»

Zlomljena zaščita AACS 2 za Ultra HD Blu-ray

Slo-Tech - Na internetu se je znašla piratska kopija (rip) Smrkcev 2. Da se je na internetu znašla kopija nekega filma, ni čisto nič nenavadnega, v konkretnem primeru gre za kopijo v ločljivosti Ultra HD (2160p), ki obsega kar 53,3 GB. Analiza kaže, da gre po vsej verjetnosti za prekopirano ("zripano") zgoščenko Ultra HD Blu-Ray, ki so zaščitene z metodo AACS 2.0, ki je doslej veljala za nezlomljivo, kar je ljudi spravljalo v obup. A nič ni večno.

Če omenjena kopija res izvira iz takšne zgoščenke, kakor trenutne kaže, potem je nekdo uspel to zaščito zlomiti. Na forumih in trackerjih zato že dežujejo čestitke za zdaj še anonimnemu hekerju, ki je to zaščito zlomil. To je...

25 komentarjev

Legalne kopije HD-DVD in Blu-ray filmov

Daily Tech - Na pritožbe mnogih, ki želijo ustvariti varnostne kopije popolnoma legalno kupljenih video materialov, so se odgovorni za zaščito ( AACS LA) digitalnih vsebin na v naslovu omenjenih ploščkih končno omehčali. Padla je dobrodušna odločitev, da kupcem dovolijo prakticiranje z zakonom določenih pravic in jim omogočijo izdelavo ene kopije za lastne potrebe, pri čemer ne bo treba na nelegalen način razbijati zaščite. Podrobnosti o tehnični izvedbi zaenkrat še niso znane, povedano pa je bilo, da se bodo ob uvedbi novosti lastniki starih komponent in vsebin morali potruditi z nadgradnjo svoje opreme. Izvorna novica

5 komentarjev

Slepo ljubim DRM, ali o tem, kako je AACS LA junak postala

Ars Technica - Pred dnevi smo poročali, da se je, natančno rečeno, zaradi poizkusa spletne cenzure, kot ogenj razširil eden od ključev, s pomočjo katerega je možna uporaba HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče.

Kot vedno pa našo ljubo zemljo tlačijo subjekti, ki se do danes niso naučili ene izmed pomembnih lekcij interneta: na njem ni skrivnosti.



Tokrat ponosno čestitamo Michaelu Ayersu, predsedniku AACS LA, družbe, ki licencira ključe proizvajalcem HD-DVD predvajalnikov. Za BBC je namreč povedal, da kljub dejstvu, da se lahko...

25 komentarjev

Spletna mrzlica zaradi HD-DVD ključa

CD Freaks - O razbitju zaščite AACS, povezanim z izpustitvijo nekaterih ključev naprav v javnost, smo že poročali, sedaj pa se zadeva zapleta. Tovrstna razbitja so postala zelo popularna, saj so primerljiva s pojavom DeCSS-a v času DVD-jev, torej omogočajo uporabo HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče (neokenski OS-i, vsi malce starejši računalniki, itd.).

Zadnje čase se po spletu kot pravi orkan širi eden od ključev, s pomočjo katerega je možno izvajati omenjeno početje, nad čemer podjetniki seveda niso preveč navdušeni. Pravne službe na veliko grozijo blogerjem, piscem komentarjev in upraviteljem forumov, internetna skupnost pa je tokrat odločena, da se bo borila proti zlobnemu DRM-ju, zato ključ objavljajo praktično povsod, s čemer želijo demonstrirati, da se svobode govora na spletu ne da ustaviti.

Izvorna novica

24 komentarjev

Prvi AACS ključ blokiran

Slashdot - HD-DVD in Blu-ray, predstavnika zadnje generacije optičnih medijev, imata zelo rada enkripcijo. Kot najbrž veste, je video vsebino z njiju možno predvajati samo na napravah, ki nikjer ne prepuščajo nekriptiranega signala. Za enkriptiranje se uporabljajo posebni ključi, vsaka naprava ima lastnega, v primeru varnostne luknje pa jih je možno tudi blokirati. O tem procesu sicer še ni prav dosti znanega, a Slashdot že poroča, da je nedavno prvič prišlo do njega, in sicer v primeru programske opreme WinDVD 8. Ker je ključ, ki ga program uporablja za enkripcijo, nekako ušel v javnost, je postal neveljaven in bo zato neuporaben za filme, ki bodo izšli v prihodnje. Še malo teorije.

4 komentarji

Zaobita PVP zaščita v Visti

Slashdot - Ob izidu Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema so lastniki pregrešno dragih monitorjev, projektorjev in zvočnih sistemov, opremljenih z nevarnimi priključki tipa DVI in SPDIF, kar omedlevali, ko so izvedeli, da na svojih napravah ne bodo mogli predvajati moderne vsebine visoke ločljivosti z Blu-ray in HD-DVD ploščkov. Tovrstni izhodi namreč omogočajo potencialno zlorabo avtorske vsebine, saj se podatki po njih potekajo kar v, pa saj ni res, nekriptirani obliki!

