»

Sony pripravlja SIXAXIS s tresenjem

Daily Tech - Ob predstavitvi PlayStationa 3, še preden je le-ta izšel, je Sony šokiral gledalce s podatkom, da njihovi novi stari ploščki ne vsebujejo dodatkov za tresenje med igranjem. Odločitev so utemeljili s komentarjem, da so vibracije stvar prejšnje generacije, oni pa so dovolj hip, da so to predvideli in jih zato niso vključili v svoj izdelek.

Izjavi so seveda verjeli samo obsedeni privrženci, večina ostalih pa se je začela spraševati, kaj je resničen razlog. Nekateri so ugibali, da naj bi tresenje motilo zadnji hip vgrajene senzorje gibanja, a na koncu se je izkazalo, da za vsem skupaj stoji tožba podjetja Immersion.

Po novih podatkih naj bi konflikt bil rešen in Sony ponovno razmišlja o vključitvi omenjene funkcije v svoje kontrolerje. Podrobnosti zaenkrat niso znane, a razvijalci vršijo pritisk nad Sonyjem, tako da bi po nekaterih komentarjih tresoče-se SIXAXISe lahko videli pred izidom tretjega dela ene najuspešnejših serij God Of War.

Izvorna novica.

Modni trendi se dandanes...

1 komentar

Playstation Home

Slashdot - Na Game Developers Conference je Sony danes predstavil novost za njihov Playstation 3, imenovano Home. Gre za večigralski sistem povezovanja uporabnikov, pri čemer je največ poudarka na druženju v stilu Simsov in Second Life-a. Uporabniki bodo lahko poleg svojega avatarja ustvarili še svojo lastno sobo/stanovanje, se družili s prijatelji in igrali mini-igrice, celoten sistem bo, vsaj zaenkrat brezplačen. Storitev bodo začeli testirati aprila, dokončno pa bo splavljena, če bo šlo vse po načrtih, letošnjo jesen.

Predstavili so še Playstation Edge, razvijalski paket, s pomočjo katerega bodo lahko tudi drugi programerji prispevali k virtualnemu svetu, dodatne podrobnosti pa najdete v izvorni novici na Slashdotu.

Gre dejansko za revolucijo oz. Igre 3.0, kot pravi Sony, ali je to zgolj napihovanje malenkostnih idej ob dejstvu, da jim teče voda v grlo?

3 komentarji

Prihaja prenovljeni Xbox 360

Bit Technologies - Bit-tech pravi, da Microsoft namerava poslati prenovljeno različico svoje konzole Xbox 360.

Nova različica prinaša HDMI izhod, 120 GB trdi disk ter 65 nm proizvodni postopek. Posledica bo hladnejša ter predvsem tišja konzola, ki bo sposobna proizvesti kvalitetnejšo sliko. Zaenkrat pa še ni znano, če bo ta različica imela vgrajen HD-DVD pogon.

Očitno bo se še Sony moral malo bolj potruditi...

18 komentarjev

Pod ameriškimi jelkami največ Xboxov

RegHardware - Microsoftov Xbox 360 je bila najbolj prodajana konzola v obdobju med začetkom novembra in božičem v ZDA. Z dvema milijonoma prodanih kosov je prehitela Nintendov Wii in Sonijev Playstation 3. Število prodanih Wii-jev je doseglo 1,8 milijona kosov, vendar je bil za ameriški trg predstavljen sredi novembra in je bil v prodaji slabe tri tedne manj kot Xbox 360. Najmanjši delež je pripadel Sonyjevemu Playstationu 3, ki so ga prodali le približno 750 000.

Več na RegHardware.

10 komentarjev

PS3 dogaja(nja) in Sonyjeve izgube pri tem

Slo-Tech - Na Japonskem so v dveh dneh (raz)prodali 88.400 kosov sila težko pričakovane konzole nove generacije, PS3. Očitno jim ni bilo namenjenih 100.000 kosov, kot se je sprva poročalo, ali pa se je manjkajočih 11.600 kosov znašlo pri privilegiranih kupcih.

