»

Kakšno nadomestila naj operater povrne končnemu uporabniku ob nedelovanju ali slabši kakovosti delovanja storitev?

APEK - Z lahkoto si predstavljate vse užitke raziskovanja informacij na spletu, ko ob dveh zjutraj linija počepne, ali celo pade. Hočete poklicati soseda iz spodnjega (!) nadstropja, če je tudi pri njem kaj narobe, ali pa gre za napako na terminalski opremi. Glej ga zlomka, tudi telefon ne dela! Ob dveh zjutraj brez pipe v svet, groza brez primere. Jasno, tudi pomoč uporabnikom je nedosegljiva. Vse vam gre po glavi, razen morda ključnega (postelja much?), torej kdo je »kriv«, kdo bo...

71 komentarjev

Nemci milijarde od koncesij vlagajo v optiko

Heise - Deželni minister za gospodarstvo, promet in deželni razvoj v nemški zvezni deželi Hessen, Dieter Posch, je napovedal, da bodo zaslužek od prodaje koncesij za radiodifuzijske frekvence investirali v gradnjo optičnega omrežja, če se bodo njegovi kolegi s tem strinjali. Konec maja so namreč dokončali dražbo 360 MHz frekvenčnega pasu, za kar so iztržili 4,4 milijarde evrov. Frekvenčni pas se je sprostil s prehodom na digitalno oddajanje, sedaj pa so ga zakupili mobilni operaterji Deutsche Telekom, Vodafone, E-Plus in O2-Telefónica.

Iz izkupička bodo najprej poplačali zgodnje uporabnike frekvenc, a bo ostalo še kar nekaj milijard presežka. Ta denar želi Posch uporabiti za gradnjo optičnega omrežja po deželi, saj jim v nasprotnem primeru po njegovem mnenju grozi odrezanost od modernih komunikacijskih kanalov. Po študijah namreč tretjina nemškega prebivalstva ne more dobiti širokopasovne internetne povezave.

Kaj pa pri nas?

32 komentarjev

Nov paket optike pri T-2

Cenik optike pri T-2

vir: T-2
T-2 - Z današnjim dnem bo slovenski ponudnik dostopa do interneta prek optike ali VDSL-ja T-2 ponudil nov širokopasovni optični paket, ki bo razveselil uporabnike, ki terjajo veliko hitrost prenosov k sebi. Po novem je moč naročiti asimetrično optiko 100/10 Mbps za 20 evrov. Najcenejši paket ostaja simetrični 10 Mbps za 14 evrov, medtem ko simetričnih 100 Mbps stane 100 evrov. Neuradno se za 1. september obljubljajo še nekatere novosti, o katerih vas obvestimo brž, ko bo kaj znanega.

184 komentarjev

T-2 lansiral video na zahtevo

T-2 - T-2 je prehitel svojega največjega konkurenta - SiOL - in predstavil novo storitev, imenovano video na zahtevo. Uporabnikom bodo ponujali spletno izposojo filmov in serij (trenutno jih je na voljo 206) po ceni 1-2 evra na posamezno vsebino, ki jo bo možno neomejeno uporabljati še 24 ur po izposoji.

Zaenkrat so uradne informacije bolj skope, v naslednjih dneh bo najbrž znanega kaj več, kljub vsemu pa je storitev že polno delujoča, tako da se vsi uporabniki T-2 TV storitev že lahko seznanijo z vmesnikom in pričnejo z uporabo.

50 komentarjev

T-2 praznuje prvo obletnico

Slo-Tech - Prvega oktobra lani je z delovanjem pričel T-2. V deželi visokih cen in arogantnega obnašanja obstoječih operaterjev so ponujali sanje. Visoke hitrosti, relativno nizke cene, poceni pogovori, ... brez vezave.

