene svojim dvo- in štirijedrnikom. Največja, kar 40 odstotna pocenitev bo doletela model Core 2 Quadro Q6600, za enak odstotek naj bi se pocenili tudi najzmogljivejši Core 2 Duo procesorji, medtem ko se bodo cene ostalih Core 2 Duo procesorjev znižale za najmanj 20 odstotkov. Poglavitni razlog za masovno pocenitev procesorjev naj bi bili AMD-jevi štirijedrniki s kodnim imenom Barcelona, ki bodo luč sveta zagledali nekje sredi letošnjega leta.

Več o cenovni vojni si preberite na CRN.

26 komentarjev

Intel o prihajajočih procesorjih

Ars Technica - Na današnji tiskovni konferenci so predstavniki Intel-a spregovorili o Penryn-u, nasledniku Core 2 procesorjev. Narejen bo v 45-nanometrskem proizvodnem procesu, glavne nove pridobitve pa bodo: SSE4 (zelo laično rečeno - pohitreno izvajanje določenih matematičnih operacij, korenjenje bo npr. bojda 4x hitrejše od C2D, kar bo v končni fazi prineslo do 40% hitrejše kodiranje filmov in 20% bolj gladko igranje), več cachea (6 MB za dvo- in 12 MB za štirijedrnike) ter hitrejša virtualizacija. Prijeten povzetek in podrobnejšo razlago vseh novosti boste našli na Ars Technici.

DODATEK: Tudi Register poroča o isti zadevi, prav tako AnandTech.

3 komentarji

Še več cenejših procesorjev

The inquirer - Zadnje čase po spletu kot gobe po dežju rastejo različne vesti o pocenitvah procesorjev, o mnogih smo poročali tudi na Slo-Tech-u. Tokrat je odličen sprejem izvedel AMD in žogico odbil nazaj proti Intelu. Inquirer je namreč danes objavil novico, v kateri pravijo, da bosta primerka X2 6000+ in 5600+ cenejša za skoraj polovico, medtem ko se bodo ostali dvojedrniki pocenili za 20-30 odstotkov. Nekateri Semproni bodo 37-49, Athloni FX 62 in 64 pa 20-25 odstotkov cenejši. Na zadnjem mestu so pocenitve starejših enojedrnikov. Različice 4000+, 3800+ in 3500+ bodo stale 9, 16 in 23 odstotkov manj. Več v izvorni novici.

21 komentarjev

Novi Xeoni in nove cene

Daily Tech - Po pocenitvah namiznikov, o katerih smo pisali pred dobrima dvema tednoma (glej povezane novice), Intel tokrat niža tudi cene procesorjev, namenjenih zahtevnejši uporabi. Preden bo AMD-ju uspelo lansirati Barcelono, nameravajo prodati čimveč lastnih štirijedrnikov, zato so pocenitve precejšnje in se dotikajo tudi dvojedrnih Xeonov.

Obenem so najavili tudi dva nova modela, imenovana Xeon DP X5365 in Xeon UP X3230, pri čemer gre predvsem za blažjo osvežitev starejših izdelkov (dvig frekvenc), a z natančnimi številkami v megahercih in dolarjih ne mislim utrujati. Vse lahko namreč najdete v lepo urejenih Daily Tech-ovih tabelah.

0 komentarjev

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno

Ars Technica - Intelova tovarna v Rio Ranchu (New Mexico) bo v drugi polovici naslednjega leta doživela posodobitev. Za zdaj v njej še proizvajajo procesorje v 90-nanometrskem tehnološkem procesu, a Intel namerava investirati do milijarde in pol ameriških dolarjev, da bi prešla na 45 nanometrov. S tem bodo pridobili poleg dosedanjih v Oregonu, Arizoni in Izraelu še tretjo tovrstno tovarno, tako da bodo imeli na voljo dovolj proizvodnih kapacitet za zagotavljanje zadostnega števila izdelanih procesorjev. Očitno predvidevajo, da bo povpraševanje po Penryn-u veliko.

Več o celotni zadevi na Ars Technici.

4 komentarji

Intel prodal več dvojedrnikov

X-Bit Labs - Po besedah Intelovega podpredsednika Stacyja Smitha je bila več kot polovica prodanih Intelovih procesorjev v četrtem četrtletju lanskega leta dvo- oziroma štirijedrnikov, kar se je zgodilo prvič po pojavu večjedrnih x86 procesorjev. Zasluga za prevlado dvojedrnikov gre predvsem procesorjem Core 2 Duo, Pentium D in večjedrnim Xeonom, ter vedno manjši ponudbi enojedrnih Pentium 4, Celeronov in Xeonov.

Več o tem na X-bit labs.

36 komentarjev

Intel: novi procesorji za prenosnike

Daily Tech - Intel naj bi v tretjem četrtletju letošnjega leta predstavil nov high-end procesor za prenosne računalnike, Core 2 Extreme X7800. Temeljil bo na jedru Merom, njegova frekvenca pa bo znašala 2,6 GHz, imel pa bo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika. Na prestolu najzmogljivejšega procesorja za prenosnike naj bi ga v četrtem četrtletju zamenjal njegov večji brat z oznako Core 2 Extreme X7900, s frekvenco 2,8 GHz. Od ostalih članov družine Core 2 Duo za prenosnike se bosta omenjena modela razlikovala le po tem, da nimata podpore za Intel Dynamic Acceleration.

Slednjo pa bo podpiral model Core 2 Duo T7800, ki bo v osnovi enak X7800, luč sveta pa bo zagledal v četrtem četrtletju tega leta, istočasno z različico T7250 s frekvenco 2 GHz ter le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

1 komentar

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Pocenitev procesorjev AMD

DigiTimes - Predvčerajšnjim je AMD najavil pocenitve svojih namiznih procesorjev. Najbolj (25%) je padla cena Sempronom, ki bodo do začetka zime po napovedih že izginili iz proizvodnje. Dvojedrni procesorji Athlon iz serije X2 so se pocenili za 8 do 12 odstotkov, cenejši pa bodo tudi Athloni 64, ki tečejo pri hitrostih nad 3200+, in sicer za 11-22%. Če vas zanimajo točne številke, si lahko ogledate izvorno novico s podrobnim pregledom sprememb cen.

34 komentarjev

Magnezij v ohišjih prenosnikov

DigiTimes - Sodeč po tem članku na DigiTimes, se Dell odloča, da bo po novem svoje prenosne računalnike odel v magnezij namesto v plastiko. Podjetje se je odločilo za to potezo, ker je magnezij lažji ter ima višjo toplotno prevodnost (ma nemoj [:D]) od plastike. Zaradi trdnosti zlitin se bo magnezij uporabljal tudi kot zaščitno sredstvo pred poškodbo integralnih delov prenosnega računalnika. Zakaj se proizvajalci kot Dell že prej niso odločili za ta korak? Težava naj bi bila v dobavljivosti takih zlitin, saj so bili produkcijski procesi prepočasni in niso mogli izpolnjevati tako visokih zahtev, kot jih narekuje Dell. Podjetje tudi napoveduje, da bo leta 2003 kar 80% njigovih prenosnikov narejenih iz te zlitine. Vseeno - še vedno si ga ne bi upal metati po tleh [:D].

0 komentarjev