»

Toshiba predstavila 64 GB Flash čip

engadget - 32 gigabajtov internega pomnilnika za shranjevanje podatkov je v mobilnih telefonih višjega cenovnega razreda v zadnjih časih nekaj običajnega, saj to npr. omogoča lepo število Nokij ter Applov iPhone 3GS. Vseeno bo 32 GB pomnilnika v kratkem očitno passé, da boste in pa boste potrebovali dvakrat več, 64 GB prostora. To bo omogočila Toshiba, ki je že predstavila 64 gigabajtni NAND Flash pomnilniški čip. Omenimo naj, da iPhone 3GS tako v 16 kot 32 gigabajtni obliki že uporablja prav Toshibine NAND Flash čipe, torej je nov, prostornejši model le vprašanje časa (in se o njem že šušlja), podobno kot 128 gigabajtni iPod Touch (le-ta uporablja par pomnilniških čipov in že zdaj ponuja do 64 GB prostora).

Masovna proizvodnja novih čipov, ki so pravi mali dosežek pakiranja, naj bi se začela v prvem četrtletju leta 2010. En sam čip je sestavljen iz kar 16 32 gigabitnih jeder, kjer je vsako izdelano v 32 nm-proizvodnem postopku. Po internih, Toshibinih izračunih bo 64 gigabajtov zadostovalo...

7 komentarjev

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev

Prostorni prenosni USB disk

Slo-Tech - Proizvajalci flash pomnilnikov in trdih diskov bijejo vedno trši boj. Medtem ko prvi povečujejo kapaciteto svojih flash diskov, slednji izdelujejo vedno manjše trde diske za prenosne naprave.

Tako je luč dneva ugledal Nano, podjetja Pocketec. Na prvi pogled gre za malo večji USB pomnilniški ključek, a podrobnosti so skrite očem. V notranjosti se namreč nahaja pravi pravcati trdi disk velikosti 1 palca in kapacitete 12GB.

Novinec najde tako prostor v skoraj vsakem žepu, saj so mere celotne napravice le 38 x 38 x 15mm in tehta 50g, priključek USB pa se takrat, ko napravica ni priključena na računalnik, skrije v ohišje. Trdi disk pred udarci in mehanskimi poškodbami ščiti kakovosntno aluminijasto ohišje.



Poleg...

44 komentarjev

2,5" 64 GB Solid-state diski za prenosnike

Slo-Tech - Podjetje PQI, vodilno v izdelavi naprav za hranjenje podatkov v industijskih okoljih, je pred kratkim predstavilo svoj najhitrejši in največji solid-state disk, ali krajše SSD.

To so diski, ki namesto magnetnih plošč za shranjevanje naših dragocenih podatkov, uporabljajo raje kar flash pomnilnik. Čeprav se nam pri običajnih trdih diskih obetajo kapacitete že v terabajtih, SSD diske še večinoma pesti nizka kapaciteta. Kljub temu imajo pred navadnimi diski kar nekaj prednosti:
- hitrost;
- višja zanesljivost;
- teža;
- nižja poraba električne energije;
- neobčutljivost na udarce in vibracije.



Najnovejši SSD disk se...

48 komentarjev

Začenja se terabajtna doba

X-Bit Labs - Izdelovalec trdih diskov Seagate Technology je včeraj javno napovedal terabajtne diske. Diski niso v neki daljni nedoločljivi prihodnosti, kot se po navadi takšnim napovedim prida, ampak jih bomo dočakali v prvi polovici letošnjega leta, če gre verjeti obljubam. Spričo uporabe povsem nove pravokotne tehnologije magnetnih plošč za zapis se bomo navduševali nad tihostjo, hitrostjo in varčnostjo, pravijo.

Podatki se bodo zapisovali na štiri četrtterabajtne plošče, ki bodo poleg naštetih atributov tudi trpežnejše in trajnejše. Novi diski bodo druga generacija pogonov s to novo tehnologijo; približno 10 milijonov diskov prve generacije jo že ima. Cene niso želeli odkriti, tako da povejmo le, da se tričetrtterabajtni bratec onstran Atlantika prodaja za slabih 400 dolarjev. Številke pri nas bodo verjetno enake - le v drugi valuti. Klik!

