»

GCHQ in NSA kradeta šifrirne ključe SIM kartic

Uspehi GCHQ pri nezakonitem vdiranju

vir: The Inercept
The Inercept - Kot poroča The Intercept, ki je pridobil dostop do novih Snowdnovih dokumentov, so agentje britanske Government Communications Headquarters (GCHQ) in ameriške NSA vdrli v omrežje podjetja Gemalto, ki je eden največjih proizvajalcev SIM kartic, ter pridobili dostop do avtentikacijskih šifrirnih ključev, ki so shranjeni na SIM karticah.

Avtentikacijski šifrirni ključ Ki je 128-bitna spremenljivka, ki služi za avtentikacijo SIM kartice mobilnemu omrežju. Ki je unikaten in določen v procesu tim. personalizacije SIM kartice (takrat se ustvari tudi unikatna ICCID številka, ki je tudi natisnjena na SIM kartici).

Ki je shranjen na SIM kartici, njegova kopija pa se nahaja tudi v podatkovni bazi...

24 komentarjev

Globalna penetracija mobilne telefonije 100 %

Slo-Tech - Na svetu je ta hip toliko uporabnikov mobilne telefonije, kot je prebivalcev, to je okrog 7,1 milijarde, ugotavlja Tomi Ahonen (in še marsikaj drugega). Čeprav v povprečju to pomeni, da je penetracija mobilne telefonije stoodstotna, velja številko vzeti z zrnom soli.

Da nima vsak Zemljan svojega mobilnega telefona, je več kot jasno. Že če odmislimo revnejši del prebivalstva v deželah tretjega sveta, je tu še cel kup otrok, ki telefonov tudi nimajo. Številka 7,1 milijarde se nanaša "naročnine", in sicer gre za meritev, koliko različnih aktivnih SIM-kartic je izdanih. Podrobnejša statistika razkriva, da je enoličnih uporabnikov 4,5...

16 komentarjev

SDK za Samsung TouchWiz vmesnik

vmesnik TouchWiz

vir: engadget
engadget - Samsung se je odločil, da bo TouchWiz vmesnik, ki ga je že moč uporabljati na njihovem s Symbianom opremljenem telefonu i8910 oz. Omnii HD ter nekaterih feature mobilnikih, ki uporabljajo namenski operacijski sistem, postal standarden na vseh njihovih mobilnikih, opremljenih z zaslonom, občutljivim na dotik. Z veliko bazo uporabnikov, ki bodo gledali enak vmesnik, pa naj bo telefon pametne ali pa ne, se je Samsung odločil izdati enoten razvijalski paket za izdelavo aplikacij, ki bodo delovale na vseh platformah, Windows Mobile, Symbian S60 ter na namenskih operacijskih sistemih, ki jih uporabljajo manj pametni telefoni. Obenem bo Samsung aplikacije ponujal na spletni trgovini, Samsung Mobile Applications, pripravljajo pa tudi galerijo...

9 komentarjev

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

CNet - Na Samsungovem inštitutu napredene tehnologije - SAIT so izdelali zaenkrat še 15 palčni prototipni LCD televizor, ki za osvetljevanje uporablja ogljikove nanocevke. V takšnem zaslonu na tisoče nanocevk izstreljuje elektrone na fosforiziran ekran in tako osvetljuje zaslon. T.i. FED - field-emitter display tehnologija je v osnovi podobna stari dobri CRT. Podobno rešitev razvijata tudi Toshiba in Canon (SED - surface-conduction electron-emitter displays).

Prednost nove tehnologije je še dodatno znižanje cen velikih LCD zaslonov, saj skoraj polovice cene 40 palčnega zaslona predstavlja prav osvetljevanje. Proizvajalci zato poskušajo znižati ta strošek na različne načine: LED, laserji, SED... o katerih smo že poročali.

19 komentarjev

Samsungove SIM kartice z 1GB pomnilnikom

Akihabaranews - Samsungu je uspelo na SIM kartico, ki jo poznamo iz naših mobilnih telefonov, spraviti dodatnih 1GB spomina. To je zaradi spominsko vedno potratnejših razvad novejših telefonov v obliki fotografije, glasbe, filmov in navigacije, vsekakor zelo zaželena zmogljivost.



S-SIM kartico so postavili na ogled na Pariškem sejmu Cartes 2006, ki je odprl svoja vrata 7. novembra.

Sedaj bo...

18 komentarjev

Samsung povečal kapaciteto NAND flash čipa na 32 GiB

vir: CNet
CNet - Poleg na Slo-Techu že predstavljenega PRAMa je Samsung povečal še kapaciteto NAND flash pomnilniških čipov. 32 gibibajtni produkt je narejen s 40 nm tehnologijo (trenutno najmanjša v polprevodniški industriji) in vsebuje novejšo t.i. Charge Trap Flash arhitekturo, ki zavzema le petino velikosti dosedanje Floating Gate. Zaenkrat je moč tako narediti do 64 GiB veliko Compact Flash kartico, z izboljšavami in prehodi na 30 in 20 nm tehnološki proces pa načrtujejo še dodatno povečanje kapacitet. Nekaj tehničnih podatkov najdete na strani EE Times.

16 komentarjev

Samsung izumil PRAM pomnilnik

Neowin - Samsung je danes predstavil nov tip pomnilnika, imenovan PRAM, ki združuje prednosti DRAM-a, ki ga uporabljamo v računalnikih (hitrost) in flash pomnilnika (ohranjanje podatkov brez električne energije). Novinec je tako 30-krat hitrejši od flash konkurence, enostavnejši za izdelavo, obljublja pa tudi 10-krat daljšo življenjsko dobo, poroča Neowin.

12 komentarjev

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev