»

Miška za pol tisočaka

The inquirer - Podjetje 3Dconnexion, ki je v lasti Logitecha, je predstavilo novo 3D-miško, ki nosi ime SpacePilot Pro. Gre za mnogo več kot navadno miško, saj ima vgrajen LCD-zaslonček (LCD Workflow Assistant, ki omogoča preprost dostop do pomembnih aplikacij in funkcij), tehnologijo QuickView Navigation, množico gumbov in pametnih tipk ter deluje v šestih ravninah, tako da je zadeva kot...

23 komentarjev

Britanska policija zahtevala razkritje šifrirnih ključev borcev za pravice živali

Schneier.com - Maja letos smo poročali, da si je britanska vlada zaželela podelitev pooblastila policiji, da od osumljencev zahteva razkritje šifrirnih ključev ali šifrirane vsebine. Tako so v Britaniji sprejeli zakonodajo, ki predvideva do dve leti zaporne kazni za osebo, ki ne bo želela razkriti svojih šifrirnih ključev oz. odkleniti šifrane vsebine.

Razlog? Boj proti "teroristom" in "pedofilom", seveda. A kdo so teroristi in pedofili v praksi?

Odgovor smo žal dobili kar kmalu. Zakon Regulation of Investigatory Powers Act je v veljavo stopil oktobra letos in že po slabih dveh mesecih je britanska policija od prvih osumljencev zahtevala šifrirne ključe.

Zanimivo pa je, da pri tem ne gre ne za teroriste, ne za pedofile, pač pa za okrog trideset aktivistov, ki se borijo za pravice živali.

Česa točno so omenjeni obtoženi sicer ni znano, žal pa vse skupaj močno spominja tako na Orwellov 1984, kot tudi na njegovo Živalsko farmo.

47 komentarjev

Najmanjši USB pomnilnik iz Kingmax-a

engadget - Dobro znani proizvajalec pomnilnika se tokrat hvali z rekordnim izdelkom - najmanjšo USB pomnilno enoto na svetu. Glede na podatke z Engadgeta je napravica velika 34 mm x 12.4 mm x 2.2 mm (bolj zgovorna je spodnja slika), tehta zgolj en gram in je na voljo s kapacitetami do 4 gigabajte.

Baje se dobro razume tudi z Windows Vista (sklepamo, da imajo v mislih ReadyBoost), tako da vsem, ki svoje dokumente še shranjujete na diskete, priporočamo nakup, če le nimate prevelike dioptrije. Več v izvorni novici.

19 komentarjev

Termometer na USB-ju mi povej ...

Slo-Tech - Po uspešnem podvigu z IR sprejemnikom in zdravljenju opeklin, se je naš član - Hijacker lotil nove zgodbe.
In sicer je tokrat sestavil termometer, ki ga priključimo na USB vtič, za kar je ponovno uporabil Atmelov mikrokontroler ter Maxim-ov digitalni senzor DS18B20.

Če se sprašujete o praktični namembnosti sedaj že legendarne stvaritve, vas moramo razočarati, saj le-ta še ni znana. Kljub temu pa se že širijo govorice, ki namigujejo da naj bi bil to prvi korak k rešitvi vprašanja o globalnem segrevanju, ki bo končno pomiril duhove sodelujočih.

Manjša in statistično zanemarljiva skupina odločno zanika domnevno plemenito naravo izuma z argumentom, da k popolnemu daljincu sodi le pravilno ohlajeno pivo.

Za izdelavo boste morali odšteti dobrih 6€ in eno matično ploščo.

2 komentarja

Popolni IR sprejemnik

Slo-Tech - Če vam je Dedek Mraz prinesel dolgo pričakovani popolni daljinec, vas bo prav gotovo začela gristi zamisel, da bi z njim upravljali še kaj več od televizorja.

Eden od Slo-Techovih članov - TheHijacker, se je že pogumno lotil te naloge in sestavil IR sprejemnik, ki ga lahko priklopimo na osebni računalnik. Rezultate projekta si lahko ogledate v tej temi, veseli pa bomo tudi vaših komentarjev.



Če želite iti po stopinjah vašega kolege, boste morali za uspeh zastaviti slabih 10 evrov in prste na vaši levi roki.

20 komentarjev

USB Baterije

TrustedReviews - Industrija baterij nam po relativno dolgem stagniranju končno obeta zanimivo novost. Imenuje se USBCELL, izdeluje jih angleško podjetje Moixa Energy Ltd, in polnijo se lahko na kateremkoli USB vtiču. Tako ni več potrebe po polnilcih, saj imajo te baterije vgrajen inteligentni USB polnilec.

Trenutno so baterije na voljo samo v formatu AA, vendar se bo ponudba kmalu razširila tudi na ostale standardne formate, izbirati pa bo mogoče tudi med tovrstnimi baterijami za mobilne naprave. Glede na to, da ima skoraj vsako gospodinjstvo na voljo nekaj prostih USB vtičev in da teh pravtako ne manjka...

37 komentarjev