»

Študija: edini način za znižanje piratstva znižanje cen

Slashdot - Ameriška neprofitna organizacija SSRC (Social Science Research Council), ki se ukvarja z raziskovanjem v družboslovnih vedah, je objavila poročilo o piratstvu v državah v razvoju in ukrepih za njegovo brzdanje. Ugotovili so, da drakonske kazni, dosledno preganjanje, restriktivna zakonodaja ali cenzura ne morejo izkoreniniti piratstva. Edini način, da ga vsaj občutno zmanjšamo, je po njihovih izsledkih znižanje cene digitalnih vsebin.

V tri leta dolgi študiji, ki so jo...

28 komentarjev

Motorola se bo razdelila

Mobilni telefon, ki je Motorolo ponovno postavil na potrošniški zemljevid

vir: engadget
engadget - Čez skoraj točno eno leto, v prvem četrtletju leta 2011, se bo Motorola kot jo poznamo danes razdelila v dve podjetji, ki že danes pravzaprav sodelujeta pod eno streho. V prvem, imenovanem Motorola Mobile Devices and Home businesses bodo zbrani mobilni telefoni in settopboxi (sprejemniki in konverterji, ki domujejo ob televizorjih), ki jim bodo delale družbo tudi celovite video-glasovne in podatkovne rešitve. Drug del bo nastal iz mrežnega in mobilnega dela, namenjenega velikim podjetjem (Motorola je npr. glavni opremljevalec ameriške vojske z radijskimi oddajniki in sprejemniki), njegov vodja pa bo Greg Brown. Potrošniški del Motorole bo vodil Sanjay Jha, kar pomeni, da v vodstvu oddelkov pravzaprav ne bo nobene...

2 komentarja

Motorola LiMo zamenjala z Androidom

V družbi z ARMom, Huaweiem, Ericssonom in podobnimi

vir: engadget
engadget - Motorola je ena izmed ustanovnih članic LiMo Foundation, katere cilj je ustvariti od strojne opreme neodvisno distribucijo Linuxa za mobilne telefone. Verjeli ali ne, LiMo uporablja prek 40 naprav, ki so se očitno uspele dobro skriti pred javnostjo. Motorola se je kot del svoje preobrazbe odločila odstopiti iz položaja ustanovne članice in bo tako zgolj sodelujoča članica. Razlog za to se skriva v osredotočanju na Android, ki po Motorolinih besedah trenutno ponuja mnogo bolj celovit paket in boljšo uporabniško izkušnjo. Zanimivo je, da bi se tudi Android v teoriji lahko pridružil fundaciji LiMo, saj je slednja le osnova, na kateri je mogoče graditi svoj...

3 komentarji

Novi upogljivi zasloni

X-Bit Labs - Hewlett Packard in Center za razvoj upogljivih zaslonov (FDC) na Arizona State University sta danes najavila prvi prototip upogljivih in cenovno dostopnih zaslonov, poroča X-Bit Labs. Gre za kot papir tanke računalniške zaslone, ki so skoraj v celoti zgrajeni iz plastike. Razvijalci trdijo, da gre za revolucionaren dosežek pri razvoju tovrstnih visokočljvostnih zaslonov za široke množice, hkrati pa porabijo do 90 % manj materialov kot klasični zasloni.

Nezlomljivi zasloni so narejeni na osnovi tehnike SAIL (self-aligned imprint litography), ki so jo razvili v HP-jevih...

20 komentarjev

Motorola najavila mobilni telefon za trge držav v razvoju

Slashdot - Dandanes se vse prepogosto dogaja, da mobilni telefoni, ki prihajajo na že tako zasičen trg, ponujajo ziljone novih opcij, ki naj bi prepričale potencialne kupce, da je to višek današnje tehnike. Pri tem se se vse prepogosto dogaja, da pri tem trpijo uporabnost, preglednost uporabniškega vmesnika ter seveda programska in strojna oprema, ki ni na najvišjem nivoju.

No, tokrat je zgodba nekoliko drugačna. Motorola se je namreč odločila, da bo izdelala telefon za države v razvoju, ki bo popolno nasprotje ostalim telefonom - bistvo telefona bo namreč preprostost in uporabnost. Kaj to pomeni v praksi? Baterija bi naj zdržala 12 dni v pripravljenosti ali 8 ur pogovorov, za zaslon se uporablja E-Ink tehnologija, kar zagotavlja dobro vidljivost tudi ob direktni izpostavljenosti soncu, bo pa Motofon, kot bi naj bil telefon poimenovan, imel dve anteni, ki bi naj zagotavljali kvaliteten pogovor tudi v bolj odročnih delih, kjer bazične postaje niso prisotne ravno v vsaki vasi.

Ali bo...