V preteklih dneh je PS3 popolnoma obnorel še Ameriko. Neki zobozdravnik je tako najel 60 ljudi, da so stali namesto njega v vrsti. Profesionalni čakalci so bili razporejeni v izmene po 8 ur. Vse to za dober namen: obdarovati svoje sorodnike.

Roke si je mel tudi kupec, ki je preko eBaya PlayStation 3 nato prodal za neverjetnih 9.000 ameriških dolarjev! To bi si pri Sonyu lahko samo želeli, saj so maloprodajne cene trenutno Sonyju v minus. Pri iSuppliju so na novo vzeli pod drobnogled proizvodne stroške konzole in njeno prodajno ceno. Tako Sony pri 20 GB modelu izgublja 306,85 ameriških dolarjev in pri 60 GB 241,35 dolarjev. Manjka seveda še dobiček trgovcev, tako da so izgube še večje. Za primerjavo naj omenim, da po podobnem...

167 komentarjev

Pusti službo, da lahko dobiš PS3 (in jo raztelesiš)

Slo-Tech - Na Japonskem je PlayStation 3. generacije že v prodaji, kar je sicer nekoliko nerodno povedano, saj so zaloge v večini trgovin pošle že do popoldneva. Japonski je bilo namenjeno le 100.000 oz po nekaterih virih 80.000 konzol, zato so bili navdušenci pripravljeni čakati v mrazu in dežju pred trgovinami nekaj dni (video posentek vrste je na voljo na YouTube).Enako zagrizeni so ameriški privrženci, ki stojijo v vrstah že od 6. novembra, čeprav se prodaja v ZDA začne šele 17. novembra. Eden izmed čakajočih v mestu Burbank je celo dal odpoved v službi, da je lahko šel v vrsto, nekaj pametnejših je samo javilo bolniško. V Evropi jih lahko premagamo le, če se že zdaj postavimo v vrste za začetek...

105 komentarjev

Xbox 360 z večjim diskom

Kotaku - Na medmrežju se da zaslediti, da naj bi bil na voljo večji trdi diski za Xbox 360. Novi diski bi za razliko od sedanjih, ki imajo kapaciteto 20 GB, imeli čez 70 GB prostora za shranjevanje podatkov. Dostopnost novih diskov bi naj sovpadala z izdajo novega servisa za prenos datotek.



In še, za Xbox 360 je končno na voljo ultimativna igra, Gears of War, ki uporablja grafični pogon Unreal 3. Ocene, ki si jih je igra prislužila, so izjemno visoke, npr. pri IGN so podelili oceno 9.4/10.

7 komentarjev

Znova o PS3: dodatne zamude in energijska potratnost

Slo-Tech - O Sonyjevi konzoli nove generacije se že dolgo ni slišalo nič navdušujočega. Najprej smo izvedeli, da bo strojna zmogljivost zaradi težav pri proizvodnji manjša kot so napovedovali, potem so prav nespretno skušali zagovarjati njeno razmeroma visoko ceno, vse skupaj pa zavili v paket, ki bo zagotovo imel zamudo.

Tako so te dni na dan ponovno pricurljali podatki, da bo količina proizvedenih PS3 še manjša od že tako majhne količine. Za japonski trgi naj bi bilo tako na voljo 20% manj konzol, kot so sprva načrtovali. Namesto pričakovanih 100.000 enot, jih bo na dan uradne splavitve na zalogi 80.000. Podatkov, zakaj gre za manjšo količino (še) ni, ni pa tudi jasno, ali bo zaradi tega prikrajšan trg Združenih držav.



Poleg tega so se na...

