»

V enem izmed Ubuntujevih neuradnih ohranjevalnikov zaslona najdena zlonamerna koda

Slo-Tech - Kot poročajo na OMG Ubuntu in Ubuntu forumih, so v enem izmed ohranjevalnikov zaslona, ki sicer ni del uradne distribucije, našli zlonamerno kodo.

Ohranjevalnik zaslona, ki je bil naložen na spletišču Gnome-Look.org (tja lahko uporabniki nalagajo poljubne namestitvene pakete), je bil namenjen vključitvi okuženega računalnika v prikrito omrežje. Analiza paketa je pokazala, da je zlonamerna koda namenjena izvajanju DDoS napadov, zlonamerni program pa je imel tudi možnost samodejnih nadgradenj.

Sporni paket so že odstranili iz spletišča Gnome-Look, za okužene pa so tudi navodila za odstranitev zlonamerne kode iz računalnika.

Gre sicer za precej primitiven napad - uporabnik mora sam namestiti zlonamerno kodo - vsekakor pa velja opozorilo, da programski opremi, ki jo najdemo na raznih spletiščih ne gre kar slepo zaupati.

74 komentarjev

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev

50-letnica kock LEGO

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ena najpopularnejših igrač na svetu, s katero se je v otroštvu (pa tudi kasneje) igralo veliko naših bralcev, so prav gotovo kocke LEGO. Pri geekovski populaciji so še posebno priljubljene, saj se da z njihovimi serijami Technic in zadnje čase priljubljenimi Mindstorms izdelati izredno zanimive tehnične projekte, za kar jih med ostalimi uporabljajo številne izobraževalne ustanove, svoje bodoče zaposlene pa z njimi bojda preizkuša tudi Google.

Prav zato si legice zaslužijo, da se jim danes v znak spoštovanja skupinsko poklonimo in jim čestitamo, dosegle so namreč zavidljiv jubilej -- okroglih petdeset let. Več zanimivih dejstev o igrači in njenem rojstnem dnevu lahko najdete v izvorni novici na Gizmodu, kjer so izdelali tudi duhovit časovni trak, ki ga vidite spodaj.

50 komentarjev

Damn Vulnerable Linux - najbolj luknjasta Linux distribucija

digg.com - Pravkar smo ugledali izzid nove Linux distribucije, ki sliši na ime Damn Vulnerable Linux. Od vseh ostalih se razlikuje po tem, da se avtorji namenoma trudijo sestaviti takšen paket programov, ki bi bil čimbolj ranljiv na raznorazne napade.

Osnova je Damn Small Linux in zato s svojimi 150 MB spada med manjše distribucije. Uporablja jedro verzije 2.4, vključuje pa še starejše in ranljivejše različice Apache, MySQL, PHP, FTP in SSH servisov. Avtorji pravijo, da je glavni namen DVLja učenje nadebudnih mladih administratorjev, da bodo lahko postavili varen strežnik v svojih bodočih službah. DVL tako pride z z nekaj vgrajenimi vajami, ki predstavijo različne PHP luknje in navodili kako se...

37 komentarjev

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Slashdot - Greg Kroah-Hartman, eden izmed razvijalcev jedra Linux, je na svojem blogu včeraj objavil razveseljivo novico. Proizvajalcem strojne opreme je v imenu skupnosti ponudil zastonj izdelavo gonilnikov za operacijski sistem Linux.

Tako si lahko v bodoče uporabniki Linuxa obetajo podporo za večjo količino strojne opreme, hkrati pa razvijalci jedra proizvajalcem odvzamejo vse argumente proti podpori Linuxa.

36 komentarjev

Časovni trak Linux distribucij

digg.com - Verjetno ni treba posebej omenjati, da zna biti situacija v Linux svetu pogosto precej zmedena. Distribucije se združujejo, prodajajo, preimenujejo in dobivajo nove potomce, navadnemu smrtniku, ki ne spremlja zadev od blizu, pa pogosto ni nič več jasno. Ravno iz tega razloga se je na Kde-look pojavil časovni trak, ki lepo prikaže kaj se je s pomembnejšimi distribucijami dogajalo skozi čas.


84 komentarjev

ATi Catalyst 6.9

ATI - Vsi lastniki ATi-jevih grafičnih kartic so včeraj dobili nove gonilnike, ki bi bili veliko bolj privlačni brez decimalne pike. Catalyst-i 6.9 prinašajo podporo za Crossfire na matičnih ploščah z Intel-ovim veznim čipom P965, ki imajo dve 16x reži PCI-E, žal pa je delovanje omejeno zgolj na Direct3D aplikacije, OpenGL igre bo v teksture še vedno oblačila le ena kartica. Gonilniki naj bi prinesli tudi nekaj performančnih izboljšav -- med drugim bo na karticah X1300, X1600 in X1800 3DMark06 tekel do 23,7% hitreje ob vklopljenem glajenju robov, Doom3 pa naj bi v določenih situacijah pridobil tudi do 9,3 odstotka dodatnih sličic na sekundo. Vsi, željni posodobitev, obiščite ATi-jevo domačo stran, kjer boste našli Catalyst-e 6.9 za vse okuse okenskih operacijskih sistemov.

14 komentarjev

20 let PC-ja

IBM - No, pa sem čisto pozabil na 12. avgust, ko je bila 20 obletnica PC-ja, ampak bolje pozneje objaviti novico, kot pa nikoli. 12. avgusta leta 1981 je IBM razvil popolnoma nov sistem in ga poimenoval PC. Zasnova je bila povsem solidna, vendar pa je IBM naredil usodno napako, saj PC-ja ni patentiral, zato so se prav kmalu pojavili kloni iz daljnjega vzhoda in začeli preplavljati svet. Do danes, ko so PC-ji (poleg kalkulatojev) postali najbolj razširjeni računalniki na svetu. Za vse, kar imamo danes, se moramo zahvaliti IBM-u. Seveda pa je IBM, kakor se za obletnico spodobi, naredil za ta posebni dogodek tudi posebno stran, kjer si lahko o vsem skupaj preberete, ali pa se odpravite po časovnemu traku.

1 komentar