»

AMD bojda neuradno razmišlja o delitvi

Reuters - AMD preučuje, ali bi podjetje razdelili na dva dela ali pa bi mogoče del odcepili v novo podjetje (spin-off), ekskluzivno poroča Reuters. Izvršna direktorica Lisa Su, ki je za krmilo sedla oktobra lani, je eno izmed svetovalnih podjetij najela za pripravo simulacij, kako bi različni scenariji prestrukturiranja podjetja vplivali na poslovne rezultate. Za zdaj gre le za preigravanje scenarijev, zato je povsem mogoče, da bo AMD ostal monoliten.

Ko je AMD leta 2006 za 5,4 milijarde dolarjev prevzel kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI, so v podjetje nenadoma dobili izjemno močan grafični oddelek. Problem je, da tega na trgu procesorjev niso znani dovolj dobro unovčiti in danes AMD caplja približno generacijo za Intelom. Sujeva zato išče rešitve, kako...

97 komentarjev

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

OC Workbench - Na spletu so se pojavile govorice, da utegne VIA prenehati z izdelovanjem veznih naborov za namizne računalnike. Proizvajalec znanih veznih naborov, kot so KT266 , KT400A in K8T800 naj bi napovedane nove vezne nabore že umaknili iz svojega roadmap-a. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bomo pri nakupu matičnih plošč lahko izbirali le še med AMD-jevimi, Intelovimi, nVidiinimi in SiS-ovimi veznimi nabori.

Izvorna novica na OC Workbench.

37 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

VIA se bo razdelila

ComputerBase - Na ComputerBase poročajo, da se bo VIA Technologies v prihodnosti razdelila na tri podjetja, s čimer nameravajo povečati učinkovitost in konkurenčnost. Tako si bodo podjetja razdelila naslednja področja: procesorji in platforme, vezni nabori in multimedija.

Na področju veznih naborov se bodo poskušali zoperstaviti hudi konkurenci, ki jo predstavljata novozdruženi AMD/ATi in naveza Intel-nVidia. Ocenjujejo, da bodo pri sodelovanju z Intelom konkurenčnejši kot pri AMD-ju, zato se bodo tesneje navezali na procesorje prvega. Oddelek za procesorje in platforme se bo osredotočil na razvoj C7, ki bo namenjen uporabi v manjši in manj zahtevnih sistemih, če bodo seveda uspeli zgladiti spore z Intelom glede patentov.

18 komentarjev

Intel: VIA naj preneha izdelovati procesorje

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, naj bi Intel pritiskal na vsem dobro znano podjetje VIA, da naj preneha z izdelovanjem procesorjev. V primeru, da VIA popusti pritiskom, je Intel pripravljen podaljšati licenco za izdelavo veznih naborov, ki poteče marca leta 2008. Glavni razlog zaradi katerega naj bi Intel želel, da VIA preneha z izdelovanjem procesorjev, je vse večja popularnost majhnih in poceni procesorjev slednjega v raznih prenosnih napravah.

Več na The Inquirerju.

15 komentarjev

Nforce2 brez podpore za Visto

Slo-Tech - Nvidia je na svoji spletni strani objavila seznam veznih naborov, ki bodo programsko podprti tudi v prihajajoči Windows Visti. Med njimi pa ni vsem dobro znanega veznega nabora nForce2, saj je najstarejši podprt vezni nabor nForce3. Vista tako uradno ne podpira omenjenega veznega nabora, ki kljub temu ni nekompatibilen z njo. Lastniki nForce2, ki želijo podporo za svoj vezni nabor tudi v prihajajoči Visti, so že organizirali peticijo, s katero želijo opozoriti nVidio na potrebo po programski podpori tudi starejših veznih naborov.

31 komentarjev

Znane cene za Visto II.

ComputerBase - Nedavno tega smo poročali o cenah nove Viste za končne uporabnike (retail pricing), ki so marsikoga negativno presenetile. Danes so se na ComputerBase dokopali do cen tako imenovanih DSP-različic, ki za razliko od retail ne vsebujejo lične škatle in brezplačne tehnične podpore, so pa zato mnogo cenejše in dostopnejše. V Nemčiji bodo tako cene znašale:
  • 85 evrov za Home Basic,
  • 107 evrov za Home Premium,
  • 136 evrov za Business in
  • 184 evrov za Ultimate.
Cene so orientacijske in se utegnejo še popraviti, podobne vrednosti pa lahko pričakujemo tudi pri nas.

107 komentarjev

Manjši zaslužki ATI-ja po prevzemu

X-Bit Labs - Po velikem poslu, ki se je zgodil pred mescem in pol, je AMD nedavno ponosno potrdil, da je nakup ATIja tudi v skladu s kanadsko proti-monopolistično zakonodajo. S tem je zaključek nakupa ATI-ja en korak bliže, ni pa še ni dokončen, saj se morajo 13. oktobra srečati delničarji in posel odobriti.

Nakup hkrati kaže tudi negativne posledice, saj je ATI za novinarje izjavil, da je se bo njihov dohodek do 140 milijonov dolarjev manjši, kot je bilo predvideno. Zmanjšala se je namreč prodaja veznih naborov za platforme, ki bazirajo na Intelovih procesorjih. Poročajo celo, da Intel na svoje poslovne partnerje pritiska, naj ne kupujejo ATI-jevih chipsetov, kot je na primer RD600. Zato tudi ne čudi dejstvo, da je ATI preklical vezne nabore za Intelove platforme RD700, RS700 in RC710, o čemer smo že poročali. Naslednje leto bo vsekakor še zanimivo.

48 komentarjev

NForce 4 SLi za Pentium procesorje

Tech Report - Do nedavna se je zdelo, da v razvoju vedno močnejših in z dodatnimi funkcijami nabitih procesorjev in naborov zanje, prednjačita AMD in nVidia. Prvi je ponovno, razen pri obdelavi video podatkov, ujel in prehitel večnega tekmeca, nVidia pa je ponudila možnost hkratne uporabe dveh grafičnih kartic na matični plošči. Za vse ljubitelje izredno požrešnih iger, je bila odločitev o nakupu jasna.

Intel glede hitrejših procesorjev odgovora ni imel, zato sta v začetku leta z nVidio izmenjala več licenc. Tako je nVidia 4. aprila predstavila prvi vezni nabor za Intel platformo, ki podpira SLi tehnologijo.

Nov vezni nabor je zaradi arhitekture Pentiuma...

13 komentarjev

VIA s kakovostnim zvokom v prenosnikih

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so predstavili nov avdio krmilnik VIA Vinyl Envy24MT za prenosnike, "katerih uporabniki zahtevajo brezkompromisen zvok". Novi krmilnik bo nadomestil trenutno uveljavljen AC'97, podpiral pa bo 24-biten/192 kHz HiFi zvok, analogne in digitalne stereo vhode in izhode ter dva priključka MIDI. Ker je krmilnik namenjen predvsem prenosnim računalnikom, bo največkrat integriran na ploščo, moč pa ga bo dobiti kot kartico mini-PCI ali PCMCIA. Klik!

3 komentarji