»

Firefoxova nova oblačila

Ars Technica - Nova verzija Firefoxa resda izide vsakih šest tednov, a njegove 29. inačico enostavno ne moremo spregledati. V Mozilli so se odločili za korenito prenovo videza, ki v tolikšni meri nismo videli vse od leta 2011. Firefox ni le občutno prilagodljivejši, elegantnejši in hitrejši, ampak tudi precej bolj - chromovski.

Nov uporabniški vmesnik se imenuje Australis je simpatičen in tistim k preizkušanju nagnjenim uporabnikom znan že od novembra, ko se je znašel v eksperimentalni veji Firefoxa. Sedaj je čas dozorel in tako smo vsi prejeli nov videz. Prva novost je prenovljena orodna vrstica oziroma uporabniški meni, ki ima gumb za hiter dostop do vseh možnosti za prilagoditev...

75 komentarjev

Izšla Opera 11.50

TechCrunch - Izšla je nova verzija najbolj prezrtega med peterko vélikih brskalnikov, Opera 11.50. Pol leta po izidu enajste različice so Norvežani pripravili vrsto novosti, izboljšav in popravkov, ki so jih lično zapakirali v Opero 11.50.

Takoj po zagonu opazimo spremenjen uporabniški vmesnik, ki je naravnan proti trenutnim modnim smernicam, ki jih narekujeta Chrome in Firefox. To je vitkost, saj so odstranjeni veliki gumbi in ostala navlaka, ki kazi videzi. Druga vidna sprememba je izboljšava Speed Diala (to je začetna stran, kjer lahko nastavimo velike ali male sličice za bližnjice do najpriljubljenejših strani), ki sedaj ne podpira več samo povezav do strani, ampak tudi vtičnike, tako da lahko prikazuje vreme in podobno. Število sličic je...

124 komentarjev

Mozillin brskalnik brez vmesnika

Prototipni vmesnik s predogledom strani namesto zavihkov

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Po popolnoma na novo zamišljenem vmesniku Tab Candy, ki omogoča združevanje zavihkov v ločene skupine, razdeljene znotraj brskalnikovega okna, pri Mozilli pripravljajo še eno, morda nekoliko manj revolucionarno novost v povezavi z vmesnikom brskalnika. Chromeless, kot je projekt poimenovan in je še v globoki alpha fazi, je Firefox, ki ne bo imel izdelanega vmesnika, saj bo to naloga uporabnikov. Po besedah Marcia Gallija, razvijalca pri Mozilli, bo tega mogoče izdelati z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja ter bo izkušenim oblikovalcem in razvijalcem ustvarjanje vmesnika vzelo približno toliko časa, kolikor ga porabijo za izdelavo spletne strani. S tem upajo, da bodo sami...

36 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev

Izšel Thunderbird 2.0

Mozilla.org - Firefox-ov leteči prijateljček, e-mail odjemalec Thunderbird, je danes izšel v posodobljeni različici pod zaporedno številko 2.0. Nova verzija prinaša nekatere zabavne novosti, med drugim: izboljšano podporo za Windows Vista, instantno iskanje po sporočilih (Find As You Type, znan že iz Firefoxa), možnost uporabe tagov za označevanje sporočil, nov zunanji izgled, podporo za enostavnejše dostopanje do spletnih e-mail storitev (npr. Gmail) in še dosti tega. Dodatne informacije ter dolpoteg.

41 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev

Internet Explorer 7

Microsoft - Microsoft je po slabih dveh letih razvoja izdal končno različico Internet Explorerja 7. Uporabniki Windowsov XP in Serverja 2003 si ga lahko brezplačno prenesete z navedene spletne strani. Po dveh resetih in precej zamudni namestitvi boste tisti, ki se niste pustili zapeljati lisici, lahko uživali v zavihkastem brskanju, RSS virih, boljšem tiskanju, izboljšani varnosti (anti-phishing), (malo) boljši podpori standardom ter se ubadali z novim uporabniškim vmesnikom... Čez predvidoma tri tedne bo IE7 pričakal vse "zasebne" uporabnike Windowsov kot posebna posodobitev visokega nivoja. Podrobnejši opis novosti najdete na Winsupersiteu.

Prostora za izboljšave je še precej, zato lahko le upamo, da Microsoft tokrat IE ekipe ne bo ponovno poslal na zimsko spanje.

101 komentar

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

Nova Firefox in Thunderbird

Mozilla.org - Čisto na kratko, ker veliko tudi ni moč povedati -- izšla sta novi verziji najpopularnejšega alternativnega brskalnika in njegovega bratca, odgovornega za upravljanje elektronske pošte. Obe različici se skrivata pod številko 1.5.0.7, med novostmi pa ni nobenih dodatnih funkcij, gre zgolj za varnostno posodobitev, ki odpravlja nekatere kritične hrošče. Poskrbite za zdravje svojega mlinčka in snemite posodobljena programa Firefox ter Thunderbird.

22 komentarjev

Prvi brezplačni URL vpisovalec v slovenske in tuje iskalnike in imenike

Slo-Tech - Na spletnih straneh SearchTheWWW.net in Raziskovalec.com lahko uredniki spletnih strani preizkusijo novost v slovenskem spletu. Ta novost je prvi brezplačni vpisovalec v slovenske (trenutno 13 - podatek iz 29.05.2002) in tuje (trenutno 261 - podatek iz 29.05.2002) iskalnike in imenike. Center za lokalizacijo interneta v Sloveniji Raziskovalec.com bo v prihodnosti dodal še ostale slovenske in tuje iskalnike in imenike in izpopolnil način vpisovanja, ter odpravil nekatere pomanjkljivosti. Vpisovalec boste našli na strani SearchTheWWW.net in Raziskovalec.com.

Gre za preizkusno verzijo, ki se bo razvijala z dodajanjem iskalnikov ter izpopolnitvijo avtomatiziranega delovanja. Stran se vpiše v naslednje slovenske iskalnike in imenike: Raziskovalec.com, Slowwwenia.com, Matkurja.com, Povezave.com, Carantania.com, Flamme.si, Portal-Si, Ptuj.com, Sips.amis.net, Slowwenia.net, Slowww.com, Oloplan.com ter AAUnique.

Povezave:
  • Vpis v slovenske iskalnike in imenike:

7 komentarjev

WinOnCD 5 Power Edition

Slo-Tech - Gepl si je vzel nekaj časa ter spisal naslednje:

Pri CD-RW Central-u so pod drobnogled vzeli Roxiov boljši program za snemanje na CD in DVD zapisljive nosilce, novi WinOnCD 5 Power Edition. Nekateri se še spomnite, da je bil nemški CeQuadrat nekoč vodilni na tem področju - WinOnCD je bil priložen skoraj vsaki novo kupljeni pečki... A časi se spreminjajo, podjetje je pohrustal Adaptec, ustanovilo podjetje Roxio, nastalo zatišje pa je izkoristil Ahead in začel agresivno tržiti svoj Nero - Burning Rom. Ne rečem, da Nero ni zelo dober program za peko, vendar pa ga WinOnCD s stališča enostavnosti, fenomenalnega uporabniškega vmesnika, odličnih audio filtrov in nekaterih posebnosti z lahkoto zasenči. Še posebno uporabna novost je funkcija "OverSpan DataCD", ki samodejno porazdeli veliko količino podatkov na več CDR(W) plošč. Program lahko naročite v spletni trgovini ali pa ga snamete s police v avstrijskem Mediamarktu....

15 komentarjev