»

Kritični popravki Intelovih procesorjev

The inquirer - Večina novih Intelovih procesorjev (tako namizni Core 2 kot serverski Xeon) ima po poročanjih Inquirerja določene kritične programske težave. Le-te se da rešiti s posodobitvijo procesorjeve mikrokode in sicer na dva načina: s popravkom za vaš operacijski sistem (zaenkrat omenjajo samo Windows) ali pa s posodobitvijo BIOS-a na matični plošči.

Kljub temu, da ima težave praktično cela zadnja generacija, Intel zatrjuje, da ne bo potrebna zamenjava izdelkov, saj bodo programske posodobitve dovolj. Vsi lastniki Core 2 procesorjev z Okni si že lahko prenesete popravke z Microsoftove strani.

Izvorna novica.

62 komentarjev

Hladilni sistem Thermalright Ultra 120

AnandTech - Na AnandTechu so bili po dolgem času na testu resnično navdušeni nad nekim izdelkom. Tokrat je bil to Thermalrightov Ultra 120, ogromen pasiven hladilnik, za katerega so povedali, da je edini izdelek na trgu, ki lahko brez ventilatorja odvaja toploto s Core 2 Duo procesorjev. Z njim so dosegli tudi najvišji overclock (v primerjavi z vsemi ostalimi konkurenčnimi hladilnimi sistemi), za zdaj pa se mu skupaj s Tuniq Towerjem obeta častni naziv Izbor urednika. Veselo branje!

31 komentarjev

Intel prodal več dvojedrnikov

X-Bit Labs - Po besedah Intelovega podpredsednika Stacyja Smitha je bila več kot polovica prodanih Intelovih procesorjev v četrtem četrtletju lanskega leta dvo- oziroma štirijedrnikov, kar se je zgodilo prvič po pojavu večjedrnih x86 procesorjev. Zasluga za prevlado dvojedrnikov gre predvsem procesorjem Core 2 Duo, Pentium D in večjedrnim Xeonom, ter vedno manjši ponudbi enojedrnih Pentium 4, Celeronov in Xeonov.

Več o tem na X-bit labs.

36 komentarjev

Pentium 4 kmalu 60 % ceneje

Hartware.net - Neuradni kitajski viri namigujejo, poroča nemški Hartware, da se lahko januarja nadejamo konkretne pocenitve starejših Intelovih procesorjev. V skladu s strategijo uvajanja novih Core 2 Duo procesorjev se naj bi enojedrni Pentiumi 4 651, 650, 641, 631, 630, 541 in 531 pocenili za grobo rečeno več kot polovico. P4 650 bo cena padla s 272 na 84 dolarjev, dočim bo P4 531 cenejši za skromnih šest odstotkov. Prav tako lahko pričakujemo znižanje cen Pentiumov D Dual Core in Celeronov D.

30 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu spet bolje

Hartware.net - Po dveh slabših četrtletjih so se kazalci za Intel spet zasukali na bolje. Nemški Hartware tako poroča, da je Intel spet okrepil svoj tržni delež na področju procesorjev x86, ki se je povzpel s 73 na 76 odstotkov, kar pripisujejo novim procesorjem Core 2. Na trgu namiznih računalnikov je Intel pridobil šest odstotkov, na strežniškem pa dva; prva rast gre tudi na račun nižjih cen Celeronov D in Pentiumov 4.

Prav tako je rast zaznal tudi AMD, predvsem na področju prenosnih računalnikov, kjer je bila kar štiriodstotna. Ker se VIA počasi umika s procesorskega trga, je za eno odstotno točko z 22 na 23 zrastel tudi skupni AMD-jev delež na trgu procesorjev.

7 komentarjev

Največji delež AMDja doslej

Slo-Tech - V drugem četrtletju letošnjega leta je AMD dosegel doslej največji tržni delež na trgu procesorjev v svoji zgodovini. Le-ta je po podatkih Mercury Research-a znašal 22 odstotkov. Dosedanji največji AMD-jev tržni delež je znašal 21,8% v drugem četrtletju leta 2001. Njegov veliki konkurent Intel obvladuje 73 odstotkov trga s procesorji za namizne in prenosne računalnike ter strežnike. Ostalim majhnim proizvajalcem procesorjev, kot sta VIA in Transmeta je pripadel petodstotni tržni delež.

Na trgu serverskih procesorjev je delež AMD-ja po zaslugi procesorjev Opteron 200 znašal kar 33 odstotkov. Po prihodu Core 2 Duo procesorjev in močnem znižanju cen dosedanjih Pentiumov naj bi Intel v tretjem četrletju bolj povečal svoj delež.

Več o tem na IBTimes.

17 komentarjev

Intel znižuje cene

Hartware.net - Po tem, ko je AMD po Intelovi predstavitvi procesorjev Core 2 Duo znižal cene svojih procesorjev, je, kot je bilo napovedano, tudi slednji znižal cene svojim procesorjev. Najbolj se je pocenil procesor Pentium 4 541, za katerega je po novem potrebno odšteti 84 ameriških dolarjev, kar je 61 odstotkov manj od dosedanje cene. Med dvojedrniki bo za najcenejši model Pentium D 805 potrebno odšteti 93 dolarjev, za najzmogljivejšega, dvojedrnega Pentiuma, z oznako Pentium D 960, pa 316 dolarjev, kar pomeni 40 odstotno pocenitev.

Tabelo s cenami preostalih procesorjev najdete v izvorni novici na Hartware.net.

6 komentarjev

Intel izboljšuje Pentiume

Hartware.net - Dober mesec pred uradno predstavitvijo Core 2 Duo procesorjev so se pri Intelu odločili za izboljšave sedanjih dvojedrnih Pentiumov D serije 900 temeljočih na jedru Presler. Predvidoma septembra letos bo namreč izšel nov stepping D0, ki bo zamenjal sedanjega C1, od katerega bo predvsem bolj varčen. Pentium D 960 naj bi tako z novim steppingom porabil le še 95 Wattov v primerjavi s sedanjo porabo 130 W.

44 komentarjev

Padec cen Opteronov

Hartware.net - Po tem ko je Intel pred nekaj dnevi najavil prihod dveh novih procesorjev in padec cen starih, se je za podoben korak odločil tudi AMD. Le-ta je v začetku tega tedna najavil prihod dveh novih Opteronov z oznakama Opteron 275 HE in Opteron 875 HE ( oba 2.2 GHz in le 55W porabe). Obenem so najavli padec cen obstoječim Opteronom. V segmentu procesorjev namenjenih enoprocesorskim delovnim postajam (serija 100) bo cena padla le dvojedrnemu Opteronu 180 in enojedrnemu Opteronu 152, oba se bosta pocenila za 20 odstotkov in bosta stala 637 ameriških dolarjev.

Precej večja pocenitev čaka na procesorje serije 200, kjer bo cena padla večini članov serije, najbolj pa Opteronu 265, ki se bo pocenil za kar 54 odstotkov in bo po novem stal 316 ameriških dolarjev. Za več kot 40 odstotkov se bodo pocenili tudi dvojedrni Opteroni serije 800, najbolj bo cena padla Opteronu 865 HE in Opteronu 875, ki bosta cenejša za 46 odstotkov in bosta stala 1165 ameriških dolarjev. Vse cene veljajo za 1000...

19 komentarjev