»

Pentagon prepovedal in zaplenil USB-ključe

Daily Tech - V Pentagonu, obrambnem ministrstvu in vojaških bazah ZDA so do nadaljnjega prepovedali uporabo zunanjih podatkovnih nosilcev, kamor sodijo tudi USB-ključi, iPodi in MP3-predvajalniki, zatem ko se je "globalni virus", kasneje prepoznan kot črv Agent.btz, na tak način razširil po omrežjih SIPRNet in NIPRNet. Razumljivo so pristojni skopi in še vedno ne dajejo izjav, čeprav se je to zgodilo že pred tednom dni. Omenimo, da v Pentagonu deluje sedem milijonov računalnikov, ki jih zdaj intenzivno pregledujejo in razkužujejo. Za zdaj so tudi zaplenili vse USB-ključe, ali jih bodo na koncu preiskave vrnili lastnikom, pa še preudarjajo.

25 komentarjev

Pazite se USB-ključev

Hartware.net - Nekako smo se navadili, da neverjetno poceni USB-ključev z raznih kitajskih spletnih strani ne kupujemo, saj se kupljeno potem po navadi precej razlikuje od oglaševanega in pričakovanega. Še zlasti moderne so prevare z USB-ključi, ki se operacijskemu sistemu predstavljajo kot nekajkrat večji kot so v resnici. Prevaro seveda kupci ugotovijo šele, ko zapišejo nanje dovolj podatkov, da presežejo fizično kapaciteto, in jih poskušajo prebrati, kar seveda spodleti.

Kuga se je preselila z obskurnih spletnih strani tudi v regulirano Švico, saj so takšne prevarantske USB-ključe zagotovo odkrili v Aldi Suisse (to je švicarski hofer) z oznako Platinum in v Real Deutschland...

58 komentarjev

Najmanjši USB pomnilnik iz Kingmax-a

engadget - Dobro znani proizvajalec pomnilnika se tokrat hvali z rekordnim izdelkom - najmanjšo USB pomnilno enoto na svetu. Glede na podatke z Engadgeta je napravica velika 34 mm x 12.4 mm x 2.2 mm (bolj zgovorna je spodnja slika), tehta zgolj en gram in je na voljo s kapacitetami do 4 gigabajte.

Baje se dobro razume tudi z Windows Vista (sklepamo, da imajo v mislih ReadyBoost), tako da vsem, ki svoje dokumente še shranjujete na diskete, priporočamo nakup, če le nimate prevelike dioptrije. Več v izvorni novici.

19 komentarjev

Anon-IM - Anonymous Instant Messaging v. 0.0.1

Slo-Tech - Pravica do zasebnosti je človekova pravica. Eden najpomembnejših delov pravice do zasebnosti je komunikacijska zasebnost. Iz tega razloga in zaradi poizkusov EU in ZDA po uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov (tim. retencija), pa tudi zaradi strahu pred čedalje obsežnejšim nadzorom in poizkusi cenzure komuniciranja preko interneta po vsem svetu, so nekatere skupine in posamezniki pričeli z razvojem anonimizacijskega omrežja Tor, o katerem smo že večkrat poročali.

Pred časom se je pojavil programski paket TorPark, ki vsebuje rešitve za anonimno mobilno surfanje po spletu (vsi programi z nastavitvami so nameščeni na USB ključu). Sedaj pa je na voljo podoben paket, ki pa omogoča anonimno mobilno internetno sporočanje.

Program Anon-IM v. 0.0.1 vsebuje mobilno različico Tor odjemalca in mobilno različico programa za internetno sporočanje GAIM. GAIM je ustrezno prednastavljen in ima že vgrajen in omogočen vstavek za šifriranje. Trenutno je na voljo le različica za okolje Windows...

15 komentarjev

Anonimizacija za vsakogar: TorPark v0.2

Slo-Tech - Kot odgovor na čedalje večji nadzor interneta, predvsem hrambo prometnih podatkov, je organizacija Electronic Frontier Foundation pričela razvijati anonimizacijsko omrežje Tor.

Žal je Tor zaenkrat še precej neprijazen do uporabnika, kar je skušal popraviti eden izmed uporabnikov in preiskuševalcev omrežja. Združil je odjemalca za Tor omrežje in mobilno različico Firefoxa (Deer Park, sicer eksperimentalno alfa različico), ki jo je mogoče zagnati iz USB ključa. Tako je nastal TorPark.

Gre za dobrih 7,5 Mb veliko ZIP datoteko, ki jo prenesete iz interneta in razširite na USB ključ (razširjena zasede dobrih 19 Mb). Če želite anonimno surfati po spletu, najprej poženete "fload.exe" (precej neposrečeno ime za "Firefox load"), nato pa še "Torpark.exe", kjer je potrebno za aktivacijo omrežja pritisniti katerokoli tipko (Torpark odjemalec je sicer konzolna aplikacija brez grafičnega vmesnika).

Kljub neprijaznosti do uporabnika pa anonimizacija odlično deluje, saj skrije IP naslove...

24 komentarjev

USB "ključi"

Tom's Hardware -

CD je sicer res postal glavni medij za prenašanje podatkov, saj na njem sloni večina računalniške industrije, a obstajajo tudi drugi načini, kot so tračne enote, USB ohišja in DVDji, medtem ko se diskete dandanes uporabljajo zelo redko.

Na Tom's Hardware so si ogledali t.i. USB "ključe", ki so v bistvu zelo majhni diski, ki delujejo podobno kot pomnilnik, saj nimajo gibljivih delov. Na njih se lahko navadno spravimo od 8 do 1.000 MB podatkov. Posebnost teh diskov je v tem, da jih priključimo v prazen USB vtič in preprosto z njim upravljamo kot z običajnim diskom. V novejših operacijskih sistemih ne potrebujete niti gonilnikov.

1 komentar

Floppy the Robot?

Ohm's Law - Ko se že zamislimo nad tem, kje se bodo ustavile brezkončne meje naše domišljije, vidim tole stran in si rečem "HUDO!". Čemu vzrok mojem vzdihovanju? Avtor je iz 3.5" palčne disketne enote naredil polno-delujočega zelo-se-premikajočega robota! Izgleda, da je ugotovil, da je v vsakem disketniku popolnoma dosti servo motorjev ter elektronike za tak podvig. Neverjetno, vam pravim. Ogled obvezen!

1 komentar