»

Napad na Google pomagali izvesti zaposleni?

CNet - Napad, ki je bil pretekli mesec izveden na Google iz Kitajske, bi lahko bil tudi interno delo. The Guardian poroča, da Google preiskuje več uslužbencev svoje kitajske podružnice, ki jih sumi pomoči pri pripravi in izpeljavi napada. Google sicer pravi, da gre za rutinsko preiskavo, a Reuters poroča, da so slutnje verjetno upravičene. Googlova predstavnica za stike z javnostmi sicer pravi, da govoric in špekulacij ne komentirajo in da podatkov o tekoči preiskavi ne morejo razkriti. Kitajski mediji poročajo, da nekaj zaposlenih v Google China ne more več dostopati do notranjih omrežij, medtem ko so drugi na čakanju ali pa premeščeni. Uradnih pojasnil še ni. Več o tem.

18 komentarjev

Microsoft pričel spoštovati protimonopolne zahteve EU?

Dnevnik - Kot poroča Dnevnik, je komisarka za konkurenco Neelie Kroes na današnji novinarski konferenci izrazila mnenje, da je Microsoft končno napravil korake v smeri spoštovanja protimonopolnih ukrepov EU, saj naj bi pristal na zahteve, da mora tekmecem omogočiti združljivost programske opreme s svojim operacijskim sistemom.

Microsoft naj bi tako pristal na zagotavljanje odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitev enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanje licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Na Slashdotu tudi poročajo, da naj bi se Microsoft odločil, da se ne bo pritožil na plačilo 500 mio. EUR kazni, ki mu jo je naložila Evropska komisija.

Še več informacij o zadevi je na Reutersu.

9 komentarjev

Apple TV preložen za nekaj tednov

MacRumors.com - Applova HTPC napravica, imenovana Apple TV, o kateri smo že poročali, naj bi po prvotnih napovedih na MacWorldu izšla konec tega meseca, a ker imajo fantje iz Cupertina očitno nekaj problemov, se bo uraden izid zavlekel. V izjavi za tisk so povedali, da bo treba počakati približno do sredine marca, podrobnosti pa niso znane.

Po mnenju nekaterih je kriva predvsem nezmožnost zagotavljanja dovolj velikega števla proizvedenih primerkov, vsi, ki so izdelek že prednaročili, pa pravijo, da bi naj glede na podatke iz Apple Store-a prispel dvajsetega marca. Novica izvira z MacRumors.

22 komentarjev

Prepoved tehnologije na prehodu za pešce

Reuters - Reuters poroča, da bodo v New Yorku gotovo uvedli prepoved iPodov ter mobilnih telefonov ob prečkanju ceste. Predvidena kazen naj bi bila 100 dolarjev. Prepoved so sprožile tri smrtne žrtve od lanskega septembra.

Zvezna vlada noče omejiti uporabo tehnologije, vendar svari, da veliko ljudi med rabo prenosih naprav preprosto pozabi na cesto. Nezavedno zato stopijo pred avtobuse in avtomobile, pravi Carl Kruger, senator iz New Yorka.

116 komentarjev

Igre med poukom

Daily Tech - Ameriški univerzitetni profesor David Williamson Shaffer, strokovnjak na področju pedagogike, pravi, da so trenutne učne metode, ki jih prakticirajo v ZDA, zastarele. Po njegovem mnenju so bile oblikovane v času industrijske revolucije in se od takrat niso bistveno spremenile, tako da bi jih bilo treba bistveno posodobiti, da bi se skladale z informacijsko dobo, v kateri živimo.

Med drugim predlaga, da bi naj študentom med predavanji dovolili uporabo interneta, IM-ja in iPodov ter celo igranje izobraževalnih iger. Trenutna oblika učenja naj bi otroke pripravila predvsem na delo v standardnih, zacementiranih okvirih, kar pa je velika slabost na delovnih mestih, ki zahtevajo dosti inovativnosti. Tudi vi googlate med predavanji?

39 komentarjev

PS3 dogaja(nja) in Sonyjeve izgube pri tem

Slo-Tech - Na Japonskem so v dveh dneh (raz)prodali 88.400 kosov sila težko pričakovane konzole nove generacije, PS3. Očitno jim ni bilo namenjenih 100.000 kosov, kot se je sprva poročalo, ali pa se je manjkajočih 11.600 kosov znašlo pri privilegiranih kupcih.

V preteklih dneh je PS3 popolnoma obnorel še Ameriko. Neki zobozdravnik je tako najel 60 ljudi, da so stali namesto njega v vrsti. Profesionalni čakalci so bili razporejeni v izmene po 8 ur. Vse to za dober namen: obdarovati svoje sorodnike.

Roke si je mel tudi kupec, ki je preko eBaya PlayStation 3 nato prodal za neverjetnih 9.000 ameriških dolarjev! To bi si pri Sonyu lahko samo želeli, saj so maloprodajne cene trenutno Sonyju v minus. Pri iSuppliju so na novo vzeli pod drobnogled proizvodne stroške konzole in njeno prodajno ceno. Tako Sony pri 20 GB modelu izgublja 306,85 ameriških dolarjev in pri 60 GB 241,35 dolarjev. Manjka seveda še dobiček trgovcev, tako da so izgube še večje. Za primerjavo naj omenim, da po podobnem...

167 komentarjev

Bo Intel prevzel nVidio?

Reuters - Reuters poroča, da naj bi Intel v kratkem prevzel nVidio. S tem bi se Intel odločil za podoben korak kot njegov konkurent AMD, ki je poleti prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI. Tiskovna predstavnica Intela govorice o nakupu nVidie ni želela komentirati, medtem ko tiskovni predstavnik slednje ni bil dosegljiv, dodaja Reuters. Po nekaterih špekulacijah naj bi Intel prevzem nVidie napovedal že nocoj.

Več na Reutersu.

47 komentarjev