35 komentarjev

Microsoft prodaja Xbox 360 po pričakovanjih, Sony brez zadostnih količin PS3

X-Bit Labs - Fantje iz Redomonda pravijo, da se njihova konzola Xbox 360 prodaja po pričakovanjih, do danes so namreč prodali 6 milijonov kosov in po njihovih besedah bodo do konca leta zagotovo dosegli načrt 10 milijonov prodanih enot. Ker pa, kot vsi vemo, se cena konzole subvencionira na račun prodanih(!) iger, njihov oddelek za srečo (igre) še vedno beleži izgubo v višini slabih 100 milijonov dolarjev.

Če gre MS vse po načrtih, se v tem trenutku ne morem spomniti novice, s katero bi se lahko letos pohvalil Sony. Tako je menda že postalo jasno, da zaradi težav z Blu-Ray enotami, na lačnem trgu ne bo zadosti težko pričakovanih igralnih konzol PS3. Kljub vsemu se nadejajo prodanih 6 milijonov kosov do marca prihodnje leto.

1 komentar

Prvi preizkus PS3ja

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so pisci revije PSM3 od Sonyja dobili (za par ur) v roke testni Playstation 3. Preizkusili so Motorstorm in Resistance: fall of man.



Objavili so filmček vklopa konzole in zagona Motorstorma, ki pa so ga na Sonyjevo željo kmalu umaknili. Na srečo se ga da še zmeraj najti na Video googlu in Youtubeu.

In kaj so ugotovili pri PSM3? Da je PS3 zelo tih, težek, se hitro vžge, se sveti kot ogledalo, ima (črno) prosojno ohišje, da je joypad zelo lahek in da je sistem za zaznavanje nagiba zelo odziven. Nasploh so bili zelo navdušeni...

V komentarjih pod novico se je pojavilo ogromno vprašanj, na katera so pisci naslednji dan večinoma odgovorili. Še zmeraj pa ostaja...

14 komentarjev

Načrti za PS3 FCC-ju

Daily Tech - Sony je oddal podatke o svoji prihajajoči konzoli ameriški zvezni komisiji za komunikacije ( FCC), ki bo preverila, ali je izdelek v skladu z vsemi pravili, posebno kar se tiče Wi-Fi podpore. Dogodek je pomemben zato, ker dokazuje, da je PlayStation 3 že dokončan in poslan v proizvodnjo ta mesec, če sklepamo po nalepkah, ki se bodo nahajale na spodnji strani konzole in so bile predložene FCC-ju. Zanimivo je tudi, da se konzola proizvaja v dveh različnih tovarnah (na Kitajskem in na Japonskem), kar je bilo sprva, ko je Sony načrtoval veliko število primerkov, smiselno ravnanje oz. enostavno delitev proizvodnje za zadovoljitev potreb. Sedaj pa, ko je zaradi težavne izdelave Cell procesorjev napovedano število upadlo na pol milijona, je tovrstno...

5 komentarjev

Znižanje strojne zmogljivosti PS3

Slo-Tech - Po nekaterih informacijah utegne Sony znižati strojno zmogljivost prihajajoče konzole, da bi lahko zagotovil zadostne količine konzol. Manj zmogljiva konzola pa seveda pomeni ne tako sijajen izgled iger.

Spuščen naj bi bil predvsem takt delovanja novega procesorja Cell, iz načrtovanih 3.2 GHz na 2.8 GHz. Z znižanjem frekvence se lahko doseže večje število proizvedenih (in delujočih) procesorjev. Poleg tega naj bi PS3 dobil zunanji, 400W napajalnik. Z grafičnim pogonom RSX (nVidia) naj ne bi bilo nobenih težav, saj je bil končan že pred meseci.

PS3, kot smo že poročali, ne bo poceni. Zanj bo treba odšteti 600 dolarjev, oziroma 500 dolarjev za okrnjeno različico. Po ocenah hiše Merrill...

