»

Windows 10 tudi v Evropi želi, da uporabljamo spletni račun

Slo-Tech - Lani smo pisali, da želi Microsoft v ameriški verziji Windows 10 Home uporabnike na vse načine prisiliti, da bi si ustvarili spletni račun z elektronskim naslovom. Že pri namestitvi je to edina možnost, ki se ji lahko izognemo le tako, da onesposobimo dostop do interneta. Praksa ni več omejena le na ameriško verzijo, temveč je prispela tudi v Evropo. Nemška inačica Windows 10 Home ima isto nevšečnost.

Ameriška inačica je to omejitev dobila v verziji 1909, nemška pa pri nadgradnji z 18363.418 na 18363.592. Microsoft sicer v navodilih napiše, da kdor tega ne želi, lahko namestitev dokonča in potem odstrani račun, ki ga je vnesel pri namestitvi. Obstoji pa še druga možnost, ki jo poznamo že nekaj časa. Če fizično izključimo povezavo z internetom, ponovno dobimo možnost lokalne namestitve. Kdor tega ne more narediti, lahko pritisne Shift + F10 in v konzolo vpiše control netconnections, kar odpre okno za mrežne nastavitve, in tam ročno onemogoči mrežno kartico. Tretja možnost je geslo...

78 komentarjev

Nadgradnja na Windows 7 brez IE nemogoča

Heise - Zahteva Evropske komisije, da Microsoft za Evropo ponudi Windows 7 brez integriranega Internet Explorerja, utegne imeti nekaj nezaželenih učinkov. Čeprav bo še vedno moč kupiti cenejšo licenco za nadgradnjo, če ste prej imeli katero izmed zgodnejših verzij Windows, je ne bo mogoče namestiti prek stare verzije, temveč bo potrebna sveža namestitev (kar je sicer vedno priporočljivo izvesti, a vendarle). Doslej smo pričakovali, da se bo vsaj Visto SP1 dalo neposredno nadgraditi, kar bo z neokrnjeno verzijo še vedno mogoče. Razlog naj bi bil Internet Explorer 7, ki v Windows 7 ne deluje, zaradi česar bi ga moral namestitveni program evropske verzije odstraniti in ne le posodobiti na osmico, kar je prezahtevno za implementacijo v tako kratkem obdobju do izida. Več o tem.

107 komentarjev

Windows 7 se bo imenoval ... Windows 7

bit-tech.net - Microsoft se s prihajajočim Windows 7 vrača nazaj k Windows koreninam, saj bodo prvič po letu 1995, ko so izdali Windows 95 (ter ostale tri po letnicah poimenovane verzije, 98, Millenium in 2000, katerim sta sledila poimenovana XP in Vista), novo verzijo operacijskega sistema označili z številko. Windows 3.11 bo torej sledil Windows 7.

Za to so se odločili zaradi relativno nerednega izdajanja operacijskih sistemov (letnice s tem odpadejo), menijo pa tudi da neko ime ne bi prikazalo pravega namena Windows 7. Ta pravi namen pa je ostati trdno zasidrani v smernicah Viste, obenem pa graditi na njej in dodajati nove funkcije, z čimer bi bodoči(/-e) operacijski(/-e) sistem(e) ponesli na naslednji nivo.

Zato, pravi Mike Nash, podpredsednik oddelka za upravljanje z izdelki, je poimenovanje Windows 7 smiselno, poleg tega pa še dodaja, da ima Microsoft v prihodnje namen izdajati različice operacijskih sistemov bolj pogosto.

Mogoče bo pa Windows 7 to, kar bi morala biti Vista in bo...

68 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.0

TrueCrypt Foundation - Včeraj je izšla nova različica priljubljenega programa za enkripcijo podatkov v okoljih Windows in Linux, TrueCrypt 6.0. Najpomembnejše novosti so paralelizacija enkripcije in dekripcije na večjedrnih procesorjih, kar pomeni da bodo odslej dvojedrniki tudi v praksi dvakrat hitrejši. Zanimiva je tudi možnost poganjanja skritega operacijskega sistem, katerega obstoj je praktično nemogoče dokazati (plausible deniability). V Windows Visti in Windows 2008 je omogočena možnost enkripcije celotnega sistemskega diska, četudi vsebuje več particij - ta funkcionalnost žal ni na voljo za uporabnike Windows 2000 in XP. Tudi uporabniki Mac OS X in Linuxa bodo lahko ustvarjali skrivne razdelke. Poleg teh in še nekaterih drugih novosti obljubljajo 20 odstotokov hitrejše delovanje, odstranili pa so še hrošča, ki je onemogočal enkripcijo FAT16 ali FAT32 sistemske particije na Windows XP, in nekaj drugih manjših nepravilnosti. Celoten seznam novosti je tu, brezplačen prenos pa na sosednji strani.

61 komentarjev

Vista slaba v UIF testih

OSNews - UIF je kratica za user interface friction, po slovensko trenje (virtualno, seveda), ki ga povzroča uporabniški vmesnik. Omenjena količina sicer ne spada pod okrilje Systeme International, a vseeno predstavlja pomemben podatek o uporabniškem vmesniku. Gre za težavnost opravljanja različnih vsakodnevnih pravil v okviru posameznih vmesnikov, ki ni izmerljiva na absolutni lestvici, jo je pa precej enostavno primerjati med posameznimi operacijskimi sistemi. Med drugim so vključeni podatki, kot je natančnost miškinega kazalca, hitrost odpiranja menija, itd.

