»

Britanske zavarovalnice dvignejo premijo ljudem s Hotmailovim e-predalom

Slo-Tech - Pred dobrimi petimi leti je Orbitz ugotovil, da so uporabniki Applovih naprav v povprečju pripravljeni plačati več, zato jim je pri iskanju namestitev ponujal dražje hotele. Raziskav, ki so iskale (in večinoma našle) socioekonomske razlike med uporabniki Androida in iPhonov, je bilo že nekaj, zato ne smemo biti presenečeni, če se cene na internetu prilagajajo našemu digitalnemu odtisu. Da je iskanje ugodnih letalskih vozovnic prava umetnost, ki jo velja početi z različnih računalnikov,...

55 komentarjev

Deluge z anonimnim brskalnikom

Slashdot - Odprtokodni Bittorrent odjemalec Deluge zdaj vključuje tudi anonimni brskalnik. Z brskanjem po le-tem se bo uporabnik zavaroval pred zlobnimi ponudniki interneta, ki sledijo, kateri uporabniki zahajajo na strani, ki so v zvezi z Bittorrent protokolom. Razvijalci namreč menijo, "da je to narobe in neetično, saj obstaja veliko legalnih načinov za uporabo tega protokola".

Izvorna novica in changelog za Deluge 0.5.8RC1.

14 komentarjev

Orwelovska Indija

Slo-Tech - Slashdot poroča o še enem koščku zasebnosti, ki ga bo neka vlada v boju zoper terorizem in kriminal odškrnila - tokrat v državi s skoraj največ prebivalci. V Mumbaju nameravajo na vse računalnike v kiberkafejih namestiti programsko opremo, ki bo beležila vse pritiske na tipkovnico in jih posredovala oblastem. Tako bodo lahko pregledali, katere strani so obiskovalci obiskali, razbrali njihova gesla za elektronsko pošto in spletne strani ter vse ostale osebne podatke. Pošto bodo očitno pregledovali le še doma.

10 komentarjev

MySpace bo posredoval podatke o spolnih delikventih

Slashdot - MySpace je po debati o varovanju zasebnosti vendarle popustil pod pritiskom tožilcev iz nekaterih zveznih držav ZDA. Od podjetja zahtevajo podatke o registriranih storilcih, ki so v preteklosti izvajali nelegalna dejanja, povezana s spolnostjo (predvsem na področju pedofilije). MySpace je določene podatke o omenjenih ljudeh v preteklosti že zbiral, a le za lastne potrebe, sedaj pa jih bodo tudi delili z drugimi. Namen vsega skupaj naj bi bil varovanje otrok in mladih, ki uporabljajo storitev. Izvorna novica.

10 komentarjev

Tajska blokira YouTube

BBC - Na Tajskem so precej jezni, če kdo žali njihovega kralja. Nek švicar je recimo pred časom za to nespodobno dejanje dobil 10-letno zaporno kazen, po novem pa so skregani tudi z Google-om, saj so blokirali njihovo storitev YouTube. Na strani je namreč nekdo objavil posnetek, v katerem se pojavlja kraljeva slika, iznekažena z grafiti. Tajske oblasti so zahtevale takojšnjo odstranitev omenjene video vsebine, s čimer pa se Google ni strinjal, zato so se Tajci odločili, da bodo povezavo do strani iz njihove države onemogočili.

Stvari zaenkrat stojijo na mestu, bo pa zanimivo opazovati, ali bo Google podobno kot v primeru kitajske cenzure za ceno kapitala popustil, ali pa bo ostal zvest demokratičnim načelom. Novica izvira z BBC-ja.

14 komentarjev

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Daily Tech - Ena najbolj dobičkonosnih storitev, ki jih ponuja Google, je prav gotovo AdSense. Za tiste, ki zadeve ne poznate, naj samo omenim, da gre za na spletu dobro znan model oglaševanja, pri katerem oglaševalci posredniškemu podjetju (v tem primeru Google) plačajo za oglase, to pa jih razdeli med upravitelje spletnih strani, na katerih se oglasi prikazujejo. Pri tem lastniki strani za vsak klik zaslužijo določeno vsoto denarja, kar pa zna biti problematično.

Nenehno se namreč pojavljajo t.i. lažni kliki, pri katerih ne gre za dejansko zanimanje za oglas, temveč zgolj za poskus služenja denarja. Google se s takšnimi goljufijami vsakodnevno sooča, razvija različne sisteme za prepoznavanje legitimnih obiskov oglaševalcev in za poredne klike slednjim ne zaračunava, kar pa jih, glede na novico z DailyTecha stane tudi nekaj milijard dolarjev letno.

13 komentarjev

Google poražen

Slashdot - Slashdot poroča, da je Google s svojo storitvijo Gmail utrpel še en udarec na Stari celini. Zatem, ko je bil Google že predlani prisiljen umakniti svojo znamko z britanskega trga in uporabnikom ponuditi elektronske naslove na domeni googlemail.com, je izgubil tudi podobno bitko v Evropi.

Nemški podjetnik Daniel Giersch je namreč že dobil proces proti Googlu v Nemčiji, saj naj bi bila njihova znamka preveč podobna že uveljavljeni storitvi Gmail.de, ki jo trži Giersch, zato so tudi Nemci obsojeni na googlemail.com. Sedaj pa je Giersch vse skupaj poslal v španski Alicante, kjer je Evropski urad za harmonizacijo na notranjem trgu ugodil njegovi pritožbi. Google se še vedno lahko pritoži, a kot vse kaže, bo v Evropski uniji Google Mail namesto Gmaila.

48 komentarjev

Google PC, Google OS in Google kocke?

Google News - Google je vsekakor spletni fenomen, ki je fasciniral svet s svojim razvojem iz garažnega projekta v megakorporacijo. A vendar podjetje ne počiva na lovorikah, temveč se vseskozi trudi z uvajanjem novosti in postavljanjem standardov. Tokrat mi je Google News (kako ironično) serviral kup novic o govoricah, ki se že nekaj časa širijo po različnih kotičkih interneta.

Po poročanjih business.scotsman.com naj bi Google pripravljal vstopni model PCja, za katerega naj bi strojno opremo dobavil Wyse Technology iz USA. Morebitna cena računalnika se bo gibala okrog 200 dolarjev, za software pa bo po nekaterih podatkih poskrbel kar Google sam. Kot ste verjetno že uganili iz cene, naj bi bila naprava omejeno uporabna, v povezavi s centralnim omrežjem bi lahko na takšnem računalniku počeli procesorsko in grafično nezahtevna opravila, kot so brskanje po internetu in urejanje besedil, ... Takšna rešitev pa bi s sabo prinesla tudi nekaj pozitivnih lastnosti, poleg izredno ugodne cene bi bila...

22 komentarjev

Google Mail že v štartnih blokih?

Slashdot - Google se od ostalih iskalnikov razlikuje tudi po tem, da se uvodna stran naloži hitro, kar je posledica njene preprostosti. A kaj kmalu se utegne ta priljubljena dobrota posloviti od nas. Google se že precej časa potiho razvija v portal, zdaj pa se preskusnima storitvama Froogle in Google News utegne približati še ena -- elektronska pošta. O tem priča predvsem serija Googlovih nakupov: kupili so podjetje, ki je razvilo tehnologijo za oglaševanje preko e-pošte (ne spam :-), podjetje, ki razvija programsko opremo za upravljanje z e-pošto, lastijo pa si tudi domeno googlemail.com. Klik!

7 komentarjev