32 komentarjev

PS3 bi moral stati več

Slo-Tech - Vodja Sony-jevga oddelka za zabavo (Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI)), Ken Kutaragi, meni, da je cena za prihajajoči PlayStation 3, prenizka. Spomnimo, Sony bo ponujal dve različici konzole, in sicer okrnjeno verzijo za 499 dolarjev (20 GB trdi disk, brez HDMI podpore in WiFi) ter dražjo, za 599 dolarjev.

Kutaragi svoje mnenje utemeljuje slikovito, s primerjavo hrane v tovarniški menzi in restavraciji. Predvsem opozarja na zmožnosti nove konzole. Če boste lahko ostali brez besed, potem cena ne bo problem, smelo zaključi. Več o tem tukaj in tukaj.

Cene XBOX-a 360, in še posebej Nintendovega Wii, so (bodo) precej nižje.

25 komentarjev

Xbox ni čisto pravi globalni uspeh?

Wired News - O težavah na zahodni polobli pri pridobivanju tako željene igralne konzole se je večkrat poročalo. Prav sedaj na internetnih straneh razkrivajo v katerih prodajalnah bo moč dobiti drugo pošiljko konzol.
Medtem na drugi strani, v deželi vzhajajočega sonca Microsoftove konzole kupcev ne ganejo. Enako podobo kažejo fotografije slučajnega turista. Razmerje prodanih konzol je 36 proti 1, v prid Sonyevi stari PS2.

Se bodo podražile letalske karte do Japonske? Ali se bodo znašli Japonci sami in začeli prodajati na eBayu?

51 komentarjev

Novosti iz spletnih skupnosti Xbox360

Slo-Tech - Slashdot poroča o zanimivih dogodkih in zamislih, ki se razvijajo med uporabniki nove Microsoftove konzole. O problemih s sesuvanjem, ki naj bi jih izdelek imel, se je na veliko govorilo, a izkazalo se je, da problemi niso tako resni. Problem očitno povzroča pregrevanje napajalnika, kar so domiselni igričarji rešili kar z obešenjem le-tega na vrvico. Tako modificirana konzola je nato brezhibno delovala kar sedem ur.

Tudi ljubitelji odprte kode se že zanimajo za Xbox360, kar so dokazali z odprtjem projekta Free60. Njegov namen naj bi bil pripraviti opensource operacijska sistema, GNU/Linux in Darwin, do delovanja na igričarskem strojčku iz Redmonda. Programska koda zaenkrat še ne obstaja, saj razvijalci šele zbirajo potrebno dokumentacijo, med katero pa se po besedah Slashdota že zdaj najde nekaj zanimivih informacij.

15 komentarjev

Pripravite spalne vreče, če želite imeti Xbox 360

Reuters - Reuters poroča, da bo začetna prodaja Microsoftovih igralnih konzol nekoliko manj obsežna, kot je bilo predvideno. Namiguje se celo, da je to del načrtnega pritiska na tržišče in kupce - Microsoft naj bi nalašč upočasnil produkcijske linije, da bi ustvaril vtis o razprodanosti in nedosegljivosti konzol.

Nekateri sarkastično predvidevajo, da bodo na Norveškem trgovci lahko na dan izida Xboxa 360 ponudili samo napis Razprodano. Ponujene količine so namreč izredno majhne, poleg tega pa morajo trgovci vnaprej podpisati tudi posebne pogodbe, ki jih zavezujejo, da bodo konzole prodajali samo prvi dan po izidu, kasneje pa naredili nedostopne.

Situacija povprečne trgovine v ZDA ni nič bolj rožnata - vsaka bi naj na dan prodaje prejela največ 50 konzol, predvideva se celo, da jih bo realno zgolj 10. Na obeh straneh Atlantika bo tudi skoraj nemogoče dobiti samo konzolo, povsod bo na voljo le v paketih z igrami - tudi to je vključeno v pogodbah s prodajalci. Celo kupci, ki so novi Xbox...

32 komentarjev