Microsoft se je odločil temu zlobnemu početju narediti konec, zato so v Visto vgradili PVP, sistem, ki drastično poslabša kvaliteto z DRMjem zaščitene vsebine, če jo uporabnik poskuša prikazati na izhodni napravi, ki sama po sebi ne podpira digitalnega nadzora nad avtorskimi pravicami. No, kot vsaka zaščita, ki množicam ni po godu, tudi ta ni zdržala prav dolgo - varnostni strokovnjak Alex Ionescu jo je nedavno lastnoročno zaobšel, o podvigu pa lahko več izveste na Slashdotu ter avtorjevi strani.

33 komentarjev

Prvi HD-DVD film na BitTorrentu

Ars Technica - HD-DVD predvajalniki so trenutno zelo redka vrsta, še posebej modeli za vgradnjo v osebne računalnike. Zaradi astronomskih cen si mnogi še nekaj časa ne nameravajo kupiti tovrstne naprave, tisti, ki pa so z njimi že opremljeni, pa so večinoma z malo hekanja usposobili enote, izvorno namenjene Xboxu 360. Navsezadnje je tako ali tako na voljo zgolj peščica filmov, kljub vsemu pa nobeno od naštetih dejstev ne omejuje...

93 komentarjev

AACS razbit

Gizmodo - Tako, kot je pred leti padel CSS, je sedaj padla zaščita, ki jo uporabljajo optični mediji nove generacije. Sistem, imenovan AACS, je heker, ki se na na doom9 forumih predstavlja z imenom Muslix64, lastnoročno razbil, obenem pa izdal tudi programsko opremo (januarja bo objavil še izvorno kodo), s pomočjo katere lahko redki lastniki HD-DVD in Bluray enot in ploščkom enostavno izdelajo varnostno kopijo.

Več o zadevi na Gizmodu in v izvorni temi na doom9, ogleda vreden je tudi posnetek, ki ga je avtor ponudil kot dokaz.

23 komentarjev

Test kodekov 2004

Doom9.org - Leto dni je že preteklo od zadnjega testa kodekov na Doom9.org in čas je že bil, da so pripravili novega. Tokrat so si nasproti stali naslednji kodeki:
  • 3ivX D4 4.5.2fc8 (ki bo izdan kot 3ivX 5.0),
  • DivX Fusion 5.9 (uradno še ni izdan),
  • HDX4 1.4 (uradno še ni izdan),
  • Microsoft WMV9 VCM,
  • NeroDigital AVC Main Profile,
  • NeroDigital AVC High Profile,
  • On2 VP6 version 6.2.7.0 (uradno še ni izdan),
  • RealNetworks RealVideo 10,
  • Videosoft Codec Pro 2.2. in
  • XviD 1.1,
ki so se bojevali pri kodiranju Matrice Revolutions, Reševanja vojaka Ryana in druge sezone Futurame. Kot najhitrejši so se izkazali XviD, 3ivX (podobno hitra) in HDX4 (malenkost hitrejši). Skupno je bil prepričljivi zmagovalec AVC, tesno za petami pa mu sledi XviD. Klik!

4 komentarji

Dual layer DVD pekači

Doom9.org - Na strani Doom9.net so objavili zanimivo novico, ki govori o prihodnosti DVD zapisovalnikov z možnostjo dvoslojnega zapisovanja.


Tisti, ki spremljate to tematiko, verjetno veste, da je Pioneer na CES demonstriral zapisovanje dvoslojnih DVD-jev z uporabo DVD zapisovalnika A06, kateri naj bi imel le spremenjeni firmware. Vendar pa, kot poročajo na Doom9, je bila vse skupaj samo pretveza, s katero želijo pospešiti prodajo A06 in A07 enot. Prva Pioneer enota, ki bo zmožnega dvoslojnega zapisovanja, bo A09, in bo prišla na trg šele okoli božiča 2004.



Iz drugega tabora se pa že sliši, da naj bi Philips jutri izdal novo verzijo DVD+R specifikacije, ki bo vključevala tudi dvoslojno DVD+R zapisovanje medijev. Še vedno pa obljubljajo, da bodo prve enote na voljo spomladi 2004, kar naj bi po neuradnih informacijah bilo že aprila.

0 komentarjev

Sedem kodekov pod drobnogledom

Prizor iz testa

vir: Doom9.org
Doom9.org - Po treh tednih smo le dočakali dolgo pričakovan test na Doom9.org. Tokrat so se spustili v seciranje in testiranje sedmih različnih video kodekov, in sicer:
  • 3ivX D4 4.0.3,
  • Dicas mpegable AVI 2.0.3,
  • DivX3,
  • DivX5.05,
  • RealNetworks RealVideo9 based on HelixProducer 9.1 M6 Gold,
  • Windows Media Video V9 in
  • XviD
Ugotovili so, da so od zadnje primerjave vsi kodeki veliko napredovali, da pa je vsak najboljši le za točno določen namen uporabe. Branje priporočljivo!

26 komentarjev