»

Microsoft dobil patent za z GPU pospešeno enkodiranje videa

Slashdot - Microsoftu je bil odobren patent Accelerated video encoding using a graphics processing unit (št. 7.813.570), za katerega so vlogo predložili 22. oktobra 2004. V njem je orisan koncept uporabe grafičnega procesorja (GPU) za enkodiranje videa. To opravilo so klasično sicer izvajali centralni procesorji (CPU), a ga lahko moderni grafični procesorji izvedejo hitreje zaradi paralelizacije. Končni uporabniki so tehnologiji dobili na razpolago šele z DirectX 10 in Windows Visto leta 2007, nadaljevalo pa se je z Nvidiino implementacijo GPGPU-ja v obliki arhitekture CUDA in AMD-jevim GPU-pospeševanjem. Prvi z GPU pospešen program za enkodiranje videa je bil Elementalov Badaboom. Sedaj podeljeni patent zaobjema vse te rešitve.

57 komentarjev

Adijo PhysX

Xtreme Systems - Kot kaže, bodo PhysX kartice za računanje fizike prve in zadnje svoje vrste. nVidia je na CEBIT-u namreč najavila, da bodo prenehali s proizvodnjo. To pa še ne pomeni, da bo računanje fizike umrlo, saj bo nVidia programski del PhysX projekta dodala k lastnemu projektu CUDA, tako da bo mogoče fiziko v igrah računati z grafičnimi karticami serij Geforce 8 in 9.

Ageia se je tako pridružila družbam, kot sta ULi in 3Dfx, ki jih je požrla nVidia, od njih pa ni, razen spomina, ostalo nič.

27 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod - 2. del

Slo-Tech - Naš Senitel je zopet vzel tipkovnico pod prste in nadaljeval začeto.

V prvem delu smo si ogledali strukturo sodobne grafične kartice. Med drugim smo omenili shaderje, ki so zaradi svoje programabilnosti, nekakšno srce in duša sodobnih GPU-jev. Različni shaderji so odgovorni za različne strukture v grafiki (v Direct3D 10 so to oglišča, trikotniki in pike) in omogočajo programerjem, da na teh točkah cevovoda izvajajo komplicirane izračune, katerih končni rezultat je v relnem času generirana slika nekega virtualnega okolja na zaslonu. Tudi predstava, da so shaderji tukaj šele od predstavitve DirectX 8 (novembra 2000), ne bo držala. Shaderji so z nami že vse od začetkov 3D pospeševalnikov, samo o kakšni resni programabilnosti ni bilo ne duha ne sluha. Kot ste verjetno že ugotovili, se je zopet vse začelo z Voodoo Graphics...

Vabljeni k branju!

41 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod

Rasterizacija trikotnika - če je središče pike znotraj trikotnika se pika pobarva, sicer ne. Problem?

Slo-Tech - Naš Senitel ugotavlja, da trenutno očitno živimo v obdobju, ko razni *PU-ji (Processing Unit) rastejo kot gobe po dežju. Nedolgo tega je tržne police ugledal prvi pospeševalnik fizikalnih izračunov (PPU ali Physic Processing Unit) PhysX podjetja Ageia. In ker to očitno še vedno ni dovolj, se pojavljajo še pospeševalniki za umetno inteligenco in celo mrežne kartice, ki nosijo PU v imenu. Krivec za to poplavo pa je verjetno GPU (Graphics Processing Unit) in ideja o kovanju železa dokler je vroče. Da malce razjasnimo nastalo situacijo ter razložimo zakaj se GPU-ji dejansko obnesejo, pa se bo potrebno spustiti skozi tole zajčjo luknjo...



Veselo branje!