29 komentarjev

Samsung povečal kapaciteto NAND flash čipa na 32 GiB

vir: CNet
CNet - Poleg na Slo-Techu že predstavljenega PRAMa je Samsung povečal še kapaciteto NAND flash pomnilniških čipov. 32 gibibajtni produkt je narejen s 40 nm tehnologijo (trenutno najmanjša v polprevodniški industriji) in vsebuje novejšo t.i. Charge Trap Flash arhitekturo, ki zavzema le petino velikosti dosedanje Floating Gate. Zaenkrat je moč tako narediti do 64 GiB veliko Compact Flash kartico, z izboljšavami in prehodi na 30 in 20 nm tehnološki proces pa načrtujejo še dodatno povečanje kapacitet. Nekaj tehničnih podatkov najdete na strani EE Times.

16 komentarjev

Sony VAIO UX90 s flash pogonom namesto trdega diska

AnandTech - Sony je paleto izdelkov VAIO dopolnil z ročnim računalnikom UX90, katerega posebnost je flash disk, ki je nadomestil klasični, mehanski trdi disk, iz serije UX50. Gre za Flash-SSD disk, kapacitete 16 GB, katerega glavna prednost je nižji dostopni čas in večja odzivnost sistema. Hkrati so z uporabo flash pogona izboljšali avtonomijo baterije, in sicer za 13%, padla pa je tudi teža izdelka.



VAIO UX90 je po funkcijah in karakteristikah precej podoben starejšemu bratu, modelu UX50, od katerega je podedoval XBRITE zaslon z ločljivostjo 1024x600, drsno tipkovnico, tri...

4 komentarji

Samsung predstavil 32 GB flash pomnilnik

Slo-Tech - Samsung je predstavil flash pomnilnik, ki bi lahko povsem nadomestil navadne trde diske v prenosnih računalnikih. Gre za 32 GB t.i. solid state disk (SSD) standardne velikosti 1.8 palca. Po informacijah sodeč naj bi bil dvakrat hitrejši od navadnega trdega diska v branju podatkov (32 MB/s in 57 MB/s, navadni diski te velikosti okoli 24 MB/s; vir: Tom's Hardware). Druga prednost novega izdelka je njegova varčnost, saj naj bi porabil približno 95 odstotkov manj, kot navaden trdi disk (med 0,1 in 0,5 W, navadni disk 1 - 2 W). Po ugibanjih sodeč, naj bi bil SSD kupcem na voljo v ''ne tako daljni prihodnosti'', po ceni med 750 in 1000 ameriških dolarjih.

Več o novem flash pomnilniku si lahko preberete v izvorni novici na TG Daily.

48 komentarjev

Flash Memory Reader/Writer

Bjorn3D - Da, s pojavo digitalnih fotoaparatov se je razmahnila tudi uporaba t.i. FlashMemory pomnilniških kartic, seveda v več različicah. Imajo namreč kar nekaj prednosti, kot so hitrost, velikost (oz. bolje rečeno majhnost) ter neobčutljivost na udarce. Toda kako potem te podatke spraviti na naše diskovje?

Pri Bjorn3D so si ogledali napravo, ki služi natančno temu namenu, povezavi FlashMemory kartic z računalnikom, Imation FlashGo! Universal Flash Memory imenovano. Prisodili so ji visoko oceno, ima pa naprava eno veliko pomanjkljivost, če imate računalnih pod mizo se boste morali z vsako kartico plaziti tja dol. Klik!

6 komentarjev

Ena kratka

The inquirer - Podjetje Mountain Solutions je predstavilo napravo, ki se imenuje ABS Plus in je namenjen arhiviranju podatkov. Na 2,5 palčni disk lahko spravi kar 48 GB podatkov, kar vsekakor ni malo. Podjetje zagotavlja, da lahko arhivira vse v minutah, vendar pa naprava ni poceni, saj bomo za 48 GB različico morali odšteti 650 britanskih funtov + 17.5 % davka, za 6 GB različico pa 250 britanskih funtov in davek. V marsikaterem pogledu preveč za navadnega smrtnika ;).

0 komentarjev