»

AMD Phenom

Daily Tech - AMD naj bi naslednji teden začel s predstavljanjem novega imena za svoje najzmogljivejše procesorje. Poleg Sempronov in Athlonov, ki bodo odslej označevali procesorje nižjega, oziroma srednjega razreda, bodo t.i. High End procesorji nosili ime Phenom, ki naj bi bila izpeljanka besede phenomenal. Dvojedrni procesorji K10 bodo tako nosili ime Phenom X2, štirijedrni pa Phenom X4.

Več o tem na Daily Tech-u.

62 komentarjev

X300, erm, X1050!

The inquirer - ATi (oziroma AMD) se je odločil, da bo dodal še eno kartico v ponudbo najnižjega ranga, pri tem pa se ni držal pravil fair playa. Stari novi model so poimenovali X1050 in po imenu sodeč bi predvidevali, da je izpeljanka enega od novejših čipov, tako kot ostale kartice iz serije X1000, pa žal ni tako. Kanadčani so namreč zgolj zakamuflirali starega znanca - X300 - ter ga zapakirali v svetlečo škatlico z novim imenom.

Kartica bo sicer brez težav prenesla Aero v Windows Vista, pa tudi draga ni (42 evrov), performanse v igrah pa so vprašljive, saj RV370, ki se nahaja na njej, podpira zgolj Shader modele 2.0. O zadevi poroča Inquirer.

7 komentarjev

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev

Radeon X1050

Hkepc - AMD naj bi v kratkem predstavil novo grafično kartico najnižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, Radeon X1050. Temeljila bo na grafičnem jedru RV370, na katerem temeljijo tudi grafične kartice Radeon X300, X550 in X600, katere naj bi s posodobitvijo BIOS-a lahko "preimenovali" v X1050. Jedro s frekvenco 400 MHz vsebuje 4 Pixel cevovode ter dve Vertex Shader enote, družbo pa mu dela 128 bitni pomnilnik s frekvenco 400 MHz. Kupcem bo nova kartica na voljo predvidoma okoli božiča.

Več o tem na HKEPC.

29 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Gigabyte bo izdeloval grafikulje z nVidia čipi?

X-Bit Labs - Gigabyte, eden izmed vodilnih proizvajalcev grafičnih kartic, matičnih plošč in ostale računalniške opreme, je naznanil, da bo začel s produkcijo grafičnih kartic, ki bodo vsebovale nVidiine procesorje. Za ta korak so se odločili zaradi njihove nedavno izdelane prve nForce 2 matične plošče. Prva taka kartica naj bi se imenovala kar Maya FX.

Kot pa vsi dobro vemo, je Gigabyte že dolgo poslovni partner kanadskega podjetja ATi. Zato so se odločili, da ne bodo prekinili sodelovanja s Kanadčani in še naprej delali tudi z ATi-jevimi čipi. Tukaj.

Preberete pa si lahko tudi poročilo promocijske konference nVidie in Gigabyta v Moskvi. ...

7 komentarjev

Nore štorije...

HardOCP - Zanimiv članek o Kanadčanu, ki je svoj aparat za cinjenje prijavil kot orožje...še bolj je pa nenavadno to, da mu zaradi tega grozi pet let zapora8-O . In zakaj se je možakar odločil za tako 'šalo'? Hja, to je bil njegov način protestiranja proti novemu kanadskemu zakonu, ki nalaga vsem lastnikom orožja, da ga registrirajo do leta 2003. Ah, so nori ti Kanadčani...

2 komentarja