»

Visoke kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Slashdot - Ameriški pravosodni organi so pritisnili na tajvansko podjetje Chi Mei Optoelectronics, ki je četrti največji proizvajalec TFT-LCD panelov na svetu. Tajvanci so priznali (PDF) dogovarjanje o cenah LCD-panelov in kršenje Sherman Acta. V zameno za nekoliko bolj prizanesljivo obravnavo bodo popolnoma sodelovali s pravosodnim ministrstvom, naložili pa so jim še globo v višini 220 milijonov dolarjev. Poleg njih je sooblikovanje cen med 14. septembrom 2001 in 1. decembrom 2006 priznalo že pet drugih podjetij, aretirali pa so tudi devet menedžerjev. Skupno so izrekli za 860 milijonov dolarjev kazni.

35 komentarjev

Še en spamer oglobljen

Kraljestvo spama

vir: The Age
The Age - Na vsesplošno zadovoljstvo so na križ pribili še enega plodnega spamerja, ki je bil odgovoren za dobršen del spama v naših nabiralnikih. Lance Atkinson iz Christchurcha v Novi Zelandiji, ki je zadnja leta sicer živel v Avstraliji, je bil obsojen na plačilo 16 milijonov dolarjev kazni zaradi razpošiljanja spama. Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je že lani zamrznila njegovo premoženje, ko so uvedli preiskavo, sedaj pa ga izdatno je oglobila.

Atkinson je sicer že pred tem priznal pošiljanje spama, za kar ga je novozelandsko sodišče kaznovalo s 100.000 dolarji (50.000 evrov), kar se je Američanom zdelo premalo. Nič čudnega, saj so z dvema milijonoma spamerskih sporočil, ki so jih poslali...

11 komentarjev

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji

Microsoft se je pritožil na prepoved prodaje Worda

The Register - Pretekli teden je sodišče v Teksasu Microsoftu naložilo, da mora v 60 dneh prenehati prodajati Microsoft Word zaradi kršitve patentov, ki se navezujejo na običajni XML in so v lasti podjetja i4i, in hkrati plačati 290 milijonov dolarjev kazni. Kot je bilo pričakovati, je Microsoftova pravna armada odgovorila (PDF), in to s skrajno zanimivimi argumenti.

V pritožbi so navedli, da bodo utrpeli nepopravljivo škodo, če bodo morali popraviti svoj Word. Zapisali so, da četudi jim pritožba uspe, ne bodo nikoli dobili povrnjenih stroškov zaradi spreminjanja Word in izgubljenih prodaj v času...

121 komentarjev

EU od Microsofta terja več brskalnikov

The Wall Street Journal - Kot kaže, je Evropska komisija nezadovoljna z vedenjem Microsofta in od njega terja več. Tako sedaj razmišljajo o novi seriji sankcij proti podjetju. Zgodba je stara - še vedno je trn v peti Internet Explorer, ki je integriran v Windows. EU se je sedaj odločila, da od Microsofta ne bodo zahtevali odstranitev brskanika, temveč bodo poskušali izsiliti integracijo še konkurenčnih brskalnikov v Windows. Končne odločitve v tem procesu seveda še ni in je najverjetneje še nekaj tednov ne bo. Spomnimo, da je EU od Microsofta od leta 2004 pobrala že za dve milijardi dolarjev kazni.

V Redmondu se sedaj sklicujejo na dejstvo, da EU ne more od njih zahtevati vključitve konkurenčnih izdelkov v svoj produkt. Dodajajo, da uporabnikom nihče ne preprečuje prenosa in namestitve, denimo, Firefoxa ali Opere po namestitvi sistema. Toda EU se je za tako potezo odločila zaradi podobne tožbe leta 2004, ko so od Microsofta zahtevali odstranitev Windows Media Playerja iz operacijskega sistema, Microsoft pa...

285 komentarjev

Evropska komisija Microsoft kaznovala še z dodatnimi 899 milijoni EUR

Delo - Kot poroča DELO, je Evropska komisija Microsoftu danes izrekla novo kazen, ker do oktobra 2007 ni spoštoval protimonopolnih zahtev Komisije. Tokrat bodo Microsoft olajšali za 899 milijonov EUR.

Kot je znano, je Microsoft šele 22. oktobra 2007 pristal na zahteve Evropske komisije glede zagotavljanja odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitve enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanju licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Komisija je Microsoft pred tem že kaznovala s 497 milijoni EUR kazni, Microsoft se je pritožil, vendar je sodišče EU v Luxembourgu je 17. septembra 2007 dalo prav Evropski komisiji.

29 komentarjev

Microsoft ujel rok EU

Slashdot - Microsoft je v četrtek posredoval Evropski komisiji zahtevano dokumentacijo o svojem operacijskem sistemu in tako za las ujel postavljen rok, poroča News.com. Prvič je bil Microsoft opozorjen in kaznovan zaradi monopolnega obnašanja leta 2004, ko so mu naložili 646 milijonov dolarjev kazni. Za neupoštevanje odredb in zavlačevanje je Komisija v letošnjem juniju Microsoftu odmerila še 357,3 milijona dolarjev kazni in določila za absolutno zadnji rok 23. november, sicer bi mu grozilo 3,9 milijona dolarjev kazni za vsak prekoračen dan. Zaradi obsega dokumentacije, ki znaša 8.500 strani, bo trajalo nekaj mesecev, da se Komisija izjasni, ali je Microsoft zadostil vsem zahtevam. V nasprotnem primeru ga čakajo nadaljnje globe.

29 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev