»

Varnejši kozarci za Britance

Glass Plus na levi, Thin Wall na desni

CNet - V Veliki Britaniji se, glede na izvorno novico, soočajo z veliko primerki nasilja v pubih, za kar je kriv predvsem alkohol. Težava je, da pijanim nasilnežem pod roke najprej pridejo (prazni) kozarci piva v velikosti enega pinta (586 ml), ki jih razbijejo, z nazobčanim robom spodnje polovice kozarca pa nato porežejo svojega nasprotnika, ki se ne strinja z njihovimi pogledi na svet. Britansko zdravstvo letno oskrbi kar 87.000 poškodb, ki so povezane s porezanimi kozarci in pijančevanjem, čeprav jih je v policijskih statistkah le sedmina toliko.

Rešitev, varnejši kozarci, so že v prototipni fazi in jih...

48 komentarjev

Japonsko v angleško - med fotokopiranjem!

Slashdot - Japonci nas spet presenečajo, lahko beremo. Ker so očitno doumeli, da njihovih grabljic ne znamo niti prerisati, kaj šele prebrati, so računalniške prevajalnike še nadgradili - in dobili prevajalski fotokopirni stroj. Mrcina poseduje optično zaznavo črk (OCR) in povezavo do procesne enote, ki razvozlata čudne znake, jih prevedeta in natisneta angleški prevod (po želji tudi kitajskega ali korejskega). O kakovosti prevodov še ni podatkov.

All your base are belong to us.

13 komentarjev

Apple ima težave z iskanjem partnerja za prodajo iPhone-a v Evropi

Slashdot - Apple se spopada s težavami pri osvajanju mobilnega trga v Evropi, saj ne najde operaterja, ki bi bil pripravljen sodelovati z njimi. Nekateri operaterji so šli tako daleč, da so izjavili, da nikoli ne bodo prodajali iPhone-a. Njihova edina možnost za prodajo v Evropi je zaenkrat le preko lastnih trgovin, kar pa pomeni, da ne bodo mogli mobilnika zakleniti na operaterja.

Izvorna novica.

44 komentarjev

Na svetu milijarda PC-jev

Slashdot - Analitiki poročajo, da se počasi bližamo veliki prelomnici v svetu osebnih računalnikov. Kar 27 let smo potrebovali, a zdaj je vedno bližje magična številka 1 milijarda, ki bi jo naj dosegli najkasneje do konca prihodnjega leta. Kot najbrž veste, pa je tehnološki napredek eksponenten, zato si lahko dvakrat večjo številko obetamo že v petih letih, pri čemer bo šlo največ zaslug (predvidoma dobrih 75%) državam v razvoju, ki se počasi prebijajo proti vrhu (Kitajska, Indija, Brazilija, ...).

Izvorna novica.

16 komentarjev

Originalne kartuše zaostajajo

TrustedReviews - Tržni model, ki ga uporabljajo proizvajalci tiskalnikov, predvsem v nižjem in srednjem razredu, zna marsikomu iti na živce. Najprej vam za mizerno ceno prodajo izjemen tiskalnik, nato pa vas oberejo do kosti, ko se odpravite po originalno črnilo in papir. Tukaj stopijo na sceno manj priznani proizvajalci/restavratorji neoriginalnih kartuš, ki za svoje izdelke zahtevajo bistveno manj denarja. Tiskalniški mogotci se jih pogosto lotevajo s tožbami, še pogosteje pa jih poskušajo diskreditirati s podatkom, da originalen material ponuja mnogo višjo kvaliteto tiska in obenem ne kvari naprav.

Pa je res tako? Fantje s TrustedReviews so se odločili, da trditev enostavno preizkusijo v praksi. Nabavili so multifunkcijske naprave (kombinacija tiskalnika in skenerja) štirih vodilnih proizvajalcev (HP, Lexmark, Epson in Canon), se oborožili z različnimi kartušami in papirjem ter pričeli s tiskanjem. Vse vzorce so nato v prostoru s kontrolirano osvetlitvijo ponudili na vpogled ocenjevalcem,...

45 komentarjev

Windows XP na 8 MHz in 20 MB

Slashdot - Medtem ko večina Windows uporabnikov nadgrajuje svoje mlinčke in vgrajuje 128-megabajtne grafične kartice, da bodo lahko v Windows Vista poganjali Minolovca, drugi podirajo rekorde v nasprotno smer. Slashdot poroča o skupini Nemcev, ki so se odločili, da bodo našli najšibkejšo možno konfiguracijo, na kateri je še možno pognati Windows XP.

Z dolgotrajnim poskušanjem in soočanjem s problemi pri nižanju takta so se nazadnje ustavili na zavidljivo nizki frekvenci in količini pomnilnika. Sistem je namreč deloval pri 8 megahercih in bil opremljen z - reci in piši - dvajsetimi megabajti RAM-a. Za vse...

23 komentarjev

Tiskanje na pivo

Slashdot - Slashdot poroča o inovativni predelavi HP-jeve tiskalniške kartuše v mini prenosni tiskalnik. Za zadevo je potrebno nekaj malega znanja elektronike, rezultat je napravica, ki jo moramo sami premikati po površini in se pretvarjati, da smo tiskalniški mehanizem, kar drastično zmanjša natančnost tiska, vseeno pa izgleda kul. Avtorji so najprej poskusili s tiskanjem na papir, kar je uspelo precej solidno, obilica inspiracije pa je kasneje prinesla še tisk na gosto Guinessovo peno in celo na površino vode v kozarcu. Če ne veste, kaj bi počeli v prostem času in bi radi podobno zadevo ušpičili tudi sami, najdete navodila v originalnem članku.

12 komentarjev

Podrobnosti o Wi-Fi v San Franciscu

Slashdot - Poročali smo že smelem projektu, ki so si ga zastavili v San Franciscu - dostop do interneta nameravajo povsem brezplačno preko brezžične tehnologije Wi-Fi omogočiti vsem prebivalcem mesta. Pogodba med San Franciscom, EarthLinkom in Googlom postreže s podrobnostmi.

Vsem gospodinjstvom bo omogočen brezplačen dostop do interneta s hitrostjo 300 kbps. Megabitni dostop bo prav tako na voljo, le da bo stal 21,95 dolarja oz. po znižani ceni za reveže 12,95 dolarja (politično korektno so to low-income prebivalci). Preizkusna doba projekta bo 4 leta, storitev pa lahko EarthLink podaljša še trikrat za štiri leta. Ponudnik bo mestu kot nadomestilo za uporabo storitev in infrastrukture vsako leto plačal 640.000 dolarjev in pet odstotkov dobička. Več o tem.

20 komentarjev

Slovenija iz ptičje perspektive

Slo-Tech - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je omogočilo on-line vpogled v grafične podatke s katerimi razpolaga.

Gre za
- fotoposnetke celotne Slovenije (resolucija cca 0,5 m - vidijo se pešci na cesti),
- dejansko rabo zemljišč in gozdov (njive, travniki, gozdovi, vode, sadovnjaki, vinogradi...),
- parcele (meje parcel in pacelne številke),
- melioracijska območja.

Aplikacija omogča tudi:
- merjenje razdalj in površin z miško,
- omogočeno je vključevanje-izključevanje posameznih slojev,
- premikanje, zoomiranje,
- če imate kmgmid številko lahko vpogledate tudi v vse svoje parcele in površine, ki ste jih prijavili za subvencije v letu 2004.

Vnesite koordinate 462150, 100930 in merilo 1:1000...

88 komentarjev