21 komentarjev

Virus - proizvodni proces v malem

reddit - Včasih smo gradili tovarne in najemali delavce, očitno pa bomo kaj kmalu tudi slednje skonstruirali - znanilci te pomladi so že tu. Genetsko spremenjen virusi so zanimiva aktualna inovacija, sposobni pa so sinteze elektrode za baterije s trikrat večjo kapaciteto od sodobnih litij-ionskih podobne velikosti.

Tovrstnega produktivnega obnašanja jih naučijo s spreminjanjem DNK in posledično njihove strukture, tako da lahko vežejo nase za izdelavo baterije zanimive elemente, recimo kobalt (ta namreč omogoča precej večje kapacitete kot doslej uporabljani ogljik). Namesto iskanja analitične rešitve za vsak element in obliko (zaželena je gosta kristalna tvorba), nam na pomoč lahko priskoči evolucija. Viruse podvržejo bolj ali manj naključnim mutacijam in opazujejo kateri nase vežejo izbrani element. Najuspešnejši postanejo osnova za nov rod, ki ga takisto doleti mutiranje, postopek pa se ponavlja, dokler se rezultati ne približajo iskanim.

A baterije so šele skromen začetek. Takšen...

27 komentarjev

Mobilnik s trdim diskom

Samsung SPH-V5400

Slashdot - Samsung je predstavil prvi mobilni telefon s trdim diskom. Samooklicani dosežek sliši na ime SPH-V5400 in vsebuje disk premera 1 palec s kapaciteto 1,5 GB, kar je bistveno več od običajne kapacitete novejših mobilnikov dražjega razreda, 100 MB.

Telefon se ponaša tudi s predvajalnikom glasbe v obliki MP3, slovarjem in podporo za elektronske knjige. Na zunanji strani je opremljen z zaslonom OLED velikosti 128x128 pik, na notranji pa se nahaja zaslon LCD velikosti 320x240 pik. Klik! in še nekaj slik!

22 komentarjev

Ogled OI preko mobilnika

RTV Slovenija - Slovenci imamo to čast, da si lahko videoposnetke z letošnjih olimpijskih iger ogledamo tudi preko mobilnih telefonov, ki seveda omogočajo primerno mero zmogljivosti. Privilegija so deležni prebivalci le sedmih držav, poleg naše še Velike Britanije, Švice, Španije, Italije, Slovaške in Poljske. Zasluge za storitev, za katero še nimamo podatkov o razširjenosti uporabe, imata RTV Slovenija in Planet 9. Klik!

4 komentarji

Skype 1.0

ZDNet - Izšla je prva uradna različica čedalje bolj priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo po principu P2P, Skype 1.0. Nova različica prinaša storitev SkypeOut, s katero lahko kličemo na stacionarne in mobilne telefone po celem svetu. Klici znotraj Evrope, ZDA, Avstralije in Nove Zelandije stanejo 0,02 evra na minuto in nekoliko več za ostala območja in mobilne telefone. Plačilo poteka preko kreditne kartice, pri čemer kredit po 180 dneh poteče. Novi so tudi konferenčni klici in izmenjava datotek, nekaterim uporabnikom pa naj bi se ob zaključku pogovora resetiral računalnik. Različici za Linux in Pocket PC sta še vedno v stopnji 0.9x, zato vseh zmogljivosti različice 1.0 za Windows še nimata. Klik!

8 komentarjev

Nevarni mobilniki

Yahoo News - Na Yahoo! so objavili pretresljiv prispevek, ki opisuje, kako mobilni telefoni zdravstvenih delavcev pomagajo prenašati nalezljive bolezni. V raziskavi so naključno pregledali osebje zdravstvenega doma in odkrili, da je kar 12% mobilnih telefonov okuženih z bakterijo <i>Acinetobacter baumannii</i>, ki je pogost vir infekcij v bolnišnicah. Rezultati so še posebej zaskrbljujoči, saj je bakterija nagnjena k temu, da razvije odpornost na skoraj vse vrste antibiotikov. Prav tako lahko preživi v suhih prostorih. Smrtnost med pacienti, ki se okužijo z njo, je med 50 in 60 odstotki.

Pred nevarnostjo nas ne obvaruje niti ustrezno umivanje rok, saj je raziskava pokazala, da je bakterija prišla v mobilne telefone tudi med tem, ko so jih uporabljali v zaprtih oddelkih. Sedaj so v tej bolnišnici prepovedali uporabo mobilnih telefonov ter ponovno pričeli uvajati naprave, ki za delovanje ne potrebujejo fizičnega kontakta.

0 komentarjev

Iskreno opravičilo

Slo-Tech - Za ta nam zelo neljub izpad se iskreno opravičujemo. Kriv je zlobni bavbav, ki je z močjo volje prisilil strežnik v to, da je začel s stavko. Kaj hočemo . Opravičujemo se tudi za morebitne motnje, ki bi jih lahko danes še doživeli. Kaj hočemo, tudi nam se to (vse prepogosto) dogaja .

8 komentarjev