»

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

engadget - Skupina navdušencev je na spletni strani za zbiranje financ za manjše, kreativne projekte Kickstarter predstavila Teagueduino (na sliki). Gre za posebno različico Arduinota, odprte platforme z mikrokontrolerjem, ki je namenjena hitremu, enostavnemu in poceni grajenju najrazličnejših možnih elektronskih napravic. Njegova glavna prednost je, da ne zahteva znanja spajkanja (komponente preprosto zaskočijo v vezje), programiranje pa mogoče kar čez poenostavljen vmesnik s pomočjo drop-down menijev, s katerimi se določene signale (npr. stikala) veže na sprožitev povezanih elektronskih naprav. Fantje so pripravili kratki demo, ki je uspešno navdušil tudi urednike pri Engadgetu:

.

Projekt je zbral...

44 komentarjev

Nov prispevek: Brian King - Getting started with Mozilla Jetpack

Slo-Tech - Nadaljujemo z objavljanjem predavanj, ki so se odvijala tekom WebCamp-a v Ljubljani - ker ste si gotovo že vsi odpočili od novoletnih norčij, je zadnji čas, da ponovno prestavite v višjo prestavo in se posvetite delu. Ker pa vikenda še ni konec, si bo marsikdo zaželel ogledati predavanje Brian-a King-a o Mozilla Jetpack-u.

In nedeljsko popoldne je kot naročeno za začetek dela z Jetpack-om, saj je slednji orodje, s katerim lahko z nekaj poznavanja HTML-ja, CSS-a in Javascript-a vsakdo ustvari dodatek za Firefox. Uredništvo Slo-Tech-a bi bilo seveda nadvse navdušeno nad vsakršnim dodatkom, ki bi nastal tekom današnjega popoldneva in ki bi izboljšali uporabniško izkušnjo vsem govorcem tekom vročičnih debat, kjer včasih odločajo desetinke...

V vzpodbudo, da je gotovo mogoče doseči veliko, naj le omenimo, da Jetpack že ima vgrajen jQuery.

Brian King je ustanovitelj podjetja Briks in se že vrsto let ukvarja z razvojem dodatkov za Firefox, je predsednik Mozdev Community Organization in...

0 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Preden gre tudi Kiberpipa na novoletno rajanje, pripravljamo še teden zanimivih dogodkov.

V ponedeljek vabimo na novo predavanje iz serije Biokibernetika. Prof. dr. Tadej Bajd bo predaval o o robotskih pristopih v nevrorehabilitaciji:
Raziskovalci programske skupine "Analiza in sinteza gibanja pri človeku in stroju" so razvili metode vodenja kompleksnih robotskih sistemov, ki ne silijo bolnika v predprogramirane gibe, ampak mu pomagajo v tolikšni meri, kolikor je za posameznika potrebno. Razvili so idealne "robotske terapevte", ki skupaj z izvirnimi merilnimi metodami in sistemi navidezne resničnosti omogočajo intenzivno urjenje gibov spodnjih in zgornjih ekstremitet.

Nato v torek vabimo na predavanje Uroša Trebca, ki bo govoril o vse popularnejši virtualizacijski rešitvi Xen:
Katere so...

2 komentarja

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

Spletne urice: Testiranje spletnih aplikacij

Slo-Tech - V sredo 12. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Sebstajn Trepča predaval o tem kako poteka Testiranje spletnih aplikacij.

UnitTesti so vsekakor zelo uporabni, vendar jih ne moremo vedno uporabiti za spletne aplikacije. V zadnjem času vedno več orodij izvaja teste kar preko HTTP protokola, torej imajo vgrajen spletni brskalnik, s katerim testirajo vašo aplikacijo na najvišjem nivoju. Na predavanju bo predstavljeno nekaj takih orodij in njihova uporaba.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

7 komentarjev

Spletne urice: Osnove protokola HTTP ali kako streči čim manj vsebine

Slo-Tech - V sredo 5. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Primož Bratanič predaval o osnovah protokola HTTP oziroma kako streči čim manj vsebine.

Tokrat si bomo skupaj ogledali, kako lahko z uporabo nekaj osnovnih trikov, ki jih omogoča protokol HTTP, obremenitev našega strežnika zmanjšamo za več kot polovico. Primož Bratanič je glavni programer portala Slo-tech in odgovorni trener veleznane hrčkovske reprezentance.

5 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem namesto PHP uporabil Ruby on Rails?

Slo-Tech - V sredo, 15. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice kjer bo Marko Mrdjenovič primerjal PHP in famozni Ruby on Rails.

20060106.log:17: Sebastjan mi je pastal link na Jonas blog, kjer je bil link na video, v katerem v pol ure naredis blog. Nisem takoj naročil knjige, sem se pa kljub temu, da sem običajno svoje projekte delal v PHPju, odločil, da naredim site v Ruby on Rails.

Predavanje se bo osredotočilo na razlike med PHP in RoR, morebitne težave pri prehodu in nasploh vse, kar bom doživel na tej poti.

23 komentarjev

Spletne urice: Spletni GIS Pregledovalnik Giselle

Slo-Tech - V sredo 11. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Mihe Kadunca iz podjetja Cosylab o domačemu spletnemu GIS pregledovalniku Giselle.

Cosylab je za kmetijsko ministrstvo razvil spletni pregledovalnik geografskih podatkov, ki je uspešen primer uporabe HTML in Javascripta v zahtevnejših asinhronih aplikacijah.

V predavanju bomo pogledali pod površino rešitve in izpostavili nekaj težav, ki smo jih pri razvijanju aplikacije bolj ali manj uspešno rešili.


Ne, Google maps ni edina GIS rešitev na svetu. :)

4 komentarji

Spletne urice: Harnessing the Mozilla platform

Kiberpipa - V sredo 23. novembra ob 19.00 vas vabimo na osme spletne urice. Tokratnja tema je izkoriščanje platforme Mozilla. Predavanje bo v angleščini, saj bo predaval eden izmed programerjev, ki od Mozille živijo, življenska pot pa ga je zanesla v Slovenijo - Brian King.

Mozilla technologies offer unique advantages over traditional software development toolkits. Using Mozilla, you are combining proven open web technologies with cross-platform rich client application development.

It is a Web-ready platform. At its heart is the XPFE toolkit (XUL, XBL, JavaScript, CSS), and on the implementation level is over 2,000 XPCOM interfaces and an architecture to plug-in your own components. This talk will look in detail at some of these technologies, demo some applications, and look forward to the next generation Mozilla runtime application, XULRunner.

Brian King has been involved in the Mozilla community since 1999. In that time, he has worked on both free and for-profit software built on top of...

4 komentarji

Spletne urice: Izdelava orodne vrstice za Firefox

Slo-Tech - V sredo, 26. oktobra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice, v katerih bo Jaka Železnikar predaval o izdelavi orodne vrstice za Firefox.

Izvedeli boste vse potrebno za izdelavo lastne orodne vrstice za pregledovalnik spleta Firefox, kakšne so prednosti in slabosti orodnih vrstic in do kam seže njihova uporaba. Zvedeli boste katera orodja potrebujemo, katere tehnologije uporabljamo (css, javascript, rdf, xul), kje najdemo vire informacij in kje dokumentacijo. Vabljeni!

Za lažje razumevanje je zaželjeno osnovno poznavanje omenjenih tehnologij. Spoznavanje razvoja na podlagi platfofrme Mozilla pa bomo nadaljevali tudi v novembru.

12 komentarjev