»

Simobil postaja A1 Slovenija

Slo-Tech - Svojčas sta bila vodilna slovenska mobilna operaterja Mobitel in Simobil. Kdor pa bi leta 2017 pogledal na seznam operaterjev, bi pomislil, da se je trg drastično spremenil, saj teh imen ne bi več našel. Iz še vedno javnosti nepojasnjenih razlogov je Telekom Slovenije pred dobrimi tremi leti ukinil uveljavljeno blagovno znamko Mobitel, sedaj pa bo enako storil še avstrijski lastnik Simobila.

Podjetje Simobil se bo preimenovalo, in sicer se bo nova firma glasila A1 Slovenija. To je avstrijski lastnik Telekom Austria (sicer v lasti mehiškega telekomunikacijskega giganta America Movil) napovedal že lanskega decembra, a je moral za preimenovanje v A1 Slovenija pridobiti še soglasje vlade. Besede Slovenija namreč v firmi podjetjem...

61 komentarjev

Telekom in Mobitel združena

Finance - Slovenskemu operaterju fiksne telefonije Telekomu Slovenije je bila danes pripojena družba Mobitel. Pripojitev je bila izglasovana na junijski skupščini Telekoma Slovenije kot del večjega prestrukturiranja Telekoma. V prihodnosti bodo namreč Telekomu priključili še dele družb Planet 9 (ki je bil združen z Najdi.si), Avtenta.si, GVO, preostanki družb pa bodo ostali hčerinska podjetja Telekoma Slovenije. Kapital družbe Telekom Slovenije se bo povečal za 200 milijonov evrov.

Od 1. januarja prihodnje leto bodo naročniki storitev dobili tudi enoten račun za storitve dosedanjega Telekoma in Mobitela. Telekom Slovenije bo po prestrukturiranju, ki naj bi v prihodnjih štirih letih prineslo 150 milijonov evrov prihranka,

74 komentarjev

T-2 uvedel PVR

T-2 - Podjetje T-2 je za svoje IPTV naročnike uvedlo storitev Snemalnik. Gre za mrežno implementacijo (t.i. nPVR), pri čemer se posnetki shranjujejo na strani ponudnika in se kasneje uporabniku posredujejo po omrežju. Zaenkrat je možno snemati oba programa nacionalke ter Kanal A in POP TV, za posnetke pa se lahko zakupi do 100 GB prostora, pri čemer vsakih 10 GB stane 1 €. Podobno storitev že ponuja SiOL.

Uradna izjava za javnost.

69 komentarjev

Telekom kupil Najdi.si

Delo - Po poročanju Dela:
Telekom Slovenije je danes podpisal pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža podjetja Interseek, ki je lastnik vodilnega slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si ter podobnih iskalnikov na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in BiH. Za večinski delež družbe je Telekom odštel 8,55 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, je nakup večinskega deleža v Interseeku in s tem najbolj obiskane spletne strani pri nas, ki jo uporablja prek 800.000 Slovencev ali 85 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov interneta, skladen s strategijo skupine na področju internetnih storitev in vsebin, ki že in bodo v prihodnosti vedno bolj krojile panogo elektronskih komunikacij. Nakup pomeni še korak naprej v zagotavljanju najcelovitejših in najkakovostnejših internetnih storitev in rešitev.
Delo, Finance

74 komentarjev

Siol je ponovno pod okriljem Telekoma Slovenije

Dnevnik - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na današnji seji dal soglasje k predlogu uprave o pripojitvi družbe Siol k matičnemu podjetju. Uveljavljena blagovna znamka Siol ostaja tako na trgu, njeno trženje pa prevzema Telekom Slovenije. Z novo organiziranostjo naj bi Telekom Slovenije lažje zagotovil najnovejše tehnologije slovenskim uporabnikom. Največji slovenski ponudnik internetnih storitev bo sestavni del Telekoma Slovenije postal predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, so še sporočili iz materinskega podjetja. Več v izvorni novici in v debati na forumu.

55 komentarjev

10-Gigabitna povezava med Ljubljano in Mariborom

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije je v telekomunikacijskem centru v Dravljah v Ljubljani priključil desetgigabitno "ethernet povezavo", na IP-hrbteničnem omrežju med Ljubljano in Mariborom.

Po napovedih Financ naj bi nadaljevali z nadgradnjo in zagotavljanjem tako zmogljivih povezav z drugimi regijskimi vozlišči v Sloveniji. Še letos načrtujejo terabitno povezavo v Sloveniji.

Visoko zmogljivo IP omrežje je dobra novica za ponudnike multimedijskih storitev in za široko pasovno povezovanje oddaljenih enot podjetij za poslovanje v realnem času. Tudi IP telefonija bo zagotovo imela svoj prostor v tem omrežju.

Vir: Telekom Slovenije.

33 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Slo-Tech - Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež...

54 komentarjev

Zamenjava v vrhu Telekoma

STA - Na današnji seji je nadzorni svet Telekoma Slovenije razrešil Petra Graška z mesta predsednika uprave Telekoma. Kmalu zatem je z mesta direktorja SiOL-a odstopil tudi Miran Kramberger. Za vršilca dolžnosti direktorja SiOL-a je bil imenovan Matevž Turk, vodja tehničnega področja (SiOL), Telekom pa bo do imenovanja nove uprave vodila Darinka Virant, dosedanja podpredsednica uprave Telekoma.

Razlog za razrešitev je po vsej verjetnosti nestrinjanje dosedanjega predsednika uprave Petra Graška in ministra za informacijsko družbo glede pripojitve SiOL-a Telekomu, kar bi naredilo razmere na slovenskem trgu internetnih storitev še bolj nepregledne, kot so sedaj, ko je SiOL samostojno podjetje z lastno bilanco.

Po besedah ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja pa je edini evidentirani kandidat za novega predsednika uprave Telekoma Libor Vončina, ki naj bi bil na mesto prvega moža Telekoma imenovan 1. marca. Libor Vončina je v decemberski zamenjavi na vrhu Telekoma na položaju...

31 komentarjev

Ponovna združitev Telekoma in SiOL-a?

24 ur - Uprava Telekom Slovenije, d.d. se je odločila za pridruženju hčerinskega podjetja SiOL, ki je v njegovi 100-odstotni lasti. Predsednik uprave Telekoma, Peter Grašek, meni, da je združitev potrebna še pred vstopom v Evropsko Unijo, saj bi na ta način Telekom dobil podobno strukturo, kot jo ima večina konkurence na enotnem evropskem trgu. Združitev naj bi bila potrebna tudi zaradi nove strategije podjetij, ki bo zahtevala visoka finančna sredstav, ta pa ima le Telekom.

Miran Kramberger, direktor SiOL-a, ki mu uprava predlaga, da zasede njen peti stolček, je združitev podprl. V štiričlanski upravi je predlog poleg predsednika sicer podprla le še podpredsednica, Darinka Virant. Združitvi nasprotuje tudi Pavle Gantar, minister za informacijsko družbo, ki meni, da bi morali podjetji še naprej ločeno izvajati svoji dejavnosti, medtem ko bi tudi Telekom začel uvajati IP tehnologijo.

Zeleno luč združitvi mora dati še nadzorni svet, ki bo zasedal prihodnji teden in bo po besedah ministra...

31 komentarjev