»

Kupujete rabljen avto? Vas zanima njegova zgodovina? Nič lažjega, tukaj je e-uprava!

Slo-Tech - Slovenska e-uprava je bogatejša za novo storitev, na tem spletnem naslovu si je odslej moč ogledati podatke o vsakem v Sloveniji registriranem motornem vozilu. Za dostop do njih je potrebno poznati številko prometnega dovoljenja in registrsko oznako vozila, ki je predmet zanimanja.

Nova storitev Virantovega ministrstva zna marsikomu olajšati nakup rabljenega vozila. Kupcu se namreč ne bo več potrebno zanašati zgolj na obljube prodajalca, temveč bo lahko iz domačega naslonjača (ali na licu mesta, v kolikor si lasti prenosno napravo, zmožno povezovanja z internetom) preveril ali prodajalec govori resnico.

Ob sicer hvalevredni potezi državne uprave pa se zastavlja vprašanje varnosti. Za dostop do vseh podatkov o vozilu (izjema so podatki o lastniku) zadostuje poznavanje številke prometnega dovoljenja in registrske oznake, do česar je z nekaj znanja social engineeringa dokaj enostavno priti. To je še toliko bolj zaskrbljujoče, ker se med izpisanimi podatki nahaja tudi številka...

84 komentarjev

Odgovor na članek: Kupovati drugje bi bilo potratno

Telekom Slovenije - V odgovor na članek Kupovati drugje bi bilo potratno smo prejeli:

Spoštovani,
na spletni strani Slo-tech.com je bil dne 29. 12. 2006 objavljen članek z naslovom "Kupovati drugje bi bilo potratno" avtorja, ki se identificira kot Mavrik. Vsebina članka se nanaša tudi na spletno Teletrgovino Telekoma Slovenije. Prosimo za objavo našega odgovora na vaše ugotovitve.

V Telekomu Slovenije se odgovorno, proaktivno ter v skladu z oceno tveganja lotevamo problematike informacijske in telekomunikacijske varnosti. Tudi aplikacija spletne teletrgovine je zaradi evidentiranih pomanjkljivosti in starosti čakala na prenovo - a smo jo zaradi vpeljanih drugih varovalnih mehanizmov načrtovali za pričetek prihajajočega leta. Navkljub temu in tudi zaradi vašega opozorila, ki ga pozdravljamo, ker krepi varnostno zavednost uporabnikov, ponudnikov ter izvajalcev spletnih storitev, storitve pa morajo biti za uporabnika varne in ne smejo vzbujati dvomov, smo del načrtovanih posodobitev izvršili in s tem...

45 komentarjev

Nov članek: Kupovati drugje bi bilo potratno

Slo-Tech - Kičastno okrašena mesta, cingljajoči debeluhi v rdečih oblekah, nizke temperature... ja, božič je prišel in odšel. Praznični čas pa je seveda tudi čas nakupov in vedno več ljudi se zaradi grozljivih gneč v trgovini odloča kar za nakupe iz domačega naslonjača.

Tako smo odšli na miselno popotovanje ter si poskušali predstavljati, kako bi si priborili še kakšno točko popusta več, ker pa programerji domačih spletnih trgovin za besedo varnost očitno zelo redko slišijo, v naših sanjah nismo naleteli na resnejše probleme. Nek večer so se tako sanje prelevile v besede in zraven so nastale še simbolične slike. Oboje se je sestavilo v nov članek, ki v teoretično opiše napake nekaterih spletnih trgovin.



Otroci, ne poskušajte tega doma...

63 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev

Pipin odprti termin: Spletna trgovina - podjetniški pogled

Slo-Tech - Uroš Zavrl bo v torek, 15.11.05 v Kiberpipi ob 19h predstavil podjetniški pogled na vodenje spletne trgovine. V predavanju se bo posvetil kopici tem, ki bodo zanimive tako za neizkušene kot tudi bolj izkušene uporabnike spletnih storitev:
  • splošno o e-trgovinah (software, gostovanje,..) - določanje prodajnega programa
  • cenovna politika
  • zakon o trgovini ter navedbe ki se tičejo spletnih trgovin
  • oglaševanje
  • procesiranje naročil in načini plačila
Na koncu bo seveda čas za vprašanja in debato, obiskovalcem bomo pa ponudili tudi mandarine in čaj.

18 komentarjev

Sony vzpostavil spletno trgovino z digitalno glasbo

Geek - Sony se je s svojo spletno trgovino, ki prodaja digitalno glasbo, pridružil Napsterju in iTunesu. Cena za datoteko je 99 centov, torej enako kot pri omenjenima trgovinama. Storitev se imenuje Sony Connect in vsebuje več kot 500.000 glasbenih datotek. Izgleda, da so podjetja le spoznala možnost zaslužka tudi v tej smeri in da se število spletnih trgovin, ki prodajajo digitalno glasbo, povečuje. Klik!

7 komentarjev