12 komentarjev

Sledenje žarkom v realnem času

Scientific American - Grafične procesne enote (GPU) so v zadnjem času sposobne izrisovati dih jemajočo grafiko, ki pa je, roko na srce, še daleč od lepot resničnega sveta in tudi od natančnosti predizrisanih prizorov. Težava je v samem, t.i. rastrskem načinu izrisovanja, sej se ta bistveno razlikuje od načina nastanka slike v resničnem svetu. Zdravilo je že dolgo poznano pod imenom sledenje žarku, vendar do danes zaradi računske prezahtevnosti ni bilo uporabno v realnem času. Philipp Slusallek iz Univerze v Saarlandu pravi, da se utegne to prav kmalu spremeniti, zahvaljujoč sledečim napredkom v pristopu:
1. ne računamo vsakega žarka posebej, pač pa več skupin podobnih žarkov naenkrat,
2. s tehniko, imenovano Razor, izdelamo "kazalo" 3D prizora, ki zmanjša količino potrebnega računanja,
3. uporabimo prilagojene procesorje, imenovane "Ray Processing Unit" ali RPU.
Na tehnologiji že deluje podjetje inTrace in tudi sam Intel. Članek.

Morda se v prihodnosti ne bomo več bahali, koliko GHz, GB in...

16 komentarjev

G404: Digitalno na platnu

Slo-Tech - V petek, 5. maja, ob 20:00 ste vljudno vabljeni v Kiberpipino Galerijo404 na otvoritev razstave ilustracij z naslovom Digitalno na platnu Blaža Porente!

Gre za razstavo novega medija, digitalne ilustracije, kjer se avtor predstavlja s ciklom popotovanja skozi zadnje leto svojega ustvarjalnega obdobja. Slike so plod zabeleženih misli, ujeta fikcija skozi vsakdanjik in želja po prikazovanju sveta, v katerem živi z zaprtimi očmi. Blaž Porenta raziskuje in prestavlja meje...

6 komentarjev

ASUS Dual GeForce 6800 GT in G70

ASUS Dual GeForce 6800

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Gigabyte je prvi izkoristil SLi povezavo tako, da je na eno grafično kartico namestil dva aktualna grafična procesorja, GeForce 6600 GT. ASUS seveda ni mogel stati križem rok in je tako na letošnjem CeBit-u predstavil prototip grafične kartice z grafičnima procesorjema - GPU GeForce 6 6800. Kot kaže, ne bo ostalo samo pri prototipu, saj v podjetju pospešeno testirajo podobno grafično kartico, tokrat z močnejšo izvedbo zadnje serije Geforcev, 6800 GT. GPU-ja sta povezana s SLi povezavo, vsak ima na voljo 256 MB 256-bitnega GDDR3 pomnilnika. Če je verjeti novici, naj bi bila kartica 1.7× hitrejša od enoprocesorske izvedbe.



Nvidia si zagotovo mane roke ob teh predstavitvah, saj močno prispevajo k ugledu...

21 komentarjev

PhysX - 1. fizikalno procesna enota (PPU)

SiOL - Podjetje Ageia napoveduje revolucijo na področju računalniških iger. Na njihovi spletni strani se je 8. marca 2005 pojavila napoved izdaje specializiranega čipa, ki bo skrbel izključno samo za fizikalne učinke v računalniških igrah.
Novi tip procesorja že ima svojo ustrezno kratico: poleg grafičnega (GPU) in centralnega (CPU) bo nosil oznako Physics Processing Unit (PPU)



Nova kategorija procesorjev obljublja enako revolucijo, ki so jo leta 1990, naredile prve 3D pospeševane grafične kartice. S prenosom fizikalnega računanja na novo enoto, bomo razbremenili računalniški procesor in tako bomo...

39 komentarjev

Nov grafični čip

The Register - 3DLabs je najavil, da bo izdal nov pospeševalni grafični čip s kodnim imenom P10. Prvič ga bomo lahko videli v tretji četrtini tega leta. Podpiral bo DirectX 9 in OpenGL 2.0. Ciljajo pa na trg delovnih postaj in igralcev iger. Podjetje je označilo čip kot VPU ali "Visual Processing Unit". Torej nekako tako kot je nVidia označila svoje čipe za GPU ("Graphical Processing Unit").

Še nekaj specifikacij: 200 programabilnih SIMD (single instruction, multiple data) enot, 256-bit DDR in pasovna širina 20 gigabajtov na sekundo. 3D Labs bo poslal P10 na tržišče ravno v času, ko ATI in nVidia pripravljata svoje grafične čipe nove generacije. Poleg tega je Creative Labs nekaj časa nazaj kupil 3D Labs in posledično ima 3DLabs že zagotovljenega izdelovalca grafičnih kartic z prilotanim njihovim čipom. Zgodba.

10 komentarjev