OSNews poroča, da so na Pfeiffer Report opravili teste in omenjeno trenje izmerili na Windows Vista, Windows XP ter Mac OS X. Pri tem so prišli do zaključka, da Apple-ov skupek programske kode še vedno vsebuje najbolj gladek uporabniški vmesnik, Vista pa se je, presenetljivo, kljub prenovljenemu in visualno zloščenemu vmesniku obnesla slabše od starejše različice Oken.

77 komentarjev

Vista vzpodbuja prodajo računalnikov

Hartware.net - Kakor so si proizvajalci in prodajalci računalniške opreme tihoma želeli, je splavitev novega operacijskega sistema Microsoft Vista zelo pozitivno vplivala na prodajo. Največji bum se je zgodil v zadnjem tednu januarja, ko je Microsoft začel prodajati Visto končnim uporabnikom (MSDN in MSDNAA abonentje so si jo lahko prenesli že prej).

V tednu od 28. 1. do 3. 2. so v ZDA prodali kar 173 % več računalnikov kot teden poprej, na letni ravni pa to predstavlja 67-odstotno povečanje. Zanimivo je, da je velika večina kupcev odštela nekaj denarja več za prestižnejšo Vista Home Premium verzijo (76 % kupcev prenosnikov in 59 % kupcev namiznih računalnikov), medtem ko je računalnike s prednameščeno Visto Home Basic nabavilo občutno manj (16 oz. 33 %) kupcev. Več.

42 komentarjev

Preizkusite Visto v brskalniku

Microsoft - Pri Microsoft Slovenija so, med drugim, za promocijo Windows Viste izdelali stran, na kateri lahko preizkusite Windows Vista namizje kar znotraj svojega najljubšega brskalnika. Vse kar rabite je WPF/E vtičnik za vaš brskalnik, kar pa ni prevelika težava, saj zadeva deluje na najpopularnejših platformah. Bolj kot sama predstavitev Viste, je stran zanimiva kot predstavitev zmožnosti Microsoftovega Windows Presentation Foundation/Everywhere vtičnika, s katerim nameravajo resno mešati štrene Adobejevemu Flashu. Sicer plugin trenutno deluje samo še v Internet Explorerju in Firefoxu na Windowsih in Safariju v MacOSu, verjetno pa bomo v bližji prihodnosti opazili še podporo za katere druge brskalnike in morda celo operacijske sisteme.

...

43 komentarjev

Windows Vista proti Windows XP

AnandTech - Pred kratkim smo doživeli izid najnovejšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista, ki je prinesel kar zanimiv seznam novih zmožnosti. Je pa izid spremljalo veliko kritik na račun strojne požrešnosti in domnevno počasnejšega delovanja sistema.

Ravno zaradi tega so se pri Anantechu odločili preizkusiti Visti ter jo po hitrosti primerjati z XP. Pri tem so še poseben poudarek dali na nove zmožnosti Viste, ki so namenjene pospešitvi sistema, kičijo pa se s krilaticami SuperFetch, ReadyBoost ter še čim.
Končne ugotovitve kažejo, da je Vista vseeno nekoliko počasnejša od Windows XP na večini področij, a pokažejo pa tudi, da razlika niti približno ni tako velika, kot bi jo radi nekateri prikazali. Prav tako se je izkazalo, da...

179 komentarjev

Vista Upgrade ne gre na prazne diske

Ars Technica - Izkazalo se je, da različice Viste za nadgradnjo kljub veljavni licenci za prejšnji različici Windows 2000 ali XP ne bo mogoče namestiti na prazne diske. Kaj?

Še daljša verzija novice: Microsoft že dlje časa ponuja poleg novih full različic svojih operacijskih sistemov tudi bistveno cenejše upgrade, ki so namenjene lastnikom prejšnjih, ki lahko tako ceneje zamenjajo svoje Windows. Kljub temu te različice niso v ničemer oskubljene, saj jih je bilo mogoče namestiti tudi na prazne ali že formatirane diske. Uporabnik je moral med namestitvijo dokazati lastništvo prejšnje različice, kar je storil tako, da je v CD-pogon vstavil prejšnji CD, in namestitev se je nadaljevala. Na sveže.

Vista poleg spremenjene politike licenciranja (včasih na uporabnika, sedaj na računalnik) prinaša tudi spremembo pri nadgradnji. Microsoft še vedno oglašuje, da je upgrade inačica zmožna čiste namestitve, torej ne nadgradnje. To je res, vendar tokrat za dokaz upravičenosti ni dovolj CD s prejšnjo verzijo,...

118 komentarjev

Seznam samostojnih popravkov za WinXp

Warp2Search - Warp2search je objavil nekaj popravkov za Windows XP in Internet Explorer 6. Namestitev teh popravkov je pomembna za vse, tudi za tiste, ki uporabljate WindowsUpdate, saj v njem niso prisotni. Stran bo sčasoma vsebovala vse popravke, ki jih je mogoče namestiti s spleta in niso našli prostora v WindowsUpdate. Na tem seznamu pa boste našli tudi opis, kako vam popravek lahko koristi, kdaj je bil izdan in seveda našli povezavo za dolvleko.

0 komentarjev

Novi Detonatorji 30.82

Nvidia - nVidia nas je včeraj ponovno razveselila s svežo verzijo svojih Detonatorjev, ki tokrat nosijo oznako 30.82. Ta verzija je uradna, kar pomeni da jo lahko snamete iz nVidiinih strežnikov. Če uporabljate Windows 9x/ME kliknite tukajle če pa uporabljate Windows 2000 ali XP kliknite tu. Če radi preizkušate jih lahko namestite takoj, sicer pa lahko tudi počakate na informacije tistih, ki so to že storili.[:D]

4 komentarji