Čez kakšen teden se je izkazalo, da je realnost malo drugačna. Operater ni bil sposoben niti odgovarjati na povpraševanja uporabnikov, kaj šele, da bi interneta željne množice pričeli priklapljati v razumnem roku. Izkazalo se je, da so pogodbo o sodelovanju s Telekomom podpisali šele nekaj dni pred javno objavo ponudbe. Telekom se je posluževal vseh dovoljenih (dolgi pogodbeni roki) in nedovoljenih (varovalke, zasedene kapacitete, ...) metod za oviranje nove konkurence.

T-2 je počasi priklopil prve uporabnike, ugotovil, da je parazitsko življenje na tujem omrežju težko, v sodelovanju z Gratelom pričel graditi optično omrežje in končal leto s slabo milijardo tolarjev bilančne izgube.

Sčasoma so se stvari nekako uredile. APEK je kaznoval Telekom zaradi nedovoljenega...

109 komentarjev

Imperij v trgovini s porcelanom

Slo-Tech - Potem ko je pred leti Inšpektorat za varstvo osebnih podatkov najprej reševal življenja, kasneje pa ugotovil, da je takšno početje precej jalovo, je tokrat udaril Urad RS za prirejanje iger na srečo.

Urad je namreč mnenja, da ima pristojnost z dopisom blokirati dostop do spletnih strani, ki se mu zdijo škodljive. Pri tem tokrat ni niti izdal odločbe, kot je to pred leti uspelo Inšpektoratu za varstvo osebnih podatkov. Grozilni dopis ne vsebuje navedbe pravne podlage in pravnega poduka -- vsebuje le grožnjo, da bodo ponudniki interneta preganjani kot organizatorji iger na srečo brez koncesije.

V odgovor na ta dopis je T-2 blokiral dostop do navedenih spletnih strani, SiOL je blokado obljubil, ostali operaterji pa menda še razmišljajo o svojih možnostih.

Ponovno se od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da opravljajo dolžnosti policije. Tako bo najbrž, ko bo naslednjič nekdo brez koncesije postavil igralnico, naša oblast poslala dva policista na most pred vhodom in s tem...

81 komentarjev

T-2 s TV sporedi

T-2 - Uporabniki IP televizije T-2 lahko od včeraj naprej spremljate nadgrajeni vmesnik. Z vmesnikom lahko sedaj ob vsakem preklopu programa vidite, kaj je na sporedu. Obenem lahko s pritiskom na eno tipko vidite naslednji dve oddaji, ki sledita, v meniju pa lahko spremljate spored za sedem dni nazaj ter naprej in na časovni osi primerjate sporede petih programov.

Trenutno je na voljo 29 programov, za katere lahko gledate spored, na nekaterih drugih forumih se pa šušlja tudi to, da naj bi v prihodnosti ponujali spored za še večje število programov.

Slike novega vmesnika si lahko ogledate v PDF dokumentu z navodili.

Definitivno korak v pravo smer! Čakamo na odgovor pionirja IPTV v Sloveniji, SiOL, ki svojega vmesnika za IPTV sprejemnike ni nadgradil že dve leti. Od vsakega koraka v pravo smer profitiramo mi, uporabniki.

31 komentarjev

Kako dolgo bo še zamujal T-2?

Delo - T-2 se je pritožil na Apek, ker mu Telekom Slovenije neupravičeno (tako pravijo) zavrača ali zavlačuje priklop uporabnikov, ki želijo obdržati Telekomov telefonski priključek in pri T-2 vzeti le internetno povezavo vdsl. Ti bodo morda morali na priklop interneta počakati še nekaj mesecev! Odvisno od tega, kako dolgo bo Apek rabila za odločbo, kaj bodo odločili in koliko časa si bo vzel Telekom, da njihovo odločbo uresniči ...

Očitno so na T-2 krivi tudi sami, saj Telekomovci pravijo, da so prepozno podpisovali pogodbe.

Tiskano Delo, elektronska izdaja.

92 komentarjev